Zahrejte sa skvelou chuťou: Tieto horúce nápoje zvládnete pripraviť aj vy

koreniny

photl.com

Aj vám sa zimné obdobie spája s vôňou škorice či čerstvo uvareného punču? Uznajte, že po dobrej lyžovačke či celodenných predvianočných nákupoch nič nepadne lepšie ako chutný horúci nápoj v pohodlí domova. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a skrehnuté ruky rozmrazte pri šálke lahodnej čokolády či grogu. Posilníte si zdravie, rozvoniate príbytok a milo prekvapíte najbližších!

Vianočný čaj

Ingrediencie: 1 vrecúško kvalitného čierneho čaju, 1,5 litra vody, 5 klinčekov, 1 celá škorica, 1 citrón, 2 pomaranče

Príprava: Vrecúško čaju, klinčeky a škoricu vložíme na dno džbánu na čaj a zalejeme vriacou vodou. Citrón a pomaranč nakrájame na kolieska a pridáme do džbánu. Druhý pomaranč odšťavíme a získaný koncentrát prilejeme do čaju. Necháme vylúhovať aspoň 15 minút a môžeme servírovať.

Tip: Ak si čaj chcete vychutnať aj o nejaký čas neskôr, koreniny z neho pre istotu vyberte. Vyhnete sa tak prípadnej horkosti, pričom chuť ovocia zostane zachovaná.


Tiež by vás mohlo zaujímať: Čas na čaj: Ktorý je pre vás ten pravý?


Punč pre väčšiu párty

Čo budeme potrebovať: 1 l ríbezľového džúsu, 1 l ananásového džúsu, 1 l červeného vína, 300 ml rumu, 200 g hrozienok, 200 g cukru, 1 citrón, 1 pomaranč, 1 vanilínový cukor, 2 kúsky celej škorice, 1 celý badyán

Ako na to: Oba džúsy a červené víno nalejeme do väčšieho hrnca. Pridáme kryštálový cukor, vanilínový cukor, hrozienka, badyán, škoricu a na kúsky nakrájaný citrón s pomarančom. Punč privedieme k varu a krátko povaríme. Na záver prilejeme rum a už nevaríme.


Tiež by vás mohlo zaujímať: Nápoj bohov slúži aj ľuďom: Toto všetko pre vás urobí červené víno!


Vianočný grog

Suroviny: 50 ml rumu, 50 ml griotky, 150 ml vody, 1 lyžičku citrónovej šťavy, 1 kúsok celej škorice, 3 klinčeky, plátok citróna, trstinový cukor podľa chuti

Postup: Klinčeky a škoricu prevaríme s vodou, necháme chvíľu postáť (stačí 10 minút) a scedíme. Pridáme citrónovú šťavu, griotku a rum. Ľubovoľne dosladíme, pohár ozdobíme rezom citróna a podávame.


Tiež by vás mohlo zaujímať: Doprajte si tekutý chlieb: Pohárom piva denne k lepšiemu zdraviu!


Lahodná čokoláda

Bez čoho to nejde: 1 tabuľky kvalitnej horkej čokolády (70% kakaa a viac), 250 ml mlieka, 2 vrecúšok  vanilínového cukru, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 polievkovej lyžice práškového cukru, zdobenia v podobe šľahačky a kakaového prášku

Takto to pripravíme: Čokoládu nalámeme na kúsky. Necháme ju rozpustiť vo vodnom kúpeli, pridáme 1 PL šľahačkovej smotany a 1 PL mlieka a celú zmes vymiešame do hladka. V druhom hrnci prihrejeme mlieko so šľahačkovou smotanou, vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Všetko rozmiešame metličkou, no túto zmes zovrieť nenecháme, len ju prihrejeme. Pridáme rozpustenú čokoládu, opäť rozšľaháme do hladka s metličkou a stáleho šľahania privedieme k varu. Čokoládu rozdelíme do pohárov a ozdobíme. Použiť môžeme šľahačku v spreji, kakaový prášok, prípadne nastrúhanú čokoládu.


Tiež by vás mohlo zaujímať: Ideálny liek na vianočný stres: Čierna káva bez cukru!


Zázvorový čaj

Ingrediencie: 1 l vody, 1 kus celej škorice, 5 klinčekov, 1 lyžica anízu, 5 cm zázvoru, šťava z polovice citróna, 3 lyžice medu

Postup: Klinčeky, škoricu a aníz prevaríme vo vode. Ošúpaný zázvor nastrúhame nahrubo, pridáme do hrnca, povaríme približne 5 minút a odstavíme. Ďalší postup závisí len od vašich chuťových buniek. Čím viac štipľavý zázvor milujete, tým dlhšie ho nechajte lúhovať. Zvyčajne však stačí 3-5 minút a potom čaj precedíme cez sitko. V pohári dochutíme citrónovou šťavou a medom – takisto podľa preferencii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma
Odporúčame