Brokolica je vďaka fytochemickým látkam jedným z neohrozených bojovníkov proti rakovine. Laboratórne pokusy dokázali, že pravidelná konzumácia hlúbovej zeleniny znižuje riziko vzniku nádorových ochorení a tak by mala byť súčasťou nášho jedálnička. Odporúča sa jesť ju surovú, tentokrát vám však ponúkame recept na tepelne upravenú dobrotu, ktorej neodolá žiadny milovník cestovín a zeleniny.
Potrebujeme:
- 250 g cestoviny
- 500 g brokolice
- 3 mrkvy
- 200 ml smotany na varenie
- 2 vajcia
- 100 g syra
- soľ
- mleté čierne korenie
- iné koreniny podľa chuti
- maslo alebo margarín
- strúhanku
Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
Postup:
Brokolicu umyjeme a nakrájame na ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. |
|
Cestoviny uvaríme do polomäkka a ku koncu varenia pridáme najprv mrkvu, potom brokolicu. Brokolica nepotrebuje veľa a rozvarí sa, preto ju vo vode nechávame len krátko. |
|
Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako? |
|
Scedíme. |
|
Zapekaciu formu mierne vymastíme a vysypeme strúhankou. Cestovinovo-zeleninovú zmes zmiešame s polovicou nastrúhaného syra. |
|
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina |
|
Vajíčko, smotanu, soľ a koreniny zmiešame a pripravíme zálievku. |
|
Cestovinovú zmes polejeme zálievkou. |
|
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce cestoviny s dusenou kapustou: Chutný obed za pár drobných |
|
Posypeme zvyšným syrom a pečieme približne 45 minút pri teplote 150 stupňov. |
|
Dobrú chuť! |
Poznáte ďalšie zaujímavé recepty na prípravu cestovín v kombinácii s brokolicou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na