Vyhnite sa hnačke či tráviacim problémom: Dodržujte pri varení tieto zásady

Žena

thinkstockphotos.com

Príprava stravy v domácnosti je každodennou činnosťou a kuchyňa patrí k miestnostiam, kde trávime pravidelne dosť času. Aby jedlo bolo zdrojom zdravia i pôžitku, je dôležité vedieť ako sa správnymi návykmi chrániť pred možnými nepríjemnosťami.

Ako sa chrániť pred potravinovými nákazami

Dodržiavanie hygieny pri práci v kuchyni, pri príprave a servírovaní jedla, má zopár zásad:

  • čisté ruky sú základom
  • dbajte na čisté pracovné plochy a nástroje
  • okamžite odstráňte obaly z potravín, ktoré sú možným zdrojom nákaz a dobrou živnou pôdou pre rôzne baktérie a plesne
  • pravidelne čistite a kontrolujte obsah chladničky a skladovacích priestorov s potravinami
  • rýchlo sa kaziace potraviny ako mliečne výrobky ukladajte do chladničky tak, aby tie so skorším dátumom spotreby boli vpredu a neušli vašej pozornosti
  • ak sa na ovocí, zelenine alebo zaváranine objaví pleseň či hniloba, zlikvidujte celý kus, nielen napadnutú časť – celý kus je zdrojom toxínov

Pri osvojení týchto pravidiel sa stane samozrejmosťou bezpečné, hygienicky nezávadné jedlo, na ktorom si môžu bez obáv a následkov pochutnať vaši stravníci.


Mohlo by vás zaujať: Strašiak menom teflónová panvica: Kedy ohrozuje naše zdravie?


Pracovné plochy

Pracovné plochy v kuchyni sú hladké, z ľahko udržiavateľných materiálov. Musia znášať časté čistenie, saponáty, horúce i ostré predmety. Pravidelné čistenie je nevyhnutné, aby ste odstránili zvyšky potravín a jedál, ktoré sú výbornou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy alebo ich zdrojom. Tie z nich, ktoré môžu pri vniknutí do organizmu človeka spolu s jedlom uškodiť, sa označujú ako potenciálne patogény. Spôsobujú tráviace ťažkosti označované ako alimentárne ochorenia alebo potravinové nákazy. Ide najmä o pôvodcov hnačiek, zvracania a otráv spojených s bolesťami brucha aj zvýšenou teplotou. Tieto stavy sú obzvlášť nebezpečné pre deti, starších ľudí a ľudí zotavujúcich sa po chorobe i pre osoby s chronickými chorobami.

Pozor na surové vajcia a mäso

Na udržiavanie dostatočnej hygieny preto vždy po práci so surovým mäsom a vajíčkami je potrebné:

·         poutierať pracovné plochy teplou vodu s troškou saponátu a utrieť dosucha

·         dôkladne umyť všetky nádoby, nože a dosky na krájanie, s ktorými prišli mäso a vajcia do priameho kontaktu

So surovým mäsom a vajíčkami zaobchádzajte ako s možným infekčným materiálom:

  • nemali by ste chytať do rúk súčasne iné suroviny
  • popri práci nejedzte ani nepite
  • na krájanie používajte iné dosky ako na potraviny, ktoré sa ďalej tepelne neupravujú (ovocie, zelenina, syry, pečivo)
  • veľmi dôležité je aj dôkladné umytie rúk mydlom a vyčistenie nechtov po ukončení práce a uprataní pracovnej plochy

Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Kuchynské utierky

Pri práci v kuchyni sú často používané utierky. Jednorázové papierové je výhodné použiť pri rýchlom utieraní dosucha, sú hygienické a poruke.  Poslúžia najmä:

  • na čistenie pracovnej plochy a drezu
  • pri rozliatí malého množstva tekutiny
  • na vytieranie teflónového a liatinového riadu po umytí
  • na osušenie rúk

Papierové utierky sú biologicky rozložiteľné, preto ak máte kompost, použité papierové utierky patria doň.

Textilné utierky sú buď z bavlny alebo ľanu a používajú sa najmä na utieranie riadu. Nezabudnite, že je dôležité rozdeliť ich podľa účelu. Keďže sa používajú opakovane, na utieranie rúk pri práci majte vyhradenú extra utierku, ktorou nikdy neutierajte čistý riad. Ľahko sa takto totiž prenášajú práve alimentárne nákazy ako kampylobakterióza zo surového kuracieho mäsa. Nedávny prieskum v krajinách Európskej únie potvrdil, že táto baktéria sa vyskytuje takmer v 15% surovej kuraciny, prejavy pri nákaze sú podobné ako pri salmonelóze. Stačí, že do utierky si utriete ruky od kuracieho mäsa a potom pohár, z ktorého sa následne napije dieťa  alebo osoba s citlivým trávením a črevné ťažkosti sú na svete. Textilné utierky je potrebné často meniť a mať ich zavesené tak, aby rýchlo uschli – vo vlhkom prostredí sa v nich nemohli množiť rôzne mikroorganizmy. Vhodné sú špeciálne závesné lišty v blízkosti výhrevných telies alebo zboku zabudovanej úry na pečenie.


Dodržujete pri varení niektoré zo spomínaných zásad? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame