Klasické slovenské vianočné pochúťky dobre poznáme. A hoci ryba je populárna aj v Česku, predsa len sa nájdu medzi našimi sviatočnými jedálničkami zaujímavé odlišnosti. Zistite, ktoré menu vám sedí viac – či klasické slovenské, alebo skôr to české.
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom je vianočnou tradíciou, ktorá len tak zo štedrovečerných stolov nezmizne. Aj keď sa objavuje čoraz viac tých, ktorí z rýb uprednostňujú lososa. Nehľadiac na domácnosti, kde ryby nejedia. Tam si na sviatočnú večeru najčastejšie pochutnávajú na vínnej klobáse či vyprážanom rezni. Pribúda však aj tých, ktorí mäsu neholdujú vôbec.
Menu bohatých
V skorších dobách sa pôst držal po celý advent. Zatiaľ čo dnes sa štedrovečerná večera zúžila na spomínaného vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom či inou rybou, spravidla lososa, predtým musela byť na stole trocha z každého druhu plodín, ktoré sa pestovali na poli. ,,Mešťania a tí bohatší mali rybu na niekoľko spôsobov, niekde sa jedol pečený moriak, plnené slimáky, v stredných Čechách bol častý králik v omáčke alebo rezne, hoci všeobecne panoval ešte na Štedrý večer pôst mäsa okrem rýb. V mestách skôr ako na dedinách nechýbali rôzne cukrovinky, neskôr vianočné torty, južné ovocie, punč, liehoviny a káva,“ píše etnografka a fokloristka Jiřina Langhammerová v knihe Lidové zvyky.
Mohlo by vás zaujať: Nejete viac a predsa stále priberáte? Tu je päť možných dôvodov
A čo vidiek?
Na vidieku sa vraj tradičný jedálniček udržiaval dlhšie. Na začiatku hostiny sa podávali oplátky s medom – v zbierkach múzeí sú dodnes železné formy, v ktorých sa piekli. Sú to veľké kliešte s terčíkmi reliéfne zdobenými symbolmi Vianoc. Zatiaľ čo dnes sa v Česku pripravuje väčšinou rybacia polievka, predtým bývala zo strukovín – zo šošovice či hrachu. To malo skrytý význam, pretože ľahko napučí a nadobúda na objeme. Častým hlavným jedlom bol nákyp s prímesou húb v Podkrkonoší nazývaný Hubník, v stredných Čechách kuba. Súčasťou večere bolo ovocie, najčastejšie vo forme sušených krížaliek.
Baklažán na Vianoce?
Typickým príkladom je riaditeľka pražského Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. „Môj muž Miloš Kirschner, ktorý už bohužiaľ nie je medzi nami, bol na mäso, ale od tej doby sme celá rodina vegetariáni. Máme síce typický zemiakový šalát, ale rok čo rok sa tešíme na vyprážaný baklažán. Nemáme dokonca ani rybiu polievku – pripravujeme dobrú zeleninovú. Ale nevadí nám to, máme to radi,“ povedala Štáchová.
Aj rezeň je pochúťka
Jej opakom je obľúbený moderátor Aleš Cibulka; so svojím partnerom Michalom Jagelkom sa považujú za typickú „bravčovú rodinu„. ,,Na Vianoce vždy zmizneme na chalúpku, preč od starostí všedného dňa. Na Štedrý deň sa ideme prejsť – keď vyhladneme, dáme si bravčové rezne so zemiakovým šalátom. A ak niekto tvrdí, že ten jeho šalát je najlepší, nie je to pravda. Najlepší totiž robím ja,“ povedal Cibulka. Podľa svojich slov do neho dáva všetko, čo do neho patrí. Teda zemiaky, mrkvu, cibuľu, hrášok či majolku. ,,Nie je tam údenina ani rôsol z uhoriek. Nie sú tam ani rybičky, ktorá tam niekto pridáva, ale ani jablko,“ dodal. Cibulka pripomenul slová jedného psychológa, ktorý tvrdí, že práve štedrovečerný zemiakový šalát je najčastejším zdrojom hádok ľudí, ktorí spolu začínajú žiť. „Každý je totiž zvyknutý na inú chuť, ktorú mal vo vlastnej rodine,“ dodal.
Je vyprážaný kapor vianočnou tradíciou aj u vás doma? Aké jedlá sú ešte u vás neodmysliteľnou súčasťou Vianoc? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na