Len máloktorá surovina, ktorú používame v kuchyni pri pečení, má takú nezameniteľnú vôňu ako škorica. Možno ste nevedeli, že toto korenie je kôrou stromu s názvom škoricovník čínsky. A čo robí škoricou tak cennou už od dávnych čias? Obsahuje množstvo prospešných látok – bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály ako železo, mangán, horčík a vitamíny A, B, C, E, K. Má antiseptické a antibiotické účinky, urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, upokojuje nervový systém a posilňuje imunitný systém. Najmä v spojení s medom sa znásobujú jej účinky ochrany pred chorobami. Hoci je škorica prírodným zázrakom, neodporúča sa jej nadmerná konzumácia – viac ako dvakrát do týždňa, a takisto nie je vhodná pre tehotné a kojace ženy.
Zemiakové pampúšiky so škoricou
Potrebujeme:
- 250 g surových zemiakov
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžička cukru
- 20 g droždia
- ½ dl mlieka
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na obalenie
- škorica
Postup: Do mlieka rozdrobte droždie. Očistené zemiaky najemno postrúhajte a vmiešajte do nich múku a vajce. Pridajte cukor, droždie rozpustené v mlieku, soľ a vypracujte cesto, ktoré nechajte asi 30 minút kysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkajte na 1 cm hrubý plát, z ktorého pomúčeným pohárom vykrajujte kolieska. Nechajte ich na doske znovu vykysnúť a potom ich z oboch strán vypražte vo väčšom množstve oleja. Horúce pampúšiky obaľte v práškovom cukre a poprášte škoricou.
Mohlo by vás zaujať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!
Škoricové venčeky
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 180 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- škorica
- strúhaná citrónová kôra
- maslo na potretie
- lúpané sekané mandle na posypanie
Postup: Všetky suroviny spracujte na cesto, ktoré rozvaľkajte a formičkou z neho vykrajujte venčeky. Pomastite ich maslom a posypte sekanými mandľami. Pečte vo vyhriatej rúre doružova.
Mohlo by vás zaujať: Jablková sezóna vrcholí: Potešte svoj jazýček týmito koláčmi
Škoricové osie hniezda
Potrebujeme:
- 300 g polohrubej múky
- 2 žĺtka
- Soľ
- 1 lyžicu cukru
- 20 g droždia
- mlieko na kvások
Plnka:
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžica škorice
Postup: Do múky pridajte žĺtka, trošku soli, lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dolievajte teplým mliekom. Cesto spracujte a na teplom mieste nechajte kysnúť.
Pripravte si aj plnku – maslo vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte škoricu a všetko dobre premiešajte. Vykysnuté cesto natenko rozvaľkajte, potrite plnkou, zrolujte a nakrájajte asi na 3 cm hrubé rezy a nakrojenou stranou ich poukladajte na vymastený plech. Hniezda nechajte ešte niekoľko minút vykysnúť. Potom ich dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte 35 až 40 minút.
Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 20 g droždia
- 250 ml mlieka
- 7 lyžíc oleja
- 1 vajce
- soľ
Plnka:
- postrúhané jablká
- cukor
- škorica
- hrozienka
Posýpka:
- 3 lyžice hrubej múky
- 2 lyžice cukru
- 50 g masla
Postup: Múku preosejte do misy, urobte jamku, pridajte cukor, rozdrobené droždie a trochu vlažného mlieka. Nechajte nakysnúť kvások. Potom pridajte olej, vajce, soľ, prilejte mlieko a vypracujte cesto redšie ako na buchty, ktoré nechajte vykysnúť. Cesto potom rukou roztiahnite na vymastený plech a dajte naň jablká, škoricu, cukor, hrozienka a posýpku. Koláč nechajte asi 15 minút kysnúť na plechu a potom upečte dozlatista.
Aké chutné zákusky si s použitím škorice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na