Začnite deň chutnou nátierkou: Skúsite paradajkovo-slnečnicovú, reďkovkovú či so slaninkou?

Paradajky

thinkstockphotos.com

Nátierky dnes zažívajú svoju renesanciu. Kedysi boli bežnou súčasťou stola aj ráno, dnes sa dostávajú do „módy“ opäť. Troška námahy pri ich príprave rozhodne stojí za to, aby ste vystriedali obligátny chlieb so šunkou. Tu sú nátierky, ktoré vám rozhodne zachutia.

Paradajkovo-slnečnicová nátierka

Potrebujeme:

  • 40 g slnečnicových semiačok
  • 40 g paradajkového pretlaku
  • 30 g cibule
  • 15 g čerstvej paradajky
  • 10 g sušenej paradajky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja
  • polovicu polievkovej lyžice cukru
  • polovicu čajovej lyžičky soli

Postup: Slnečnicové semiačka zalejeme vriacou vodou a necháme ich na noc odstáť. Na druhý deň ich scedíme a spolu s nakrájanou cibuľou a cesnakom opražíme na oleji. Do misky dáme pretlak, paradajky čerstvé aj sušené, cukor, soľ a citrónovú šťavu. Pridáme opraženú cibuľku, cesnak a slnečnicové semiačka, rozmixujeme a nátierka je hotová.


Mohlo by vás zaujímať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok


Reďkovková nátierka

Potrebujeme:

  • 2 čierne reďkovky
  • 1 mrkvu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 biele jogurty
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 1 čajovú lyžičku olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Postup: Deň pred prípravou si necháme odkvapkať jogurt, aby nebol vodnatý. Potom k nemu pridáme tvaroh, nakoľko jogurt stratí svoj objem. Reďkovku postrúhame na malé kúsky, osolíme a necháme štvrť hodiny postáť. Medzitým si postrúhame mrkvu, zmiešame s tvarohom a jogurtom, okoreníme, pridáme med. Na záver pokvapkáme olejom a pridáme reďkovku. Dôkladne premiešame. Dôležité je, aby bola mrkva s reďkovkou nastrúhaná na veľmi malé kúsky a aby bol tvaroh dobre rozmiešaný. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujímať: Ušetriť na jedle môžete aj vy: Inšpirujte sa týmito tipmi


Bryndzovo údená nátierka

Potrebujeme:

  • 200 g smotanovej nátierky
  • 125 g bryndze s údenou chuťou
  • 1 zväzok jarnej cibuľky s vňaťou
  • 3 čajové lyžičky plnotučnej horčice
  • 2 čajové lyžičky sladkej mletej červenej papriky
  • celú rascu

Postup: Pokiaľ ste ešte nepočuli o bryndzi s údenou príchuťou, nemajte obavy, presne s takýmto názvom ju nájdete aj v obchodoch. Do misky si dajte bryndzu, smotanovú nátierku, rascu, mletú papriku, horčicu, kolieska jarnej cibuľky aj s vňaťou a potom stačí už len jediné, všetko to dobre pomiešať. Na záver môžete chlebík ozdobiť zvyšnou vňaťou z jarnej cibuľky.


Mohlo by vás zaujímať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému


Slaninovo tvarohová nátierka

Potrebujeme:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 2 plátky šunky prosciutto
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice slaniny nakrájanej na drobné kocky
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • pažítku

Postup: Nakrájané kocky slaniny opražíme na jemnom plameni. Na horúcu slaninku pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Premiešame a necháme odstáť. Tvaroh si zriedime smotanou a vymiešame do hladka. Do misy s tvarohom pridáme vychladnutý medvedí cesnak so slaninkou. Do zmesi pridáme nakrájanú šunku, pažítku, korenie, soľ a olivový olej. Všetko premiešame a poprajeme si dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujímať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Vajíčková nátierka

Potrebujeme:

  • 3 na tvrdo uvarené vajcia
  • pažítku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g masla
  • 100 g taveného syra v črievku
  • 1 čajovú lyžičku plnotučnej horčice
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Vychladnuté vajíčka nahrubo nastrúhame. Pridáme syr, maslo, horčicu. Cesnak si pretlačíme a pridáme ho do zmesi. Podľa chuti pridáme soľ a korenie, všetko pomiešame. Na záver dozdobíme pažítkou.


Máte radi nátierky? Ktoré ďalšie chutné by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte recepty na ne v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, David
Odporúčame