Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia

Varené víno

wikipedia.org/Clément Petit

Symbolom najkrajších sviatkov v roku je bezpochyby kapor, stromček, darčeky a rozprávky. Pravé kúzlo Vianoc zažijete aj na trhoch, kde to rozvoniava vôňou korenia tradičných vianočných nápojov. Ďaleko však chodiť nemusíte a vareným vínom s čerešňami či rumovým grogom, sa môžete zahriať z pohodlia vašej obývačky.

Vaječný likér pre milovníkov sladkého

Chcete ušetriť čas a kupujete vaječný koňak v hypermarkete? Zabudnite na hotový polotovar a urobte si ho doma so svojimi šikovnými pomocníkmi! Jeho príprava je nenáročná a fľaškou sladkého nápoja potešíte nielen seba, ale aj svojich blízkych.

Potrebujeme:

  • 5 ks žĺtkov
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 ks kondenzovaného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • rum (podľa chuti)

Postup: Do žĺtkov pridáme štyri polievkové lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Všetko spolu rozmixujeme. Postupne pridáme dve konzervy kondenzovaného mlieka a opäť premiešame. Rumom dochutíme podľa vlastnej chuti. Likér prelejeme do ľubovoľnej fľaše a podávame vychladený.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vanilka, škorica, klinčeky: Ako nám prospievajú vianočné koreniny?


Vianočný grog vyčaruje vianočnú atmosféru

Typickým zimným nápojom je v našich končinách grog, ktorý je však viac ako len rumom s vriacou vodou a cukrom. Vďaka aromatickej škorici, klinčekom a vanilke, si už teraz vyčarujete nefalšovanú atmosféru pravej slovenskej zimy a blížiacich sa Vianoc.

Potrebujeme:

  • 50 ml rumu
  • 50 ml griotky
  • 150 ml vody
  • trstinový cukor (podľa chuti)
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • kúsok celej škorice
  • 3 klinčeky
  • vanilku

Postup: Vodu prevaríme s korením a necháme päť minút stáť. Následne scedíme cez sitko, pridáme citrónovú šťavu, griotku a rum a prisladíme podľa chuti. Podobným spôsobom sa dá pripraviť grog tiež z iných druhov liehovín, napríklad z whisky či becherovky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pálenie záhy, pokazený žalúdok či kosť v krku: Ako zatočiť s nástrahami Vianoc?


Hriatô poteší zimomravých

Obchádza vás viróza a máte radi, keď vo vašom pohári niečo „pláva“? Tento tradičný nápoj pili naši predkovia pri činnostiach, ktoré si vyžadovali zvýšený fyzický výkon a svoj vlastný recept mala prakticky každá chalupa. Viete, ako si ho uvariť?

Potrebujeme:

  • 500 ml domáceho destilátu (hruškovica, slivovica)
  • 150 – 200 g krištáľového cukru
  • 100 g slaninky

Postup: V kastróliku upálime karamel, zalejeme pol litrom vody a necháme rozpustiť. Pridáme pálenku a necháme prehriať. Slaninku nakrájame na drobné kúsky a upražíme do chrumkava. Do pohára nalejeme pálenku a pridáme horúce škvarky (3 – 4 kúsky), ktoré by mali zasyčať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ako jesť cez Vianoce a nepribrať: Odborníci prezradili niekoľko trikov


Skúste varené víno netradične

Čo takto skúsiť varené víno trochu netradične? Aj keď sa nazýva varené, nemalo by sa v skutočnosti variť, ale pozvoľna ohrievať až k bodu varu. Zaujímavým variantom je kombinácia nápoja bohov s exotickým ovocím, ktoré zahrá na vašu strunu.

Potrebujeme:

  • 200 ml bieleho vína
  • 100 g kompótových čerešní
  • 100 ml kompótovej šťavy
  • plátok ananásu
  • 50 ml rumu
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 lyžičky trstinového cukru

Postup: Do hrnca nalejeme víno, šťavu z čerešní, pridáme čerešne, cukor a korenie. Všetko pomaly zahrievame až k varu, ale nevaríme. Vyberieme korenie, pridáme rum a na kocky nakrájanú polovicu plátku ananásu. Druhou polovicou ozdobíme pohár a podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Nájdite im miesto aj vo vašej kuchyni


Horúce jabĺčko s vínom má iskru

Máte radi ovocie v akejkoľvek jeho podobe? Zahrejte sa horúcim jabĺčkom s vínom, ktoré je ideálnym spoločníkom  v chladných zimných večeroch.

Potrebujeme:

  • 350 ml jablčného džúsu
  • 350 ml červeného vína
  • 120 g práškového cukru
  • 1 jablko
  • 1 korenie na varené víno (namiešať si môžete svoj mix napríklad z klinčekov a škorice)
  • 1 citrón

Postup: Jablčný džús, víno a cukor ohrejeme. Do pripravenej zmesi pridáme na plátky pokrájaný citrón a korenie na varené víno. Necháme stáť asi 15 minút a zahrejeme. Do pohárov rozdelíme kocky očisteného jablka a zalejeme horúcou tekutinou. Poháre môžeme ozdobiť kolieskom citrónu a horúce jabĺčko ihneď servírujeme.


Ktoré ďalšie chutné a hrejivé nápoje si na Vianoce pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.org/Clément Petit, wikipedia.org/Clément Petit, Viera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close