Zázračná brezová šťava: Detoxikačný a omladzujúci hit z Lotyšska

Brezový sirup

SITA

Keď sa na jar topí posledný sneh, narušuje pokoj nedoziernych lesov v Lotyšsku takmer nepostrehnuteľná kvapalina. Nastala sezóna brezovej miazgy, ktorá je cenená pre svoje terapeutické vlastnosti. Stromom sa podľa pradávnej tradície „púšťa žilou“ v čase, keď miazga stúpa nahor, podobne ako u javorov. Do kmeňa státisícov briez v krajine je ale treba vyvŕtať horizontálny otvor skôr, než začne miazga cirkulovať a objavia sa prvé lístky.

Na belostnej kôre sú pripevnené malé čierne rúrky, ktorými miazga vyteká do plastových vriec. Je to priezračná sladká tekutina, ktorá je v tejto krajine jedným z najpopulárnejších nápojov už stovky rokov. Ako píše agentúra AFP, v čase sezóny, ktorá začína koncom marca a trvá do polovice apríla, môže jeden strom denne dávať jeden až dva litre miazgy, ktorú Lotyši považujú za zázračný nápoj.

Brezová šťava, bohatá na stopové prvky, sa čím ďalej tým viac uplatňuje v prírodnej medicíne a objavuje sa na regáloch v obchodoch s biopotravinami v Európe. V prírodnom liečiteľstve je cenená pre svoje očisťujúce a posilňujúce účinky. Na jar organizmus zbavuje toxínov.

Ak bola zima veľmi krutá, je to pre brezovú miazgu len dobre. „Čím je zima chladnejšia, tým je šťava sladšia,“ hovorí tridsaťštyriročný expert Linards Liberts. „Naša šťava je tak špecifická preto, že máme, na rozdiel od Francúzska či Talianska, obzvlášť ľadové zimy,“ dodáva.

A tak teda tento rok je brezová šťava obzvlášť sladká. Pre Libertsa sa brezová šťava stala hlavným produktom jeho malej ekologickej farmy v Ikskile, mestečku v centrálnom Lotyšsku. „Pijem brezovú šťavu celý rok, ale tieto dva tri týždne som ňou úplne posadnutý,“ smeje sa.


Mohlo by vás zaujímať: Lotyšská verzia sauny: Počuli ste už o tomto takmer posvätnom rituáli?


Pivnica plná zdravia

V tejto dobe sa jeho pivnica takmer vyrovná pivniciam na francúzskych viniciach. Miesto hroznovej šťavy tú však fermentuje brezová šťava, ktorá slúži ako základ vín, či už perlivých alebo nie, sirupov, limonády a likérov. To všetko sa predáva dosť draho.

„Mám len asi 200 stromov. V porovnaní s produkciou javorového sirupu v Kanade sme trpaslíci,“ hovorí Liberts, ktorý už získal aj medzinárodný ohlas. Po prezentácii na jednom veľtrhu bioproduktov v Nemecku tento rok vo februári musel odriecť väčšinu zákaziek, pretože toľko šťavy skrátka nemá. „Ľudia boli prekvapení sviežosťou a čistou chuťou, najmä keď predtým ochutnali sladené a pasterizované džúsy populárne v Bielorusku a Rusku,“ hovorí.

Proti starnutiu

Brezová šťava je tiež veľmi obľúbená v kozmetike. Výskum účinkov proti starnutiu, ktorý uskutočnila Lotyšská univerzita v Rige, podnietila miestnu spoločnosť Madara, aby vlani uviedla na trh nový rad produktov.

„Brezová šťava stimuluje rast buniek a spomaľuje starnutie,“ uisťuje Lotte Tisenkopfaová-Iltnereová, zakladateľka Madary, ktorá patrí k najviac prekvitajúcim podnikom v Lotyšsku a má pobočky v 28 krajinách.

Štúdie vedené Janisom Ancansom z Rigskej univerzity tiež potvrdili antioxidačné vlastnosti. „Šťava z brezy nielen omladzuje, ale aj chráni bunky pred oxidačným stresom, pred ultrafialovými lúčmi a znečisteným ovzduším,“ uvádza sa v jeho štúdii.


Mohlo by vás zaujímať: Experimenty s javorovým sirupom: Hodí sa k mäsu aj do sladkostí


Chutí aj na tanieri

Vzácna tekutina ale začína byť obľúbená aj medzi novou generáciou šéfkuchárov. „Je obzvlášť dobrá pri varení rýb, k príprave sirupov a omáčok,“ vysvetľuje šéfkuchár Martins Sirmais, spoluvlastník niekoľkých obľúbených reštaurácií v lotyšskej metropole.

Lotyšsko v posledných rokoch svoj národný poklad aktívne propaguje. Brezová šťava sa napríklad nedávno podávala pri príležitosti návštevy tureckého prezidenta Abdullaha Güla v Rige. Na tom nie je nič zvláštne, keď si uvedomíme, že priezvisko lotyšského prezidenta Andrisa Bērziņša je odvodené od lotyšského slova bérzs, ktoré znamená brezu.

„Áno, prezident Bērziņš sám na jar žne a pije brezovú šťavu,“ potvrdzuje Elvira Stepanová z jeho úradu.


Vyskúšali ste už brezovú šťavu? Aké máte skúsenosti s jej účinkami? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: SITA, SITA, Zora, ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close