Zazvonila vám pri dverách neohlásená návšteva? Občas sa stane, že sa takto stretnú cesty starých známych. Určite ste sa potešili, no zároveň rýchlo v hlave riešili, čo im ponúknete. Nech je to rýchle, chutné a potrebné suroviny máte bežne v domácnosti. Skúste sa inšpirovať a nabudúce prekvapí nečakaná návšteva nielen vás, ale i vy ju – takýmto rýchlym a chutným pohostením.
Syrový dip alebo studené fondue
Z bieleho jogurtu alebo kyslej smotany rýchlo vyčaríte studenú omáčku. Nastrúhajte do nej akýkoľvek tvrdý syr, primiešajte lyžicu oleja, dochuťte bylinkami, horčicou, cesnakom, vegetou alebo korením a naservírujte do misky. K tomu podávajte na kúsky nakrájaný chlieb, pečivo, kúsky zeleniny – šalátová uhorka, mrkva, kaleráb, paprika, čínska kapusta – a vidličky. Hostia si kúsky namáčajú v dipe podľa chuti. Chlebík lepšie chutí, ak ho nakrájaný zapečiete pár minút v rúre s kúskami cesnaku a pokvapkáte olivovým olejom.
Hrnčekový koláč z mikrovlnky
Za pár minút môžete pripraviť aj múčnik alebo bábovku. Potrebujete väčší hrnček s objemom 4-5 dcl, v ktorom rozmiešate:
- 4 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 vajce
- 2 lyžice instantného kakaa
- 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice oleja
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Hrnček vložte do mikrovlnky a zapnite na najvyšší výkon na 3-4 minúty. Až začne cesto vystupovať z hrnčeka, koláč je hotový. Stačí vyklopiť, nakrájať na kolieska a servírovať. Môžete dozdobiť džemom, šľahačkou, jogurtom alebo posypať kokosom, či priložiť ovocie.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí
Omeleta na rôzne spôsoby
Čerstvé vajíčka a čosi k tomu, či už nasladko alebo naslano. Omeleta je vďačným jedlom nenáročným na prípravu, zasýti a má mnoho variácií. Základný recept:
- 3-4 vajíčka dobre rozšľahajte, pridajte štipku soli
- môžete pridať trochu sladkej smotany alebo mlieka
- dobre rozohrejte panvicu s troškou tuku či oleja
- vylejte vajíčkovú zmes
- keď začne omeleta z vrchnej strany hustnúť, pridajte ďalšie prísady a z druhej strany ju dopečte
Na zeleninovú omeletu môžete pridať mrazený hrášok, sterilizovanú kukuricu či kápiu, šampiňóny. Pre labužníkov nakrájanú salámu, šunku, klobásku a korenie. Použiť môžete aj varené zemiaky a zvyšky uvarených cestovín. Ak majú vaši hostia radšej sladké, pridajte do vajíčok trochu cukru. Najprv zohrejte na panvici nakrájané jablká alebo banán a prelejte vaječnou zmesou. Povrch môžete pred podávaním posypať syrom, bylinkami alebo škoricou podľa chuti.
Cestovinový šalát
Chutné jedlo z cestovín prichystáte rýchlo a podľa toho, čo máte doma, môže byť vždy iné. Stačí uvariť cestoviny podľa stavu zásob, scediť ich, prepláchnuť studenou vodou a premiešať s 2 lyžicami olivového oleja. Potom pridajte, čo máte poruke, alebo na čo máte chuť. Hodí sa sterilizovaná kukurica, nakrájané paradajky a paprika, šalátová alebo sterilizovaná kyslá uhorka, kúsok tvrdého syra, ktorý nastrúhate, šunka, tuniak z konzervy. Na dochutenie pridajte soľ, korenie, jogurt alebo kyslú smotanu, horčicu, bylinky, pažítku. Cestovinový šalát sa podáva ihneď alebo vychladený.
Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak
Nevarený čokoládový puding
Stačí vložiť potrebné prísady do vyššej nádoby a rozmixovať. Základom sú banány alebo iné mäkké ovocie (avokádo, jahody, marhuľový či jablkový kompót bez šťavy). K nim pridajte:
- hrozienka, figy alebo datle – za hrsť
- kakao
- škoricu, vanilku, kokos podľa chuti
- lyžičku panenského oleja
- med
Mliečny koktail
Takmer zabudnutým nápojom i dezertom zároveň je v dnešnej dobe hotových balených nápojov čerstvý mliečny koktail. Možností je mnoho, záleží na chuti a dostupných ingredienciách. Do vychladeného mlieka pridajte čerstvé mäkké ovocie, cukor alebo med, prípadne džem, asi minútu prešľahajte v mixéri a pred podávaním dozdobte lístkami mäty, kakaom a škoricou. Netradičnou kombináciou je štipka čili alebo sušeného zázvoru s kakaom, ktoré vyšľaháte do peny v čestvom mlieku. Podobne možno pripraviť aj ľadovú kávu z instantného prípravku.
Aké ďalšie tipy na prípravu rýchleho občerstvenia pre nečakanú návštevu by ste poradili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na