Zavárame s fantáziou: Domáci kečup alebo čalamádu vám budú susedia závidieť!

Kečup

wikipedia.org

Keď čítame zloženie kúpeného kečupu alebo iných výrobkov, neraz nám vstávajú vlasy dupkom. Rôzne éčka ako aj nejasný pôvod použitej zeleniny je dôvodom zabudnúť na lenivosť a pripraviť si doma, čo sa len dá. Toto úsilie stojí nejaký čas, prácu aj peniaze, ale výsledok bude stáť za to!

Domáci kečup

Potrebujeme:

  • 3,5 kg paradajok
  • 4 jablká
  • 10 ks nového celého korenia
  • 5 ks bobkového listu
  • 3 cibule
  • 1 hlávku cesnaku
  • 360 g kryštálového cukru
  • 7 ČL soli
  • 100 – 150 ml octu
  • čierne mleté korenie
  • 1 ČL sladkej mletej papriky

SÚŤAŽ: Poraďťe sa s čitateľmi a vyhrajte zájazd do kúpeľov či dobrú knihu


Postup: Paradajky, jablká a cibuľu dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na osminky. Ingrediencie vložíme do hrnca a pridáme ošúpaný cesnak, korenie a bobkový list. Podlejeme vodou (približne 200 ml) a prikryté varíme za občasného miešania na miernom ohni približne 2 hodiny (po 60 minútach môžeme pokrievku sňať, aby sa trocha vody odparilo). Zložíme z ohňa, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme soľou, cukrom, octom, korením i paprikou a dôkladne premiešame. Znova povaríme (asi hodinu), aby sme sa zbavili prebytočnej vody a zmes zhustla. Horúcu ju nalievame do fliaš, zatvárame ich rýchlo, aby vrchnák dobre priľnul a necháme chladnúť pod dekou. Kečup môžeme tiež zahustiť dvomi kopcovitými lyžicami zemiakového škrobu, ale vtedy je nutná sterilizácia (aspoň 30 minút).


Tiež by vás mohlo zaujať: Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!


Dračí dych

Potrebujeme:

  • 1 kg feferóniek
  • nálev na nakladanie uhoriek

Postup: Umyté a odstopkované feferónky dáme do hrnca, zalejeme ich uhorkovým nálevom a varíme približne hodinu (čím dlhšie tým je zmes silnejšia). Keď sú mäkké, scedíme ich a rozmixujeme spolu s trochou tekutiny z prípravy. Dáme do malých pohárikov (nemusia byť plné) s sterilizujeme. V chladničke zmes vydrží mesiace aj otvorená. Vhodná prísada do všetkých jedál pre milovníkov pikantného.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Čalamáda s chrenom

Potrebujeme:

  • 1,5 kg červenej kapusty
  • 1,5 kg bielej kapusty
  • 3 feferónky
  • 3 stredne veľké cibule
  • 100 g čerstvého chrenu
  • sladkokyslý uhorkový nálev podľa potreby

Postup: Kapustu a cibuľu očistíme a nakrájame. Zmiešame a pridáme najemno nastrúhaný chren a nadrobno nakrájané feferónky. Poriadne spracujeme, naplníme poháre a zalejeme uhorkovým nálevom (každý z nás má svoj vlastný recept). Sterilizujeme pri 80 stupňoch aspoň 20 minút.


Zavárate domáci kečup alebo čalamádu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Ľudmila
Odporúčame