V snahe po udržaní štíhlej línie a pevného zdravia, je potrebné vyhýbať sa najmä tukom. Riadite sa týmto pravidlom aj vy? Ale kilá nie a nie dole a s vašim zdravím to tiež nie je výhra? V niečom bude asi problém. Zistilo sa totiž, že biela múka je ešte škodlivejšia ako obávaný tuk.
Biela je zlá
Podľa najnovšej rétoriky odborníkov je konzumácia výrobkov z bielej múky omnoho horšia než konzumácia tukov. Podľa odborníkov je tuk pre telo potrebný a jedna z najhorších vecí, ktorá môžu telu uškodiť, sú výrobky z bielej múky a bieleho cukru. Podľa britského kardiológa Aseema Malhotra viedlo 40 rokov odporúčaní k obmedzovaniu tukov z masla, smotany a mäsa, paradoxne ku omnoho horšiemu zvýšeniu počtu kardiovaskulárnych ochorení.
Všetko s mierou?
Podľa najnovších poznatkov je najškodlivejšia tá strava, ktorá je chudobná na tuky a je naopak veľmi bohatá na sacharidy. To však neznamená, že sa máte začať napchávať tučným mäsom, aj pri tuku platí pravidlo zlatá stredná cesta, alebo všetko s mierou. Vhodné tuky sú najmä nenasýtené, ktoré sa nachádzajú napríklad v rybách, semienkach, či olivovom oleji. O bielej múke a cukre sa to však rozhodne povedať nedá. Tieto potraviny by ste mali rozhodne obmedziť na minimum. Aj podľa britských vedcov sú tým najhorším, čo môžeme jesť.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?
Jednoduché cukry zvyšujú cholesterol
Podľa najnovších výskumov sa zistilo, že vysoký príjem sacharidov a obmedzený príjem tukov zvyšuje v tele hladinu nebezpečného LDL cholesterolu, zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu klesá, čo škodí srdcu.
„V minulosti sa usudzovalo, že zvýšenú hladinu tukov v krvi spôsobuje príjem nasýtených tukov v strave. Moderné vedecké výskumy však ukazujú, že vinníkmi zvýšenej hladiny tukov v krvi sú rafinované sacharidy (biely cukor) a jednoduché cukry,“ uviedol profesor David Haslam z britského Národného obezitologického fóra. Naopak pri zníženom príjme sacharidov a umiernenej konzumácii tukov sa HDL zvýši a LDL zníži. „Súčasné výskumy nepreukazujú žiadny vzťah medzi príjmom nasýtených tukov a rizikom kardiovaskulárnych chorôb, nenasýtené tuky naopak srdce chránia,“ potvrdzuje doktor Malhotra.
Kde všade sa nachádza biela múka?
Pozor na:
- biele pečivo (rožky, chlieb, bagety, žemle, sendviče,šišky, buchty, vianočky, bábovky,…)
- cestoviny
- koláče, zákusky, torty
- nerobte zásmažky do polievok z bielej múky
- nezahusťujte jedlá bielou múkou
- obmedzte príjem pizze, či hamburgerov
- pozor aj na rozličné slané pochutiny, krekry, či sušienky
Mohlo by vás zaujať: Trápi vás neustály hlad? Vyhnite sa týmto potravinám a nápojom!
Prečo biela múka škodí?
Pretože je zbavená všetkých výživných látok, ktoré sa nachádzali v zrne pred jeho spracovaním a nič nášmu telu nedáva (nemá takmer nijaké výživné látky). Telo potrebuje na jej spracovanie mnohé minerály a vitamíny. Ak sa nenachádzajú priamo v konzumovanej potrave (čo sa v bielej múke nenachádzajú), musí telo čerpať z vlastných zdrojov. Tým sa však ochudobňuje o vitamíny a minerály, ktoré potrebuje na niečo iné. V dôsledku toho sa objavujú nepríjemné zdravotné problémy, ktorým však väčšina z vás nepripisuje význam a považuje ich za súčasť bežného života.
Ak konzumujete nadmerne veľa bielej múky, asi vás trápi:
- únava
- podráždenosť a nervozita, depresie
- agresivita
- malátnosť
- poruchy spánku
Mohlo by vás zaujať: 10 vecí, ktoré musíte vedieť o cholesterole: Ako môže škodiť a čomu sa vyhýbať?
Čím nahradiť bielu múku?
- špaldová múka – použiť ju môžete na pečenie múčnikov, palaciniek, lievancov, do domácich cestovín
- celozrnná pšeničná múka – vhodná aj na pečenie chleba a pečiva
- celozrnná ovsená múka – tiež na pečenie chleba
- pohánková krupica – na zahusťovanie polievok (tesne pred dovarením nasypte do polievky 2 – 3 lyžice)
- celozrnná jačmenná múka – vhodná na placky
- mandľová múka – na sladké múčniky, bábovky, bublaniny
- amarantová múka – na slané koláče a jedlá, vhodná aj pre celiatikov
Máte alebo mali ste problémy s cholesterolom? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na