Voňavé jesenné recepty s tekvicou Hokkaido: Vyskúšajte hrnčekový koláč aj špagety

Koláč

gettyimages

Univerzálna plodina, ktorá sa uplatní v slaných aj sladkých receptoch. Pri dusení sa dužina ľahko rozvarí na pyré, ktoré je základom polievok, nátierok aj príloh. Okrem toho sa dá zapekať, kandizovať ako ovocie alebo zavárať.  Kým sa pustíte do varenia, je potrebné tekvicu rozpoliť a najlepšie lyžicou vydlabať semienka. Potom ostrým nožom opatrne odkrojiť šupku. Nejde to celkom ľahko, dužina býva tvrdá a nôž môže skĺznuť. Práve preto je tak obľúbená tekvica Hokkaido, ktorá sa šúpať nemusí. Jej šupka je totiž jemná a bez problémov jedlá, takže ju stačí len starostlivo umyť.

 

Pečená tekvica s mletým mäsom a horčicovo-syrovou omáčkou

 

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie

200 ml mlieka

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice tymianu

2 lyžice hrubozrnnej horčice

½ tekvice Hokkaido

2 červené cibule

600 g mletého mäsa

150 g syra Gruyére alebo iného syra s výraznou chuťou

olivový olej

soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:

V hrnci zohrejeme smotanu s mliekom, rozpolenými strúčikmi cesnaku a jednou lyžicou tymianu. Necháme 10 minút pozvoľna variť a dávame pozor, aby zmes nezačala prudko bublať. Potom vmiešame horčicu a dochutíme soľou a korením. Z rozkrojenej tekvice vydlabeme semienka a nakrájame na plátky silné 1 až 2 cm. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a necháme zosklovatieť na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme mleté mäso, zvyšný tymian, soľ, korenie, a necháme pod pokrievkou 20 minút dusiť.

 

Potom presunieme do pekáča alebo zapekacej misky. Vrstvu mletého mäsa posypeme polovicou strúhaného syra a zalejeme polovicou smotanovej omáčky. Navrch položíme nakrájanú tekvicu, znova posypeme syrom a zalejeme omáčkou. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 200 stupňov. Potom vytiahneme z rúry, zakryjeme alobalom a pred podávaním necháme ešte 10 minút odpočinúť.

 

Originálne špagety s tekvicou a šalviou

 

Potrebujeme:

1 menšiu tekvicu (cca 600 g očistenej dužiny) – Hokkaido, prípadne maslová

350 g špagiet

100 g masla

1 citrón

50 g strúhaného parmezánu

soľ, mleté čierne korenie

lístky šalvie

 

Postup:

Tekvicu prekrojíme na polovicu, vydlabeme semienka a ošúpeme šupku. Dužinu nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Posolíme, podlejeme trochou vody a 10 až 15 minút dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas zamiešame a dávame pozor, aby sa tekvica nezačala príliš rozpadať. Špagety uvaríme podľa návodu. Pri zlievaní si odložíme 4 – 5 lyžíc vody z cestovín bokom. Uvarené špagety vrátime do hrnca a pridáme k nim tekvicu. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme šalviu, a po chvíli zalejeme citrónovou šťavou. Necháme minútu bublať, potom nalejeme na špagety. Pridáme polovicu parmezánu a dobre premiešame. Ak je omáčka hustá, zriedime ju vodou zo špagiet. Dochutíme soľou a korením. Každú porciu na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.

 

Výborný hrnčekový koláč z tekvice

 

Potrebujeme:

2 hrnčeky tekvice

1,5 balíčka prášku do pečiva

¾ tuku Hera

2,5 hrnčeka polohrubej múky

3 vajcia

2 lyžice medu

1 lyžičku mletej škorice

2 hrste lieskových orechov

1 hrnček mlieka

1 hrnček krupicového cukru

1 vanilkový cukor

 

Postup:

Tekvicu Hokkaido očistíme, jemne nastrúhame a odoberieme potrebné množstvo. Orechy nasekáme nahrubo. Namiesto Hery môžeme použiť hrnček oleja. Vajce s tukom ušľaháme do peny, potom postupne pridávame ostatné suroviny. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka. Tekvicové cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a vložíme do rúry predhriatej na 175 stupňov. Koláč pečieme približne 25 minút, upečený necháme vychladnúť, prelejeme čokoládovou polevou, posypeme orechmi a nakrájame.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame