Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku

Gaštany

gettyimages

V minulosti sa v gastronómii uplatňovali oveľa viac než dnes, a to je veľká škoda. Jedlé gaštany si totiž jednoducho pripravíte na sladko aj slano, môžete ich variť aj piecť. Okrem toho, že obsahujú veľa vitamínov a minerálov, sú chutné a výživné. Minimum kalórií navyše poteší každého, kto si stráži líniu. Tak čo, vyskúšate ich?

Gaštanovo-hubová krémová polievka

Potrebujeme:

  • 200 g predvarených jedlých gaštanov
  • 200 g lesných húb
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 1 cibuľu
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1 čajovú lyžičku slnečnicového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • na posypanie pažítku

Postup: Na oleji a masle opražíme očistenú, na polmesiace nakrájanú cibuľu, zalejeme vínom a necháme dve minúty redukovať. Medzitým pod vodou zľahka opláchneme huby a po dvoch minútach ich aj s gaštanmi pridáme do hrnca. Prilejeme vývar, osolíme, pridáme korenie a necháme 15 minút variť. Na záver pridáme smotanu a obsah hrnca rozmixujeme dohladka. Podávame posypané pažítkou.


Mohlo by vás zaujať: Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!


Morčacie prsia s gaštanovou plnkou

Potrebujeme:

  • 4 ks morčacích pŕs
  • 200 g mletého morčacieho mäsa
  • 250 g nesladeného gaštanového pyré
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 2 kávové lyžičky rastlinného tuku
  • 1 vajce
  • 50 ml smotany na varenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: Gaštanové pyré rozpučíme vidličkou. Morčacie prsia umyjeme, osušíme a naklepeme. Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, smotanu, soľou, korením a gaštanmi. Plnku rozdelíme na rezne, zvinieme ich a zopneme špáradlom. Rolky dochutíme soľou a korením. Zo všetkých strán ich prudko opečieme na rozpálenom oleji. Vložíme ich do zapekacej misy, podlejeme výpekom, malým množstvom vody, prikryjeme alobalom a pri teplote 180 ºC pečieme v rúre cca 25 minút. Počas pečenia občas prelejeme šťavou. Keď sú rolky mäkké, alobal dáme dole a necháme 10 minút zapiecť. Podávame s opekanými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Gaštanový koláč bez múky

Potrebujeme:

  • 1 kocku gaštanového pyré
  • 10 dkg cukru
  • 4 vajcia
  • 10 dkg mletých orechov
  • 10 dkg masla
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme orechy, maslo a vyšľahané bielka s vanilkovým cukrom. Na koniec pridáme gaštanové pyré, všetko spolu dôkladne mixérom vymiešame. Vzniknuté cesto vylejeme na papierom vystlaný menší plech a pečieme pri teplote 180 ºC približne 25 – 30 minút. Upečený koláč môžeme poliať čokoládou, dozdobiť lístkami mäty, alebo len posypať práškovým cukrom.


Aké jedlá si z gaštanov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame