Výborné recepty nielen pre vegánov: Oživte svoje raňajkové či večerové menu

Sicílska caponata

Penam

Chcete odľahčiť svoju kuchyňu a vyskúšať niečo nové? Vegánske recepty sú nielen zdravé, ale zároveň potešia aj vaše chuťové poháriky. Vôbec pritom nevadí, ak nie ste vegán či vegetarián – tieto pochúťky vhodné na raňajky či večeru určite zabodujú v každej kuchyni. Vhodným chlebom na ich prípravu sú napríklad chleby značky Penam.

Restované šampiňóny à la Jamie Oliver

Restované šampiňóny

Potrebujeme:

  • 500 g šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ, čierne mleté korenie
  • chilli papričky podľa chuti
  • olivový olej
  • citrónovú šťavu
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.


Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby


Baklažán s tahini pastou

Baklažán s tahini pastou

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 3 menšie paradajky
  • soľ, čierne mleté korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • jarnú cibuľku
  • citrónovú šťavu
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • tahini pastu
  • chlieb Vegipan z rady Natur

Postup: Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230-240 °C pečieme 30 minút.  Upečené baklažánynecháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Štýlové pohostenie pre každú návštevu: Kto by mu odolal?


Cibuľové chutney

Cibuľové chutney

Potrebujeme:

  • 1 kg červenej cibule
  • 160 g kryštálového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml balzamikového octu
  • 1 PL oleja
  • bobkový list
  • soľ
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu. Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút.Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Potrebujeme:

  • 1 konzervu červenej fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 avokádo
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • chlieb KorninoNatur

Postup: Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom  a dochutíme soľou a čiernym korením.Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte svojim hosťom gastronomický zážitok: Na tieto pochúťky budú dlho spomínať


Tofu nátierka s kurkumou

Tofu nátierka s kurkumou

Potrebujeme:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 120 ml sójového mlieka
  • 250 g tofu
  • ½ PL kurkumy
  • 3 menšie paradajky
  • 1 PL dijonskej horčice
  • bazalku, soľ, čierne mleté korenie
  • chlieb VegipanNatur

Postup: Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!


Batátová nátierka s brokolicou

Batátová nátierka s brokolicou

Potrebujeme:

  • 1 väčší batát (sladký zemiak)
  • 2 poháre vody alebo zeleninového vývaru
  • soľ, čierne mleté korenie
  • 1 brokolicu
  • olivový olej
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • balzamikový ocot
  • chilli papričky
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!


Sicílska caponata

Sicílska caponata

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • soľ
  • olivový olej
  • 1 stonkový zeler
  • 1 malú cibuľu
  • 300 ml paradajkového pyré
  • 100 g zelených olív
  • hrsť kapár
  • bazalku
  • 80 ml červeného vínneho octu
  • 2 PL kryštálového cukru
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vodeasi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku aprivedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej caponaty.Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochuvyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami chleba.


Aké ďalśie chutné vegánske jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Penam, Penam, Penam

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close