Za bolesť kĺbov môžu aj potraviny: Bez ktorých sa budete cítiť lepšie?

Bolesť kolena

gettyimages

Problémy s kĺbmi privádzajú k lekárom čoraz viac ľudí. Kým opotrebovanie chrupavky – artróza – je typickým ochorením u starších ako 65 rokov, artritída postihuje aj o niečo mladšie ročníky.

Útočí nielen na kĺby, ale aj svaly, šľachy a neobchádza ani mäkké orgány. Objavuje sa výrazná ranná stuhnutosť a bolesť, ktorá vystreľuje do okolitých tkanív. Ide o ochorenie, ktorému treba venovať patričnú pozornosť a neprehliadať zhoršujúci sa stav. Stravou môžete bolestivé prejavy zmierniť, ak je nevhodná, aj zhoršiť. Ktoré potraviny sa oplatí z jedálnička vylúčiť?

Cukor aj umelé sladidlá

Sladenie bielym cukrom, dezerty, čokoládové tyčinky aj limonádové nápoje môžu byť na prvom mieste problematických potravín. Podľa American Journal of Clinical Nutrition práve cukor spúšťa uvoľňovanie cytokínov, ktoré podporujú aktivitu reumatoidnej artritídy. O nič lepšie však na tom nie je ani aspartám – umelo pripravené sladidlo. Váš imunitný systém môže byť na jeho prítomnosť citlivý, cudziu látku bude chcieť zlikvidovať, čo vyústi do zápalu. Nachádza sa aj tam, kde by ste to nečakali. V niektorých liekoch, žuvačkách a samozrejme diétnych nápojoch. Na obaloch ho nájdete pod označením E 951.

Mohlo by vás zaujímať: Strava pre zdravé kĺby: Čo by ste im rozhodne mali dopriať?

Lepok a kazeín

Aj bez toho, aby vám bola diagnostikovaná celiakia alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka, môže mať váš organizmus s lepkom a mliečnou bielkovinou (kazeínom) problémy. Tie sa nemusia prioritne prejaviť ťažkosťami s trávením. Mnoho pacientov s artritídou uvádza zlepšenie svojho stavu po prechode na bezlepkovú stavu a vynechaní mlieka a mliečnych produktov.

Trans tuky

Už začiatkom 90.rokov 20.storočia vedci z Univerzity Harvard upozorňovali na zdravotné nebezpečenstvo súvisiace s častou konzumáciou trans tukov, ktoré spúšťali tzv. systémový zápal. Ide najmä o margaríny a tuky na pečenie, rastlinné nátierkové maslá, no nebezpečnejšie sú tie ukryté. Obsahuje ich fast food, mrazené jedlá, sušené polotovary (vrátane instantných polievok a omáčok), lacné čokolády, čipsy, krekry, pekárenské a cukrárenské výrobky s dlhou trvanlivosťou, hotové dressingy a omáčky. Podporujú rozvoj steatózy, aterosklerózy, cukrovky, chorôb srdca a ciev, artritídy a mnohých ďalších vážnych ochorení.

Mohlo by vás zaujímať: Radi si doprajete alkohol a výdatné jedlo? Pozor, dna súvisí aj so stravovaním

Mäso a mliečne výrobky

Možno sa zdá, že v bežnom jedálničku nakoniec nič nezostane, pravda je však taká, že každá potravina sa dá nahradiť. Častá konzumácia červeného mäsa, bravčovej masti, pečene a plnotučných mliečnych výrobkov môže stav artritídy zhoršovať. Vyberajte miesto toho chudé mäso zo zvierat s voľným výbehom a kvalitné ryby.

Správny priebeh diéty

Artritídu nie je možné úplne vyliečiť, vhodne nastavenou liečbou sa však dá dostať pod kontrolu do stavu remisie (ústupu). Niektoré potraviny zvyšujú zápal v tele a spolu s tým navodzujú podmienky pre rozvinutie viacerých chronických ochorení. Ak pociťujete ťažkosti, dodržujte pri vysadení potravín tieto kroky:

  • Najskôr sledujte, po akých potravinách sa váš stav zhoršil.
  • Veďte si prehľadný denník, do ktorého zaznamenáte všetky skonzumované jedlá, aby ste mohli identifikovať vinníka.
  • Ak sa rozhodnete potravinu alebo surovinu vylúčiť, zotrvajte aspoň 3-4 týždne, aby ste zistili, či má vysadenie pozitívny účinok.
  • Dajte si pozor predovšetkým na potraviny, ktoré môžu spôsobovať skrytú intoleranciu. Navodzujú celkový stav nerovnováhy a môžu byť spúšťačom mnohých zdravotných problémov.

Máte problémy s bolesťami kĺbov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages
Odporúčame