Vyskúšajte turecký bulgur: Je chutný, výživný a jednoduchý na prípravu!

bulgur

thinkstockphotos.com

Ak sa orientujete v zdravej strave, tak ste o bulgure už určite počuli. Mnoho ľudí sa s ním však ešte vôbec nestretlo. Načo sa dá použiť a prečo by sme ho vlastne mali jesť?

Turecká potravina na našich stoloch

Ide o veľmi výživnú a chutnú potravinu, ktorá je typická predovšetkým pre oblasti Turecka, Stredomorie aj niektoré africké krajiny. Postupne si však získava chuťové poháriky aj tunajších stravníkov. Hoci sa bulgur dá prirovnať k ryži, chuťovo je celkom odlišný. A keďže jeho príprava nepatrí k tým zložitým, ocenia ho hlavne zaneprázdnení ľudia, ktorí potrebujú navariť v priebehu niekoľkých minút.


Mohlo by vás zaujímať: Ryža ako príloha nie je nuda: S našimi receptami budú vaše obedy pestrejšie!


Ako taký bulgur vlastne vzniká?

Bulgur sa vyrába tak, že sa pšenica vyperie, usuší, podrví na menšie kúsky a následne sa sitami roztriedi podľa veľkosti na rôzne hrubé frakcie. Na rozdiel od jednoducho drvenej pšenice je bulgur už predvarený, takže aj jeho ďalšie využitie v kuchyni je menej náročné. Mnohokrát ani nepotrebuje tepelnú úpravu. V starovekom Egypte a Ríme spracovávali pšenicu takýmto spôsobom preto, aby sa dala lepšie uchovať počas zimných mesiacov.

Ako rizoto i ovocný šalát

Výhodou bulguru je jeho všestrannosť. Využíva sa predovšetkým ako príloha, napríklad, miesto ryže. Dajú sa z neho vyrobiť chutné zeleninové i ovocné šaláty či rizoto. Nič nepokazíte, ak ho pridáte do fašírok, polievok, ale aj rôznych plniek. Úspech žne takisto v sladkej verzii zmiešaný s ovocím, medom či orechmi.


Mohlo by vás zaujímať: Lepšia postava a pevnejšie zdravie: Vyskúšate ryžovú kúru aj vy?


Úprava bulguru vyžaduje vodu

Bulgur pri príprave do seba vstrebe približne 2,5 až 3-násobok vody. Môžete ho upraviť viacerými spôsobmi. Varením sa pripravuje na miernom ohni po dobu 12-15 minút, ale môžete ho po piatich minútach odstaviť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Bulgur sa dá upraviť aj bez varenia. Zalejte horúcou vodou, prikryte vrchnákom a pre udržanie tepla nádobu zabaľte do utierky. Hotový bude približne do pol hodiny. Najšetrnejším spôsobom je napučanie, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Bulgur stačí zaliať studenou vodou a približne hodinu nechať napučať.

Aby v konečnom výsledku chutil lepšie, do vody pridajte štipku soli, sypkého zeleninového bujónu alebo pár kvapiek sójovej omáčky. Pri príprave zeleninových alebo hubových rizot bulgur povarte len veľmi krátko a radšej ho nechajte v hlbšej panvici spolu so zeleninou alebo hubami, aby vstrebal ich chuť.


Mohlo by vás zaujímať: Jazmínová ryža: Voňavý pozdrav z ďalekého Thajska sa usídlil aj na našich stoloch


Chutný aj zdravý

Bulgur je cennou potravinou, keďže obsahuje zdraviu prospešné látky, ako je fosfor, železo, horčík a z vitamínov predovšetkým vitamín A. Je bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku. Má významné účinky pri detoxikácii hrubého čreva a podporuje rýchlosť metabolizmu. Keďže ide o komplexný sacharid, vďaka jeho konzumácii dokážete predchádzať chuti na sladké a vlčiemu hladu. Tiež pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a upokojuje nervový systém. Obrovskou výhodou je fakt, že bulgur nespôsobuje nadúvanie, vďaka čomu je vhodným doplnkom aj detskej stravy.

Nájdete ho aj v bežných predajniach

Medzi nesporné prednosti bulguru patrí to, že je dostupný nielen v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných nákupných centrách. Polkilové balenie kúpite v cene od jedného do dvoch eur v závislosti od značky či iných kritérií.


Poznáte bulgur? Ako ho doma pripravujete vy? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close