Voňavý chlieb, rožky aj vianočka: Overené recepty pre gazdinky aj nováčikov v kuchyni

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Vôňa čerstvého pečiva sa mnohým z nás spája s domácou pohodou a príjemnými chvíľami. Upiecť chlieb alebo rožky sa môže zdať ako náročná úloha, na ktorú treba patričné zručnosti. Niekedy však stačí do výbavy iba trochu odvahy a chuť vyskúšať nové recepty. Tieto sa vám určite podaria!

Jednoduchý domáci chlieb

Na stredne veľký chlieb budeme potrebovať:

– 750 g hladkej múky
– 250 ml teplej vody
– ½ kocky droždia
– 1 ČL soli
– 1 ČL cukru
– 1 ČL rasce

Postup: Do misky preosejeme múku. V malom množstve teplej vody s cukrom rozdrobíme droždie a budúci kvások necháme vzísť. V strede múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme zvyšok teplej vody, pridáme kvások, soľ a rascu. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem – môže to trvať aj dlhšie ako hodinu.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a spracujeme do tvaru pecňa. Plech alebo pekáč vystelieme papierom na pečenie, preložíme tam peceň chleba a necháme ešte 20 minút na teplom mieste podkysnúť. Pre pečením potrieme slanou vodou a urobíme 3 – 4 zárezy, aby sme predišli jeho roztrhnutiu.

Pečieme v dvoch fázach. Najskôr v rúre vyhriatej na 230 – 240 °C pečieme po dobu 30 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ďalších 20 – 30 minút. Po upečení chlebík preložíme na rošt/mriežku, aby sa pri chladnutí zospodu nezaparil a nenavlhol.


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Čerstvé rožky ako od pekára

Na 10 kusov budeme potrebovať:

– 500 gramov hladkej múky
– 320 ml vlažného mlieka
– ½ kocky droždia
– 1 ČL soli
– 1 ČL cukru
– vajce na potretie

Postup: Najskôr si pripravíme kvások – v troche vlažného mlieka zmiešame droždie a lyžičku cukru a necháme pracovať. Do misky preosejeme múku, pridáme zvyšné mlieko, pripravený kvások a soľ. Cesto vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom v miske tak, aby sa dalo vyklopiť na pomúčenú dosku.

Na doske ho miesime s múkou ručne aspoň 5 minút, aby vznikol hladký nelepivý „bochník“. Premiestnime naspäť do misky, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto podkysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 10 rovnakých častí. Z každej vyformujeme guľku a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Následne valčekom každú guľku rozvaľkáme do oválu, zrolujeme, mierne zahneme do tvaru rožku a preložíme na vymastený plech. Tu ešte nasleduje jedna krátka fáza podkysnutia, ideálne na teplom mieste. Pre pečením rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na cca 15 minút do rúry vyhriatej na 220 °C.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Mäkká vianočka na sviatočné rána: Najlepšie chutí domáca


Vynikajúca vianočka na raňajky

Budeme potrebovať:

– 250 g hladkej múky + 250 g polohrubej múky
– ½ kocky droždia
– 220 ml mlieka
– 120 g kryštálového cukru
– 2 vajcia
– ½ ČL soli
– 50 g masla alebo rastlinného oleja
– za hrsť sušených hrozienok
– vajce na potretie

Postup: Podobne ako pri rožkoch, aj tu na úvod potrebujeme kvások – v troche vlažného mlieka zmiešame droždie s lyžičkou cukru. Do preosiatej múky pridáme roztopené maslo, 2 žĺtky (bielka odložíme na sneh), zvyšok vlažného mlieka, cukor, soľ a pripravený kvások. Všetko spolu zmiešame a na záver pridáme sneh z 2 bielkov a hrozienka. Spracované cesto odložíme na 30 minút na teplé miesto podkysnúť.

Cesto je mierne lepivé, musíme ho po vykysnutí ešte pomúčiť a spracovať na doske. Prichádza fáza delenia. Najskôr cesto predelíme na väčšiu a menšiu časť (60 % : 40 %). Každú z týchto častí rozdelíme na 3 diely, z ktorých ušúľame cca 40 cm dlhé pásy, z ktorých budeme pliesť vrkoče.

Najskôr upletieme vrkoč z dielov väčšej časti a potom vrkoč z dielov menšej časti, ktorý položíme na prvý vrkoč. Získame takto na záver krásne vysokú a nadýchanú vianočku. Pripravenú vianočku necháme podkysnúť 20 minút na plechu. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C najskôr 20 minút, potom teplotu stiahneme na 160 °C a dopekáme ďalších 15 – 20 minút do zlatista.

Pre ešte lepšiu chuť môžeme vianočku po dopečení jemne potrieť rozpusteným maslom a posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom.


Aké domáce pečivá si doma pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close