Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu

Croissant

thinkstockphotos.com

Vianočné prípravy sú v plnom prúde. Patrí k nim aj pečenie všakovakých dobrôt. Ak máte diétne obmedzenia alebo iba chcete vyskúšať niečo nové, inšpirujte sa bezlepkovými receptami.

Voňavé sladké orechy

Potrebujeme:

  • šálku mandlí
  • šálku vlašských orechov
  • šálku kešu orieškov
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 kávovú lyžičku mletej škorice
  • 1 kávovú lyžičku rozdrvených klinčekov
  • 1 kávovú lyžičku kari korenia
  •  1/2 kávovej lyžičky soli

Postup: Ako mieru použijeme 250 ml šálku. Orechy dáme na plech a pečieme 10 minút na 200 stupňov. Potom ich premiešame so zmesou korenia a cukru a dáme piecť na rozohriatu panvicu. Miešame a restujeme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a neobalí všetky orechy.

Židovský makovník

Potrebujeme:

  • 12 vajec
  • 4 dcl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g pomletého maku
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 4 polievkové lyžice kryštálového cukru

Postup: Žĺtky, mak, cukor a vanilkový cukor zmiešame, pridáme olej, dobre vymiešame a nakoniec zľahka vmiesime sneh z bielok a prášok do pečiva. Pečieme na veľkom hlbokom plechu vystlanom papierom na pečenie. Rúru treba predhriať, pečieme najprv na 250 ºC asi 5 min, potom znížime teplotu na 200 ºC a pečieme ďalších 15 min. Rúru počas pečenia neotvárame! Vyskúšame, či je koláč upečený pomocou špáradla. Ak áno, rúru vypneme a koláč necháme v rúre vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému


Kokosovo-ovocná pochúťka

Potrebujeme:

Na 15 ks malých košíčkov potrebujeme:

  • 150 g strúhaného kokosu
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 40 g rozpusteného masla
  • 3-4 lyžice  hnedého cukru alebo sirupu z agáve

Postup: Žĺtky vymiešame s kokosom, pridáme prášok do pečiva, maslo, sneh z bielkov a agávový sirup alebo hnedý cukor. Lyžičkou plníme zmes do pripravených košíčkov alebo mištičiek vhodných na pečenie asi do troch štvrtín, ukladáme na plech a pečieme cca 10–15 minút. Po vychladnutí nalejeme do košíčkov želé, ktoré pripravíme z týchto surovín:

  • mrazené ríbezle alebo iné bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky)
  • asi 3 lyžičky zemiakového škrobu (solamyl)
  • med alebo hnedý cukor podľa chuti

Postup: Zemiakový škrob rozmiešame s troškou vody a cukrom alebo medom a s rozmrazeným ovocím. Ak je zmes zmes málo tuhá, prilejeme ešte solamyl rozmiešaný s vodou. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Pohánkové zázvorníky

Potrebujeme:

  • 90 g javorového sirupu
  • 60 g masla
  • 125 g hladkej pohánkovej múky
  • 2 kávové lyžičky mletého zázvoru
  • ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžicu trstinového cukru

Postup: V rajničke zmiešame maslo a javorový sirup, pomaly rozpustíme, potom necháme vychladnúť. Do misky dáme múku, zázvor, sódu a vychladnutú zmes z masla a sirupu, pridáme cukor. Z cesta formujeme guličky veľkosti orecha a ukladáme ďalej od seba na vymastený plech. Rukou alebo lyžičkou guličky trochu stlačíme. Pečieme približne 15 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.


Mohlo by vás zaujať: Adventné pečenie: Vyskúšajte predvianočné pochúťky, ktoré ulahodia aj vám


Burizonové guľôčky

Potrebujeme:

  • 400 g jemného kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g masla
  • 2 balíčky ryžových burizonov (140 g)

Postup: Cukor pomaly skaramelizujeme v hrnci so sendvičovým dnom, počas zohrievania miešame, vzniknuté hrudky vareškou roztlačíme. Do tekutého karamelu pridáme vanilkový cukor a opatrne vlejeme šľahačku – pozor na vznikajúcu paru. Miešame, kým nevznikne hladká masa, odstavíme a vmiešame maslo. Potom pridáme burizony, dobre premiešame a vlhkými rukami formujeme hrudky, ktoré vkladáme do papierových košíčkov.


Aké ďalšie chutné zákusky si bez použitia múky na Vianoce pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame