Zatočte s horúčavami: Poznáme jedlá, ktoré vás ochladia zvnútra

Teplo

gettyimages

Počas letných vysokých teplôt sa často hovorí o tom, koľko a akých tekutín vypiť. Dôležité je však aj to, čo jeme.

Keď je vonku horúco, vylučujeme viac vody. Potraviny predstavujú asi 20-30 % príjmu tekutín. Niektoré z nich, najmä určité druhy ovocia a zeleniny, majú vyšší obsah vody než ostatné a tiež dostatok draslíka. Pomáhajú preto telo prečistiť a chránia ho pred prehriatím. Možno vám ako prvý zíde na um červený melón, no okrem neho existuje aj celý rad ďalších chutných pokrmov, ktoré nás osviežia. Vyskúšate niektoré z nich?

Tropické plody

Patrí sem citrón, limetka, pomaranč, mandarínka či grapefruit. Citrusové ovocie obsahuje veľa vody, teda je aj spoľahlivým dodávateľom tekutín. Schopnosť prirodzene ochladzovať organizmus má aj banán, ananás, kivi alebo avokádo. Navyše sú plné vitamínov a minerálov, ktoré umožňujú doplniť ich straty vylúčené pri potení.

Mohlo by vás zaujímať: Osvieženie v podobe jedla: Vymeňte horúce polievky za studené

Naše ovocie a zelenina

Aj u nás si vieme dopestovať viacero osviežujúcich plodov. Môžeme ich jesť vcelku, pripraviť si šalát alebo obľúbené smoothie. No pozor na kalórie, priveľa ovocia obsahuje aj veľa cukru. Najlepšie je konzumovať ovocie vcelku, ak je to možné, aj so šupkou. Tá obsahuje vlákninu, ktorá je skvelá pre naše trávenie. Rovnako dobre poslúži šalát z bežne dostupnej zeleniny. Zvlášť paradajky a uhorky telo výrazne ochladzujú. Hodia sa aj do zeleninového smoothie. Vyskúšajte:

  • jahody, maliny, čučoriedky, hrozno, ríbezle a iné bobuľové ovocie
  • jablká, hrušky
  • hlávkový šalát, špenát, brokolica
  • uhorka, paradajka, cuketa
  • reďkovka, zeler, kaleráb
  • červený melón – má viac než 90-percentný podiel vody, čo nám zabezpečí vynikajúcu hydratáciu. Stačí ho rozkrájať na tanier a zjesť.

Osviežujúce bylinky

Mäta, medovka, baza, citrónová tráva či jedlá levanduľa – to sú bylinky, pomocou ktorých si ľahko pripravíte osviežujúce nápoje. Ak máte chuť, pripravte si z nich sirup, ktorý nájde svoje využitie do limonád aj čajov. Skvele chutia aj v ovocnom či zeleninovom šaláte. Vďaka nim sa budete cítiť plný energie, navyše krásne prevoňajú celú kuchyňu.

Mohlo by vás zaujímať: Potraviny vás môžu zahriať aj ochladiť: Ktoré si v zime dopriať a ktoré skôr obmezdiť?

Čaje aj chilli

Dať si v horúčavách teplý čaj alebo zeleninový vývar, to znie skôr ako bláznivý nápad. Môžeme si zobrať príklad z krajín s teplým podnebím, kde obľubujú štipľavé jedlá a teplé nápoje. V Egypte sa osviežujú čajom z ibišteka, v Indii do nápoja pridávajú zahrievacie korenie, no a v Maroku popíjajú silný mätový čaj. Zvyšujú telesnú teplotu, podporujú potenie, čo má následne na telo chladiaci efekt. Pikantné korenie a chilli navyše povzbudzujú metabolizmus. Ak však na exotické chute nie ste zvyknutí, konzumujte ich s mierou.

Čomu sa radšej vyhnúť?

V horúčavách siahneme častejšie po ľadovo vychladených nápojoch či zmrzline. Ich chladiace účinky sú však krátkodobé. Po konzumácii naše telo zareaguje na stratu tepla, začne sa zahrievať a o chvíľu je nám ešte teplejšie než predtým. Navyše zvýšený príjem studeného v lete súvisí aj s vyšším výskytom angín. Neodporúča sa ani hneď po jedle, pretože spomaľuje proces trávenia.

Dôležitý je aj spôsob prípravy pokrmu. Vyprážané a mastné jedlá trávenie zaťažujú. Vhodné je naparovanie, krátke varenie či dusenie. Ak vás láka grilovanie, pridajte k mäsu bylinky uľahčujúce trávenie. Napríklad bazalku či petržlenovú vňať. Zbystrite pri rizikových majonézových šalátoch a rôznych krémových dobrotách. V teple sa rýchlejšie kazia.

Ktoré jedlá vám v lete najviac dopomáhajú k schladeniu sa? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Vlaďa, gettyimages
Odporúčame