Chystáte záhradnú oslavu a plánujete grilovať mäso? Nahraďte tradičnú horčicu či tatársku omáčku skutočne lahodnými dresingom. Zvýrazní chuť vášho výtvoru a ozvláštni ho. Navyše, mnohé majú menej kalórií ako napríklad klasická tatárska omáčka či sladký kečup. Z našej ponuky si určite vyberiete.
Bylinkovo-cesnakový dip
Potrebujeme:
- 250 g bieleho jogurtu
- 3 lístky čerstvej bazalky
- niekoľko stebiel čerstvej pažítky
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- soľ
- mletú červenú sladkú papriku
Postup: Bylinky nadrobno nakrájame a rozmiešame ich v miske spolu s bielym jogurtom. K zmesi pretlačíme aj cesnak a dochutíme soľou a štipkou červenej papriky. K dipu môžeme podľa chuti primiešať aj dve polievkové lyžice tatárskej omáčky, no pôvodná verzia je zdravšia. Všetko spolu premiešame, podľa potreby ešte dosolíme a môžeme podávať.
Francúzsky dresing
Potrebujeme:
- 1 čajovú lyžičku plnotučnej horčice
- 1 čajovú lyžičku medu
- 150 ml olivového oleja
- 2 čajové lyžičky vínneho octu
- 1 menší strúčik cesnaku
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
Postup: Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme všetky suroviny. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je dresing príliš riedky, pridáme čajovú lyžičku horčice, ak je príliš hustý, pridáme pár kvapiek oleja a následne znovu dochutíme.
Mohlo by vás zaujať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!
Paradajkový dresing
Potrebujeme:
- 2 veľké čerstvé paradajky
- 2 šálky podrveného syra tofu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- ½ šálky čistej vody
- 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- štipku soli
- štipku cukru
Postup: Ingrediencie spolu mixujeme ponorným mixérom dovtedy, kým nevznikne jednoliata hmota. V prípade potreby dochutíme soľou či cukrom. Výborne sa hodí najmä ku kuracím rezňom pripraveným naprírodno.
Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy
Syrový dip
Potrebujeme:
- téglik kyslej smotany
- 50 g taveného smotanového syra
- 100 g parmezánu
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
Postup: V miske spolu rozmiešame smotanu a tavený syr. Môže to trvať dlhšie, keďže syr z chladničky je trochu stuhnutejší. Keď je vymiešaný, pridáme najemno nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením. Pokiaľ máte radi cesnak, môžete pridať aj štipku sušeného cesnaku.
Mohlo by vás zaujať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút
Kôprový dresing
Potrebujeme:
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 jarnú cibuľku
- čerstvú šťavu z polky citróna
- 1 čajovú lyžičku medu
- hrsť čerstvého kôpru
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
Postup: Jarnú cibuľku nakrájame najemno, rovnako aj kôpor. Všetky ingrediencie spolu vymiešame a dochutíme soľou a korením. Dresing podávame chladený.
Mohlo by vás zaujať: Chystáte grilovačku? Zistite, kedy ochucovať mäso a čím!
Pikantný dresing
Potrebujeme:
- 2 menšie cibule
- ½ väčšej paradajky
- 1 čili papričku
- hrsť kôpru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajovú lyžičku mletého koriandru
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
- štipku mletej červenej sladkej papriky
Postup: Cibuľu ošúpeme a umyjeme. Nakrájame ju aj s šili papričkou na menšie kúsky a pomocou ponorného mixéra všetky ingrediencie okrem oleja spolu rozmixujeme na hladkú kašovitú hmotu. Nakoniec ešte pridáme olivový olej a rozmiešame pomocou lyžice.
Aké dipy a dresingy si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.