Voňavé škoricové koláče: Osie hniezda či venčeky potešia nielen pred Vianocami

Škoricovník

thinkstockphotos.com

Len máloktorá surovina, ktorú používame v kuchyni pri pečení, má takú nezameniteľnú vôňu ako škorica. Možno ste nevedeli, že toto korenie je kôrou stromu s názvom škoricovník čínsky. A čo robí škoricou tak cennou už od dávnych čias? Obsahuje množstvo prospešných látok – bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály ako železo, mangán, horčík a vitamíny A, B, C, E, K. Má antiseptické a antibiotické účinky, urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, upokojuje nervový systém a posilňuje imunitný systém. Najmä v spojení s medom sa znásobujú jej účinky ochrany pred chorobami. Hoci je škorica prírodným zázrakom, neodporúča sa jej nadmerná konzumácia – viac ako dvakrát do týždňa, a takisto nie je vhodná pre tehotné a kojace ženy.

Zemiakové pampúšiky so škoricou

Potrebujeme:

  • 250 g surových zemiakov
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžička cukru
  • 20 g droždia
  • ½ dl mlieka
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na obalenie
  • škorica

Postup: Do mlieka rozdrobte droždie. Očistené zemiaky najemno postrúhajte a vmiešajte do nich múku a vajce. Pridajte cukor, droždie rozpustené v mlieku, soľ a vypracujte cesto, ktoré nechajte asi 30 minút kysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkajte na 1 cm hrubý plát, z ktorého pomúčeným pohárom vykrajujte kolieska. Nechajte ich na doske znovu vykysnúť a potom ich z oboch strán vypražte vo väčšom množstve oleja. Horúce pampúšiky obaľte v práškovom cukre a poprášte škoricou.


Mohlo by vás zaujať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!


Škoricové venčeky

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 180 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • škorica
  • strúhaná citrónová kôra
  • maslo na potretie
  • lúpané sekané mandle na posypanie

Postup: Všetky suroviny spracujte na cesto, ktoré rozvaľkajte a formičkou z neho vykrajujte venčeky. Pomastite ich maslom a posypte sekanými mandľami. Pečte vo vyhriatej rúre doružova.


Mohlo by vás zaujať: Jablková sezóna vrcholí: Potešte svoj jazýček týmito koláčmi


Škoricové osie hniezda

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 2 žĺtka
  • Soľ
  • 1 lyžicu cukru
  • 20 g droždia
  • mlieko na kvások

Plnka:

  • 100 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžica škorice

Postup: Do múky pridajte žĺtka, trošku soli, lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dolievajte teplým mliekom. Cesto spracujte a na teplom mieste nechajte kysnúť.

Pripravte si aj plnku – maslo vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte škoricu a všetko dobre premiešajte. Vykysnuté cesto natenko rozvaľkajte, potrite plnkou, zrolujte a nakrájajte asi na 3 cm hrubé rezy a nakrojenou stranou ich poukladajte na vymastený plech. Hniezda nechajte ešte niekoľko minút vykysnúť. Potom ich dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte 35 až 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 20 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 7 lyžíc oleja
  • 1 vajce
  • soľ

Plnka:

  • postrúhané jablká
  • cukor
  • škorica
  • hrozienka

Posýpka:

  • 3 lyžice hrubej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 50 g masla

Postup: Múku preosejte do misy, urobte jamku, pridajte cukor, rozdrobené droždie a trochu vlažného mlieka. Nechajte nakysnúť kvások. Potom pridajte olej, vajce, soľ, prilejte mlieko a vypracujte cesto redšie ako na buchty, ktoré nechajte vykysnúť. Cesto potom rukou roztiahnite na vymastený plech a dajte naň jablká, škoricu, cukor, hrozienka a posýpku. Koláč nechajte asi 15 minút kysnúť na plechu a potom upečte dozlatista. 


Aké chutné zákusky si s použitím škorice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame