Chcete odľahčiť svoju kuchyňu a vyskúšať niečo nové? Vegánske recepty sú nielen zdravé, ale zároveň potešia aj vaše chuťové poháriky. Vôbec pritom nevadí, ak nie ste vegán či vegetarián – tieto pochúťky vhodné na raňajky či večeru určite zabodujú v každej kuchyni. Vhodným chlebom na ich prípravu sú napríklad chleby značky Penam.
Restované šampiňóny à la Jamie Oliver
Potrebujeme:
- 500 g šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvú petržlenovú vňať
- soľ, čierne mleté korenie
- chilli papričky podľa chuti
- olivový olej
- citrónovú šťavu
- chlieb Penam Natur denný
Postup: Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.
Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby
Baklažán s tahini pastou
Potrebujeme:
- 2 baklažány
- 3 menšie paradajky
- soľ, čierne mleté korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- jarnú cibuľku
- citrónovú šťavu
- čerstvú petržlenovú vňať
- tahini pastu
- chlieb Vegipan z rady Natur
Postup: Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230-240 °C pečieme 30 minút. Upečené baklažánynecháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Štýlové pohostenie pre každú návštevu: Kto by mu odolal?
Cibuľové chutney
Potrebujeme:
- 1 kg červenej cibule
- 160 g kryštálového cukru
- 100 ml červeného vína
- 100 ml balzamikového octu
- 1 PL oleja
- bobkový list
- soľ
- chlieb Penam Natur denný
Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu. Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút.Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.
Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek
Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami
Potrebujeme:
- 1 konzervu červenej fazule v paradajkovej omáčke
- 1 avokádo
- 1 cibuľu
- soľ
- čierne mleté korenie
- chlieb KorninoNatur
Postup: Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom a dochutíme soľou a čiernym korením.Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.
Mohlo by vás zaujať: Doprajte svojim hosťom gastronomický zážitok: Na tieto pochúťky budú dlho spomínať
Tofu nátierka s kurkumou
Potrebujeme:
- 1 PL olivového oleja
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 120 ml sójového mlieka
- 250 g tofu
- ½ PL kurkumy
- 3 menšie paradajky
- 1 PL dijonskej horčice
- bazalku, soľ, čierne mleté korenie
- chlieb VegipanNatur
Postup: Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!
Batátová nátierka s brokolicou
Potrebujeme:
- 1 väčší batát (sladký zemiak)
- 2 poháre vody alebo zeleninového vývaru
- soľ, čierne mleté korenie
- 1 brokolicu
- olivový olej
- čerstvú petržlenovú vňať
- balzamikový ocot
- chilli papričky
- chlieb Penam Natur denný
Postup: Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.
Mohlo by vás zaujať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!
Sicílska caponata
Potrebujeme:
- 2 baklažány
- soľ
- olivový olej
- 1 stonkový zeler
- 1 malú cibuľu
- 300 ml paradajkového pyré
- 100 g zelených olív
- hrsť kapár
- bazalku
- 80 ml červeného vínneho octu
- 2 PL kryštálového cukru
- chlieb Penam Natur denný
Postup: Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vodeasi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku aprivedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej caponaty.Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochuvyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami chleba.
Aké ďalśie chutné vegánske jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na