Keď čítame zloženie kúpeného kečupu alebo iných výrobkov, neraz nám vstávajú vlasy dupkom. Rôzne éčka ako aj nejasný pôvod použitej zeleniny je dôvodom zabudnúť na lenivosť a pripraviť si doma, čo sa len dá. Toto úsilie stojí nejaký čas, prácu aj peniaze, ale výsledok bude stáť za to!
Domáci kečup
Potrebujeme:
- 3,5 kg paradajok
- 4 jablká
- 10 ks nového celého korenia
- 5 ks bobkového listu
- 3 cibule
- 1 hlávku cesnaku
- 360 g kryštálového cukru
- 7 ČL soli
- 100 – 150 ml octu
- čierne mleté korenie
- 1 ČL sladkej mletej papriky
SÚŤAŽ: Poraďťe sa s čitateľmi a vyhrajte zájazd do kúpeľov či dobrú knihu
Postup: Paradajky, jablká a cibuľu dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na osminky. Ingrediencie vložíme do hrnca a pridáme ošúpaný cesnak, korenie a bobkový list. Podlejeme vodou (približne 200 ml) a prikryté varíme za občasného miešania na miernom ohni približne 2 hodiny (po 60 minútach môžeme pokrievku sňať, aby sa trocha vody odparilo). Zložíme z ohňa, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme soľou, cukrom, octom, korením i paprikou a dôkladne premiešame. Znova povaríme (asi hodinu), aby sme sa zbavili prebytočnej vody a zmes zhustla. Horúcu ju nalievame do fliaš, zatvárame ich rýchlo, aby vrchnák dobre priľnul a necháme chladnúť pod dekou. Kečup môžeme tiež zahustiť dvomi kopcovitými lyžicami zemiakového škrobu, ale vtedy je nutná sterilizácia (aspoň 30 minút).
Tiež by vás mohlo zaujať: Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!
Dračí dych
Potrebujeme:
- 1 kg feferóniek
- nálev na nakladanie uhoriek
Postup: Umyté a odstopkované feferónky dáme do hrnca, zalejeme ich uhorkovým nálevom a varíme približne hodinu (čím dlhšie tým je zmes silnejšia). Keď sú mäkké, scedíme ich a rozmixujeme spolu s trochou tekutiny z prípravy. Dáme do malých pohárikov (nemusia byť plné) s sterilizujeme. V chladničke zmes vydrží mesiace aj otvorená. Vhodná prísada do všetkých jedál pre milovníkov pikantného.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Čalamáda s chrenom
Potrebujeme:
- 1,5 kg červenej kapusty
- 1,5 kg bielej kapusty
- 3 feferónky
- 3 stredne veľké cibule
- 100 g čerstvého chrenu
- sladkokyslý uhorkový nálev podľa potreby
Postup: Kapustu a cibuľu očistíme a nakrájame. Zmiešame a pridáme najemno nastrúhaný chren a nadrobno nakrájané feferónky. Poriadne spracujeme, naplníme poháre a zalejeme uhorkovým nálevom (každý z nás má svoj vlastný recept). Sterilizujeme pri 80 stupňoch aspoň 20 minút.
Zavárate domáci kečup alebo čalamádu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .
Zdieľať na