Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby

Rastlinné lasagne

thinkstockphotos.com

Poznáme ho ako fialovú vajcovitú zeleninu a na tanieri určite nesklame. Baklažán má v sebe plno antioxidantov, najmä v šupke, vlákniny, vitamínov a minerálov. Je príbuzný paradajke a zemiaku a správne sa nazýva ľuľok baklažánový. Nemal by sa konzumovať surový, po uvarení či upečení však sľubuje skvelý kulinársky zážitok.

Baklažánový nákyp

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • olej
  • 300 g šunky alebo špekáčikov
  • 500 g paradajok
  • mleté biele korenie
  • 150 g tvrdého syra
  • petržlenovú vňať
  • čerstvý majorán

Omáčka:

  • 30 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 dl zeleninového vývaru
  • 1,5 dl sladkej smotany
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • sušenú bazalku
  • tymián

Postup: Baklažány umyjeme, nakrájame na kolieska, osolíme a necháme 15 minút odležať. Potom ich osušíme a na rozohriatom oleji mierne opečieme. Paradajky si pokrájame na kolieska Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladáme kolieska zeleniny a šunku (resp. na kolieska pokrájané špekáčiky). Podľa chuti priebežne koreníme. Na poslednú vrstvu nalejeme omáčku. Tú si pripravíme tak, že na rozohriatom masle opražíme múku, za stáleho miešania zalejeme vývarom, smotanou, vínom, posolíme a varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme bazalku a tymian. Po zaliatí zeleniny dáme pekáč do vyhriatej rúry a krátko zapečieme. Potom posypeme strúhaným syrom a zapekáme, kým sa syr neroztečie. Podáme posypané petržlenovou vňaťou a majoránom.


Mohlo by vás zaujať: Čím tmavšie, tým lepšie: Prečo sú tmavé potraviny pre naše zdravie také prospešné?


Baklažány s cesnakom

Potrebujeme:

  • 800 g baklažánov
  • 60 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 dl bieleho jogurtu
  • 3 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku (prípadne viac – podľa chuti)
  • mleté čierne korenie
  • bazalku
  • citrónovú šťavu
  • petržlenovú vňať

Postup: Baklažány umyjeme, nakrájame na kolieska, osolíme z oboch strán a na hodinu necháme odležať. Potom kolieska opláchneme, osušíme, okoreníme a obalíme v múke. Na rozohriatom masle opečieme z oboch strán, pridáme nakrájané rajčiny, pretlačený cesnak, opražíme a zalejeme jogurtom. Posolíme, okoreníme, posypeme bazalkou, prikryjeme a dusíme domäkka. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a posypeme vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Baklažány pečené so syrom

Potrebujeme:

  • 600 g baklažánov
  • olej
  • 50 g tvrdého syra
  • mleté čierne korenie
  • 2 dl mlieka
  • 20 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • strúhanku

Postup:  Olúpané baklažány umyjeme a pokrájame na plátky, nasolíme a necháme 20 minút odležať. Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme jemnou strúhankou. Dáme do nej vrstvu vysušených baklažánov, posypeme strúhaným syrom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vrstvy striedame až kým sa neminú suroviny. Potom misu vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Múku a vajce rozmiešame v mlieku, nalejeme na zapečené baklažány, vložíme späť do rúry a dopečieme do ružova. Podávame s opekanými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!


Vyprážané baklažány

Potrebujeme:

  • 500 g baklažánu
  • soľ
  • plátky tvrdého syra
  • polohrubú múku
  • 2 vajcia
  • mlieko
  • strúhanku
  • olej na vyprážanie

Postup: Očistený baklažán nakrájame na tenké plátky a posolíme. Medzi dva plátky baklažánu vložíme tenký plátok syra, obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku s mliekom a strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji do zlatista.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Zapekané baklažány

Potrebujeme:

  • 3 baklažány
  • 30 g hladkej múky
  • soľ
  • olej
  • 500 g paradajok
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • tymián
  • strúhanku
  • 150 g tvrdého syra

Postup: Baklažány ošúpeme, umyjeme, po dĺžke prekrojíme, vyčistíme a pokrájame na plátky. Posolíme ich a necháme odležať. Potom plátky vysušíme a postupne obaľujeme v múke. Na oleji z oboch strán opečieme a vyberieme na tanier. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame a dáme do výpeku. Pridáme rozpučený cesnak, soľ, tymian a chvíľu dusíme. Zapekaciu nádobu vymastíme, posypeme jemnou strúhankou, poukladáme do nej plátky baklažánu a na ne rozotrieme rajčinovú omáčku. Celý povrch posypeme strúhaným syrom a zapečieme. 


Máte radi baklažán? Aké jedlá si z tejto zeleniny pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame