Recept na niečo sladké? Bábovka vás vráti do detstva, upečte si ju ešte dnes!

Bábovka

flickr.com

Keď sa povie slovo bábovka, každý si asi v duchu spomenie na svoje detstvo, ktoré je s týmto klasickým koláčom často spojené. Nenáročná, sladká a obľúbená dobrota, ktorá vie vždy potešiť chuťové bunky. Spríjemnite si aj vy chvíle v kruhu rodiny a zaspomínajte na staré dobré časy.

Keď sa povie slovo bábovka, každý si asi v duchu spomenie na svoje detstvo, ktoré je s týmto klasickým koláčom často spojené. Nenáročná, sladká a obľúbená dobrota, ktorá vie vždy potešiť chuťové bunky. Spríjemnite si aj vy chvíle v kruhu rodiny a zaspomínajte na staré dobré časy.

Klasická bábovka nemá konkurenciu, no vyskúšali ste už niekedy iné variácie? Tento koláč sa dá pripraviť mnohými spôsobmi s pridaním najrôznejších ingrediencií, napríklad orechov, hrozienok, kúskov čokolády, či džemu. Je len na vás, aké ingrediencie si vyberiete. Pochutiť si môžete napríklad aj na kokosovej, mramorovej, či bezvaječnej bábovke.

Kokosová bábovka

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (1 hrnček = 250 ml)
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 lyžice rumu (polievkové)
  • ½ hrnčeka kokosu
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čokoládu na varenie

Postup: Vajcia s cukrom vymiešame, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu dobre zamiešame. Nakoniec pridáme do cesta kúsky čokolády a zľahka premiešame. Bábovkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme kokosom. Do takto pripravenej formy vylejeme bábovkové cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180˚C zhruba 50 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Mramorová bábovka

Potrebujeme:

  • 200 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky kakaa
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody

Postup: Cukor vymiešame so žĺtkami a pridáme vodu a olej. Zamiešame a prisypeme múku, zmiešanú s kypriacim práškom a snehom z bielkov. Asi ¾ cesta vylejeme do formy a do zvyšku cesta pridáme kakao. Kakaové cesto pofŕkame po bielom ceste a jemne premiešame vidličkou, aby sa vytvoril mramorový efekt. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180˚C asi na 40 – 50 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Blesková bábovka bez vajec

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • 120 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Všetky suroviny spolu len jednoducho zmiešame a nalejeme do vymastenej bábovkovej formy. Dáme piecť do rúry vyhriatej na teplotu 180˚C asi na 40 minút.

Zdroj: flickr.com, flickr.com, Nela
Odporúčame