Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku

Gaštany

gettyimages

V minulosti sa v gastronómii uplatňovali oveľa viac než dnes, a to je veľká škoda. Jedlé gaštany si totiž jednoducho pripravíte na sladko aj slano, môžete ich variť aj piecť. Okrem toho, že obsahujú veľa vitamínov a minerálov, sú chutné a výživné. Minimum kalórií navyše poteší každého, kto si stráži líniu. Tak čo, vyskúšate ich?

Gaštanovo-hubová krémová polievka

Potrebujeme:

  • 200 g predvarených jedlých gaštanov
  • 200 g lesných húb
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 1 cibuľu
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1 čajovú lyžičku slnečnicového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • na posypanie pažítku

Postup: Na oleji a masle opražíme očistenú, na polmesiace nakrájanú cibuľu, zalejeme vínom a necháme dve minúty redukovať. Medzitým pod vodou zľahka opláchneme huby a po dvoch minútach ich aj s gaštanmi pridáme do hrnca. Prilejeme vývar, osolíme, pridáme korenie a necháme 15 minút variť. Na záver pridáme smotanu a obsah hrnca rozmixujeme dohladka. Podávame posypané pažítkou.


Mohlo by vás zaujať: Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!


Morčacie prsia s gaštanovou plnkou

Potrebujeme:

  • 4 ks morčacích pŕs
  • 200 g mletého morčacieho mäsa
  • 250 g nesladeného gaštanového pyré
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 2 kávové lyžičky rastlinného tuku
  • 1 vajce
  • 50 ml smotany na varenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: Gaštanové pyré rozpučíme vidličkou. Morčacie prsia umyjeme, osušíme a naklepeme. Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, smotanu, soľou, korením a gaštanmi. Plnku rozdelíme na rezne, zvinieme ich a zopneme špáradlom. Rolky dochutíme soľou a korením. Zo všetkých strán ich prudko opečieme na rozpálenom oleji. Vložíme ich do zapekacej misy, podlejeme výpekom, malým množstvom vody, prikryjeme alobalom a pri teplote 180 ºC pečieme v rúre cca 25 minút. Počas pečenia občas prelejeme šťavou. Keď sú rolky mäkké, alobal dáme dole a necháme 10 minút zapiecť. Podávame s opekanými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Gaštanový koláč bez múky

Potrebujeme:

  • 1 kocku gaštanového pyré
  • 10 dkg cukru
  • 4 vajcia
  • 10 dkg mletých orechov
  • 10 dkg masla
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme orechy, maslo a vyšľahané bielka s vanilkovým cukrom. Na koniec pridáme gaštanové pyré, všetko spolu dôkladne mixérom vymiešame. Vzniknuté cesto vylejeme na papierom vystlaný menší plech a pečieme pri teplote 180 ºC približne 25 – 30 minút. Upečený koláč môžeme poliať čokoládou, dozdobiť lístkami mäty, alebo len posypať práškovým cukrom.


Aké jedlá si z gaštanov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close