Zahrejte sa horúcou čokoládou: Pripravte si ju podľa našich tipov

Káva so šľahačkou

thinkstockphotos.com

Vonku je poriadna zima a práve vtedy nič nezahreje lepšie ako šálka horúceho nápoja. Ak vás čaj nudí a na kávu práve nemáte chuť, doprajte si horúcu čokoládu. Zaženie chuť na sladké a ak jej chcete dodať šmrnc originality, dochuťte ju čím len chcete ovocím, vanilkou alebo hoci aj čili papričkou – proti chuti žiadny dišputát.

Recept na domácu horúcu čokoládu

Na tri stredne veľké šálky potrebujeme:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 300 ml mlieka
  • 100 g kvalitnej čokolády (najlepšie horkej s vysokým obsahom kakaového masla, aby bola horúca čokoláda pekne hustá, pri použití inej čokolády dajte menej mlieka alebo viac čokolády),
  • 2 balíky vanilínového cukru

Postup: Čokoládu rozpustite nad vodnou parou, pridajte do nej polievkovú lyžicu smotany a polievkovú lyžicu mlieka. Tekutiny s čokoládou dobre rozmiešajte a nechajte čokoládu nad vodnou parou, aby nezačala tuhnúť. V druhom hrnci zohrejeme zvyšnú časť mlieka a smotany, ktoré ochutíme vanilínovým a prípadne aj práškovým cukrom. Potom k horúcemu, no nie prevarenému mlieku, pridáme rozpustenú čokoládu. Dobre zložky premiešame. Takto pripravenú horúcu čokoládu môžete naliať do sklenených pohárov či šálok alebo dochutiť koreninami či pomarančovou kôrou. Na záver ju ozdobte podľa vašich predstáv a môžete podávať.


Mohlo by vás zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu


Čím môžete horúcu čokoládu ochutiť?

Na ozdobenie a dochutenie (podľa vašich predstáv) jednu polievkovú lyžicu práškového cukru, ak máte radi veľmi sladkú čokoládu. Zdobiť môžete šľahačkou, či nastrúhanou čokoládou. Mnoho dospelých ľudí obľubuje horúcu čokoládu ochutenú koňakom či čili korením, aby skutočne zahriala. Okrem toho do nej môžete pridať čierne korenie, vanilku (vnútro vanilkového lusku), med a či ovocie. Najmä deti sa potešia z teplých malín, jahôd, černíc alebo čučoriedok na dne pohára. Pre jemnú orieškovú príchuť môžete do horúcej čokolády, ešte kým sa roztápa v mlieku, pridať 1 – 2 polievkové lyžice Nutelly. Ak použijete Nutellu, upravte množstvo cukru, aby horúca čokoláda nebola príliš sladká.

Dochutená vanilkou, škoricou či trochou pomarančovej kôry (z umytého pomaranča) bude dokonalou spomienkou na Vianoce.

Nebojte sa experimentovať ani s bielou čokoládou. Buď ju pripravte ako klasickú horúcu čokoládu, alebo do nej pridajte trochu potravinárskeho farbiva či arómy. K bielej čokoláde sa hodí pepermintová, banánová a vanilková.

Pre vegánov aj ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu

Kravské mlieko môžete nahradiť napríklad mandľovým, sójovým či ryžovým mliekom. Horúca čokoláda dostane zaujímavejšiu chuť a navyše bude táto pochúťka dobrá pre vegánov aj ľudí, ktorí nemôžu piť obyčajné mlieko. Rovnako smotana sa dá nahradiť sójovou smotanou na šľahanie. Nezáleží na tom, či ju použijete pri roztápaní čokolády alebo z nej vyšľaháte šľahačku na ozdobu.

Horúca čokoláda na paličke

Ak máte vnúčatá a horúca čokoláda je vo vašej rodine skutočne obľúbená, môžete si predpripraviť horúcu čokoládu na paličke.


Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!


Ako na to?

Rozpustite mliečnu, horkú alebo bielu čokoládu nad vodnou parou. Mlieko, maslo alebo smotanu pridajte jedine v prípade, že sa čokoláda nerozpúšťa a hrozí, že sa vám pripáli. Čokoláda musí byť čo najhustejšia, aby v nej stála drevená palička, a aby pri konečnej príprave nebola príliš riedka.

Pripravte si malé poháriky a nádobky, do ktorých budete čokoládu nalievať. Môžu to byť poháriky na likér, z ktorých vám v priebehu rokov zostalo len niekoľko kusov, poháriky z pečeného čaju a podobne. Môžete použiť aj silikónové formy, no myslite na to, že musíte mať na prípravu horúcej čokolády dosť veľké množstvo zamrazenej čokolády, aby po následnom rozrobení s mliekom nezostala príliš riedka. Rozpustenú čokoládu nadávkujte do nádobiek, môžete ju ozdobiť kúskami čokolády inej farby, sušienkami, cukríkmi na zdobenie tort a koláčov alebo na kúsky nakrájaným marshmallow. Na záver nezabudnite do čokolády vložiť drevenú paličku z nanuku. Zatlačte ju až na dno pohára. Nádobky dajte zamraziť aspoň na 24 hodín.

Konečná príprava: Vyberte zmrazenú čokoládu na paličke z mrazničky. Odmerajte si primerané množstvo mlieka, do ktorého môžete pre krémovejšiu chuť pridať trochu smotany, a nechajte mlieko zovrieť. Na studenú nádobku s čokoládou nechajte chvíľu tiecť teplú vodu, aby sa čokoláda uvoľnila zo stien pohára. Keby ste čokoládu ťahali z nádobky bez nahriatia jeho stien, mohli by ste rozbiť sklo, porezať sa a znehodnotiť pripravený čokoládový „polotovar“. Na dno šálky položte čokoládu na paličke a zalejte ju horúcim mliekom. Čokoláda sa začne časom roztápať a rozmiešať ju môžete práve paličkou, s ktorou ste ju zamrazili. Pridané sladkosti sa buď roztopia, padnú na dno, kde vašich blízkych počkajú ako prekvapenie, alebo vyplávajú na povrch čokolády. Horúcu čokoládu dozdobte šľahačkou, kakaom, cukríkmi na zdobenie alebo škoricou.

Dobrú chuť!


Máte radi čokoládu? Na aké spôsoby si ju najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková
Odporúčame