Vyhadzovanie potravín ťaží svedomie aj peňaženku: Zastavte ho vďaka našim tipom!

Jedlo

thinkstockphotos.com

Podľa FUSION EU sa každoročne v Európe vyhodí až 88 miliónov ton potravín, čo predstavuje približne 173 kilogramov na jednu osobu. Neetické, neekologické a zbytočné – plytvanie potravín možno opísať rôzne. Ako sa mu možno vyhnúť a potešiť nielen svedomie, ale aj peňaženku?

1. Nakupujte múdro

Môže to znieť jednoducho, no práve tento bod je najdôležitejší. Vždy si pred nákupom spíšte zoznam potravín, ktoré chcete kúpiť. Vychádzajte z toho, aké jedlá väčšinou pripravujete. Môžete si dokonca napísať týždenný jedálny lístok. Tak na nič nezabudnete, a zároveň nebudete kupovať nadbytok potravín. Týmto spôsobom zároveň zistíte, ako sa stravujete – či zdravo, alebo ani nie. Možno prídete na to, že kupujete priveľa sladkostí či iných kalorických dobrôt a rozhodnete sa ich obmedziť. Pomôžete tak nie len svojej figúre, ale aj zdraviu a peňaženke. Ak vždy ráno pred robotou kupujete napríklad dve šišky, každú za 0,50 € miniete tak mesačne 20 €! Lacnejšie vás môžu vyjsť napríklad ovsené vločky: 400 g za 0,50 € – 2,00 €. Ak denne zjete 30 g – 40 g vyjde vám jedno balenie približne na dva týždne. Pripočítajte k tomu mlieko a oriešky či jablká a stále tak ušetríte okolo 10-15 € na osobu. A to nehovoríme o prínose pre vaše zdravie a postavu!

2. Skamaráťte sa s mrazničkou

Plytvanie potravinami môžete znížiť aj vtedy, keď sa chodíte stravovať do reštaurácií. Veľmi často sa totiž stáva, že porcia je veľmi veľká. Vtedy si dajte jedlo pokojne zabaliť. Ušetríte tak námahu, ale aj čas, ktorý by ste museli vynaložiť na prípravu večere alebo obeda. Podľa druhu jedla ho môžete skladovať v chladničke, alebo rovno v mrazničke. Práve mraznička je výborným pomocníkom proti plytvaniu. Keď doma navaríte slepačí alebo iný vývar a zvýši sa vám, ponalievajte ho do formy na ľad a dajte zamraziť. Môže sa hodiť napríklad vo chvíli, keď sa chystáte uvariť rizoto, ale nemáte bujón, ani čerstvý vývar. Mraziť samozrejme môžete aj množstvo iných potravín – či uvarených alebo priamo tak, ako ste ich doniesli z obchodu.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


3. Zavárajte

Domáce zaváraniny, džemy či lekváre slávia návrat. Ak máte v komore priveľa ovocia či zeleniny, zavarte ho, alebo inak tepelne spracujte. Či už sú to jablká, červená repa alebo kapusta na čalamádu. Neskôr to všetko využijete do koláčov, sladkých jedál, tort, ale aj ako prílohu či namiesto šalátu.

4. Sledujte dátumy…ale nie otrocky

Pri nákupe potravín, najmä mliečnych či mäsových výrobkov sledujte, dokedy sú v záruke. Dobre si premyslite, či ich stihnete dostatočne skoro skonzumovať. Ak ste však práve zistili, že cukor či cestoviny vo vašej kuchyni sú už po dátume minimálnej trvanlivosti, nebojte sa. Tento typ potravín sa v podstate nemá ako pokaziť, treba len dať dobrý pozor na škodcov. S mäsom či rybami však neriskujte.


Mohlo by vás zaujímať: Parádna alternatíva k sushi z Japonska: Vyskúšajte túto jednoduchú vege omeletu s morskou trávou


5. Venujte prebytočné potraviny

Ak ste zistili, že máte toho v chladničke akosi priveľa, neváhajte a darujte. Pokojne potešte rodinných príslušníkov alebo hoci aj susedu či suseda. Radi by ste darovali jedlo niekomu, kto ho naozaj potrebuje? Skúste sa poradiť s charitatívnymi organizáciami vo svojom okolí. Zbierky potravín zvyknú robiť rôzne organizácie, napríklad aj potravinová banka, ktorá existuje už aj na Slovensku.

6. Kompostujte

Ak máte možnosť kompostovať, využite ju. Je to určite lepšie ako vyhadzovať zvyšky jedla do koša. Buďte však opatrní – do kompostu sa neodporúča dávať veľké množstvo šupiek z južného ovocia (banány, pomaranče, citróny, grepy), pretože sú náchylné na plesne. Tiež doň nedávajte živočíšne produkty ako mäso, maslo či kosti.


Ako často vyhadzujete potraviny vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Simona
Odporúčame