Víno, hovädzie alebo semienka: Muži po 50-ke by ich mali zaradiť do jedálnička

Obed

pexels.com

Infarkt, mŕtvica a kardiovaskulárne ochorenia postihujú mužov oveľa častejšie ako ženy. K ich problémom patrí aj zväčšená prostata, ktorá trápi čoraz viac a viac pánov po štyridsiatom roku života. Čo by ste mali jesť, aby ste sa týmto zdravotným problémom vyvarovali? Dobrá správa je, že do jedálnička môžete zahrnúť aj to, čo máte určite radi.

Červené víno pre srdce

Červeného vína sa nemusíte báť. Jedno deci denne je podľa viacerých štúdií zdraviu prospešné. Je dobre známe, že ochraňuje srdce, pretože dokáže rozprúdiť krv v žilách. Znižujete tak riziko infarktu. Ak máte problémy s nízkym krvným tlakom, víno ho dokáže upraviť.

Vďaka tomu, že obsahuje veľké množstvo antioxidantov, zbavuje telo škodlivých látok a tak bojuje proti vzniku niektorých druhov rakoviny. Navyše znižuje riziko depresií, zlepšuje trávenie, pamäť a celkovo omladzuje. Samozrejme, iba ak to s ním nepreháňate.

Ovsené vločky na vysoký cholesterol

Samotné vločky vám možno nechutia, no dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Výborné sú v kombinácií s nastrúhaným jablkom, banánom alebo orechmi. Zdraviu prospešné sú najmä vďaka vláknine a beta-glukánu. Ten znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Kyseliny linolová a kolejová zase pôsobia preventívne a chránia srdce.


Mohlo by vás zaujímať: Zachovajte si krásne telo a sviežu myseľ: Ako upraviť jedálniček po päťdesiatke?


Tekvicové semienka pre prostatu

Ak zbožňujete kombináciu pozerania televízie a lúskania tekvicových semienok, robíte dobre. Obsahujú totiž cucurbitaceíny, látky, ktoré bránia premene testosterónu na dihydrotestosterón. Tento hormón môže za to, že bunky rastú a prostata sa zväčšuje. Najlepšie semienka sú nesolené a surové, ktoré pomáhajú zlepšovať náladu či zabraňovať chrípke. Ak ich momentálne nemáte poruke, zdravý je aj tekvicový olej.

Hovädzie mäso pre správne fungovanie organizmu

Najzdravšie mäso je chudé kuracie alebo rybacie. Pre správnu funkciu orgánov a kondíciu srdca je z času na čas hovädzie potrebné a nemalo by sa z jedálnička vynechávať. Obsahuje oveľa viac železa, zinku, selénu, kyseliny listovej a vitamínu B12, ako napríklad bravčové.

Je tiež prirodzeným zdrojom konjugovanej kyseliny linolovej a patrí k biologicky najviac plnohodnotným druhom mäsa. Ideálne je konzumovať ho dva- alebo trikrát týždenne.  V obchode alebo u mäsiara vyberajte kvalitné kúsky a radšej si za ne priplaťte. Mladé hovädzie má bledšiu farbu a je pre telo prospešnejšie.


Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne


Avokádo ako zdroj vitamínov

Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov C, E, B5, B6 a K, nájdete v avokáde aj viac draslíka, ako napríklad v banánoch. Jeho nedostatkom trpí veľa ľudí, u ktorých sa potom objavujú veľké výkyvy pri meraní krvného tlaku. Draslík udržuje jeho rovnováhu. Avokádo znižuje aj vysokú hladinu cholesterolu a triglyceridov.

Toto známe superovocie obsahuje tiež kyselinu olejovú, ktorá je hlavnou zložkou olivového oleja. Tá pôsobí protizápalovo a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Výskumy dokazujú, že avokádo je účinné aj v boji proti rakovine prostaty, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, bojuje proti artritíde, nadváhe aj depresii a zlepšuje pamäť či psoriázu.

Čili ako prvá pomoc pri infarkte

Štipľavé a mleté čili môže zachraňovať životy pri príznakoch infarktu či mŕtvice. Okamžite rozprúdi krv a rozbúcha srdce. Takisto znižuje hladinu cholesterolu, pomáha pri chudnutí, lieči prechladnutie, zvyšuje imunitný systém a pomáha predchádzať cukrovke.

Náš tip: Zaujímavosťou je, že je možné kúpiť kľúčenky so sušeným čili. Robia tak najmä muži v pokročilom veku, ktorí nie sú voči ochoreniam srdca ľahostajní.


Ako sa po päťdesiatke stravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Lenka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close