Vynechávate raňajky, pretože nestíhate? Naše tipy vám dodajú energiu a ušetria čas

Staršia žena

thinkstockphotos.com

Že sú práve raňajky najdôležitejším jedlom dňa nie je iba vymyslená metafora. Prvé jedlo dňa naozaj musí telu dodať dostatočné množstvo energie, vitamínov, vlákniny a ostatných živín. Naše orgány totiž počas spánku, fungujú v „úspornom režime“ a na ich správne fungovanie počas dňa im treba dodať vhodné palivo.

To, že neraňajkujete, pretože si radšej dlhšie pospíte a pred odchodom do práce potom jednoducho nestíhate, je len výhovorka. Existuje množstvo potravín, ktoré sa svoju prípravu vyžadujú minimum času. Čo je však dôležitejšie, sú bohatým zdrojom energie, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, teda presne tých živín, ktoré vás naštartujú do nového dňa.

Vajíčka

Vajíčka sa donedávna považovali za nie celkom vhodnú potravinu pre tých, ktorí sa snažia svoju váhu udržať pod kontrolou. Obsahujú pomerne veľké množstvo cholesterolu. Ak zjete jeden žĺtok, prijmete už 60% odporúčaného denného množstva. V posledných rokoch sa však odborníci na výživu zhodujú v tom, že množstvo bielkovín a živín obsiahnutých vo vajíčkach, prevyšujú negatívne množstvo cholesterolu. Navyše sa ukázalo, že ten má menší vplyv na celkovú hladinu cholesterolu v krvi než sa predpokladalo. Vajíčka si však radšej doprajte v deň, ktorý bude pre vás fyzicky náročnejší. Tak totiž určite spálite kalórie, ktoré vám tento typ raňajok dodá.

Tuniak

Ryby sú vo všeobecnosti skvelou raňajkovou voľbou, pokiaľ pre vás nie sú vhodné napríklad sladké či ovocné jedlá. Nahradiť nimi môžete aj paštéty a iné kupované nátierky, ktoré často obsahujú stužené tuky, majonézu alebo odpadové časti zvierat. Vyberajte však radšej tie vo vlastnej šťave namiesto tých v oleji. Pokiaľ ide o tuniaka, lepšou voľbou sú samozrejme celé kúsky, drvený totiž zväčša nemá rovnakú kvalitu. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín, omega-3 a omega-6 mastných kyslín, vitamínu A, vitamínov B12 a B6 a riboflavínu, ale aj fosforu, draslíka a horčíka.


Mohlo by vás zaujať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie?


Banány

Banán na raňajky vám okrem dodania energie pomôže udržať dopoludňajšie chute na uzde. Stačí jeden kus a budete mať pocit sýtosti. Je pritom jedno, či si pripravíte vitamínovú bombu v podobe misky ovocia, alebo ho pridáte k ovseným vločkám. Banán je navyše prirodzene sladký, takže nebudete potrebovať dochutiť takého menu ďalším cukrom. Toto exotické ovocie navyše pomáha znižovať krvný tlak, keďže je bohatým zdrojom draslíka.

Mandľové maslo

Pokiaľ nie ste práve fanúšikom mliečnych výrobkov, bielkoviny môžete prijať aj prostredníctvom mandľového masla. Ide o vhodný alternatívny zdroj, ktorý navyše obsahuje aj mononasýtené mastné kyseliny. Vyrobiť si ho môžete aj doma jednoduchým rozmixovaním dostatočného množstva mandlí. K jeho výrobe nepotrebujete nič viac, iba trpezlivosť, keďže dlhším mixovaním sa vytvorí maslovitá kaša bez pridania akéhokoľvek stuženého tuku. Mandle sú okrem proteínov zdrojom vápnika, horčíka a vitamínu E – živín, ktoré potrebujete pre správne fungovanie organizmu.


Mohlo by vás zaujať: Bez raňajok ani krok: Naštartujte žalúdok aj mozog – zdravo a vyvážene!


Ovsené vločky

Sú zrejme najbohatším zdrojom vlákniny. Vďaka jej konzumácii získate pocit sýtosti, a tak sa nebudete do obeda prejedať. Je však dôležité vyberať kvalitné celozrnné naturálne vločky, ktoré nie sú upravované pražením a dochucované cukrom. Obsahujú riboflavín, kyselinu listovú, antioxidanty a ďalšie dôležité živiny. Kombinovať ich môžete s nízkotučným mliekom, bielym jogurtom, orechmi či napríklad ovocím.

Celozrnný chlieb

Chlieb síce nie je najideálnejšou voľbou, najmä pokiaľ si strážite hmotnosť, no to neplatí pre jeho celozrnnú verziu a už vôbec nie na raňajky. Práve v tomto čase totiž treba telu dodať čo najväčšiu paletu rôznych živín, ktoré sú navyše zdrojom energie. Celozrnné pečivo totiž obsahuje vhodnejšiu kombináciu sacharidov a vlákniny (práve vďaka celým zrnám obilnín) než jeho biele rafinované náprotivky. Kombinovať ho môžete s už spomínaným vajíčkom, tuniakom alebo mandľovým maslom.


Aké raňajky si zvyknete dopriať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame