Vychutnajte si víno ako pravý pôžitkár: Tu sú tipy, ako ho degustovať!

víno

sxc.hu

Hoci Slovensko nepatrí medzi typické vinárske krajiny, ako napríklad Francúzsko, v našich končinách má víno svoju tradíciu a množstvo priaznivcov. Ak tento mok takisto patrí k vašim obľúbeným nápojom, zrejme viete odlíšiť dobré víno od toho, ktoré zaraďujeme do kategórie „patoky“. Dokázali by ste však pri pití kvalitného vína zhodnotiť jeho vlastnosti? Prinášame vám zopár tipov na orientáciu v tom, čo si pri degustácii vína vlastne treba všímať.

Degustácia nie je len pre profesionálov

Ak ste sa degustácie vína doteraz nikdy nezúčastnili, je na čase to zmeniť. Za ochutnávkou vína sa totiž môže vybrať každý, kto má k nemu určitý vzťah a dokáže oceniť jeho kvality. Na začiatok by ste však mali mať na zreteli určité špecifiká takýchto podujatí. Aby ste mohli porovnávať viacero druhov vín, je potrebné každý z nich konzumovať v ďaleko menšom množstve než za normálnych okolností. V opačnom prípade totiž riskujete, že už po štvrtom pohári nebudete kvôli zvýšenej hladine alkoholu schopní rozoznávať vôbec nič. Aby ste si z degustácie odniesli príjemný zážitok, mali by ste tiež dávať pozor na:

  • správnu teplotu vína – biele sa podáva vychladené, červené pri izbovej teplote
  • podávanie vo vhodnom pohári
  • dobré osvetlenie miestnosti
  • pripravenosť zmyslových buniek – to najdôležitejšie, čo vás bude celou degustáciou sprevádzať. Pred ochutnávkou nefajčite ani nepite iný alkohol a nejedzte príliš korenisté jedlá. Nie je vhodné ani umývanie zubov a žutie mentolových žuvačiek, ktoré chuťové bunky otupia a vnemy celkom zmenia.
  • poradie vín – začínať by ste mali ľahkými bielymi vínami, pokračovať sladšími druhmi, potom odrodami ružového vína a ochutnávku zakončiť červeným vínom.

Mohlo by vás zaujímať: Aj alkohol treba vedieť vyberať: Rozoznajte kvalitu, ktorá vám ulahodí!


Vzhľad vína

Pohár s vínom uchopte za stopku a preskúmajte ho na bielom pozadí pod približne 45-stupňovým uhlom. V tejto fáze sa hodnotí farba vína a jeho čírosť. V tomto smere sa preto kladie vysoký dôraz predovšetkým na čistotu samotných pohárov. Biele vína majú zvyčajne odtiene žltej a zelenej. Ak sa proti svetlu trbliecu, hovoríme, že majú iskru. Pri červených vínach si zas môžeme všimnúť vyzrážané farbivá, ktorých prítomnosť označujeme pojmom depot.

Vôňa vína

Ďalším krokom je určenie buketu vína, a to tým, že si k poháru privoniame. Najdôležitejší je prvý dojem, ktorý znásobíme pokrúžením vína v pohári. Uvoľnená aróma nám môže pripomínať najrôznejšie druhy ovocia, kvetín, ale aj korenín. Fantázii klásť medze naozaj nemusíte, práve naopak. Možno práve vy vo víne ucítite to, čo do popredia kladie výrobca bez toho, aby ste o tom vedeli.

Chuť vína

Na to, aby ste okúsili dokonalý pôžitok z chuťového vnemu, je potrebné hlt vína zadržať v ústnej dutine. Pokojne si ho pár sekúnd premieľajte v ústach, aby ste zamestnali všetky štyri chuťové vnemy jazyka – na špičke sladký, pri koreni horký a po bokoch kyslý. Nie nadarmo sa dôležitosť pripisuje práve harmónii chuti. Zlatý alebo červený mok môže mať rozmanité nuansy, tie však musia spolu dotvárať jeden celok. V rámci chute sa môžete venovať jej jemnosti alebo naopak, intenzite, ale tiež perzistencii. Tá rastie s dĺžkou času, v ktorom víno cítite v ústach aj po prehltnutí.


Mohlo by vás zaujímať: Prezrite si encyklopédiu vín na Feminity.sk


Na súkromnú degustáciu sa vyzbrojte

Ak už s ochutnávkou máte nejaké skúsenosti, môžete takéto posedenie zorganizovať vo svojom príbytku a pozvať partiu priateľov. Aby u vás nesedeli nalačno, pripravte im syrové lahôdky. „Odporúčam podávať slovenské syry, ktoré sú vyrobené z kvalitného mlieka. Ľahšie syry konzumujeme s ľahšími, mladšími vínami. Platí ale zásada, že každé víno by sa malo konzumovať s tým, čo mu najviac chutí,“ radí Rastislav Šuták z hotela Kempinski River Park Bratislava. Z rýb odporúča takisto najmä slovenské druhy ako pstruh a zubáč.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Johnny
Odporúčame