Zázračná kyselina citrónová: S čím všetkým si poradí aj vo vašej domácnosti?

kyselina citrónová

pesiazona.sk

Pokiaľ pri upratovaní narazíme na odolnú špinu, zvyčajne siahame po agresívnych čistiacich prostriedkoch, ktoré nám výrobcovia servírujú v televíznych reklamách. S mnohými domácimi problémami si však ľahko poradí aj celkom obyčajná kyselina citrónová. Nemusíte ju ani poctivo vytláčať z citróna, reč je o potravinárskej kyseline citrónovej v prášku. Tá vašu domácnosť vyčistí nielen ekologicky, ale navyše aj veľmi lacno. Zistite, na čo všetko ju vo svojom príbytku môžete využiť a overte si jej silu v praxi.

Kyselina citrónová je priebojníkom v odvápňovaní

Zápasíte vo svojej domácnosti s tvrdou vodou? Potom pre vás vodný kameň nebude nijakou neznámou, práve naopak. Pri zohrievaní tvrdej vody totiž na vyhrievacích častiach elektrospotrebičov dochádza k usadzovaniu vápenatých zlúčenín. Keďže tie sú zásadité, na ich odstránenie je nutné použiť kyselinu, ale nie hocijakú. Použitá kyselina musí byť v prvom rade zdravotne neškodná a navyše šetrná k samotnému spotrebiču – aby nepoškodila tesnenia, plastové časti a podobne. Všetky tieto vlastnosti v sebe ukrýva potravinárska kyselina citrónová, ktorej vrecko odľahčí vašu peňaženku o zopár drobných. Dôkazom toho, že naozaj funguje, môže byť jej prítomnosť v špeciálnych prostriedkoch na odvápňovanie dostupných v obchodoch. Jej nespornou výhodou je to, že na rozdiel od octu nezapácha a nie je príliš agresívna.


Mohlo by vás zaujímať: Jarné upratovanie trochu inak: Tieto triky vám ušetria čas aj peniaze


Kde všade môžeme kyselinu citrónovú využiť?

Okrem toho, že kyselina citrónová účinne bojuje s vodným kameňom, zabraňuje aj rastu plesní. Využitie teda nájde nielen pri odvápňovaní varných kanvíc, umývačiek riadu či práčok. Javí sa ako veľmi účinný pomocník aj v kúpeľni – odstraňuje nánosy vodného kameňa zo záchodovej misy a jej roztok vráti lesk obkladom aj vodovodným batériám. V kombinácii so sódou bikarbónou napomáha tiež pri spriechodnení upchatých odpadov. Kedysi sa kyselina citrónová dokonca používala pri vyváraní detských plienok – zmäkčovala ich najmä tým, že z nich odstraňovala drobné čiastočky vápnika.

V akom pomere s ňou narábať?

Všeobecne zaužívané riedenie predstavuje pomer dvoch čajových lyžičiek na pol litra vody. Prinášame vám však ilustračné príklady, podľa ktorých môžete vyčistiť jednotlivé časti vaše domácnosti:

  • varná kanvica: Naplníme ju vodou tak, aby boli zaliate časti s usadeným vodným kameňom (špirála, nerezové dno). Nasypeme polievkovú lyžicu kyselinového prášku a vodu privedieme k varu. Po vypnutí kanvice necháme roztok pôsobiť aspoň pol hodiny. Vodu vylejeme, kanvicu opláchneme a môžeme ju opäť používať.
  • práčka: Do prázdneho bubna nasypeme 250 gramov kyseliny citrónovej a necháme ju prať naprázdno pri teplote 50 – 60°C.
  • umývačka riadu: Štvrťkilové balenie kyseliny citrónovej vysypeme na dno prázdnej umývačky riadu a spustíme umývací cyklus.
  • kávovar: Jednu polievkovú lyžicu kyselinového prášku rozmiešame v teplej vode, vlejeme do zásobníka a necháme prejsť varným cyklom naprázdno. Druhý cyklus urobíme len s čistou vodou, aby sa nám pachuť kyseliny citrónovej nedostala do kávy.
  • upchatý sifón: Kyselinu citrónovú a sódu bikarbónu zmiešame v pomere 1:1. Zmes vysypeme do odtoku, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme gumeným zvonom. Po prebublaní a vyšumení pomocou zvona odtok prečistíme.
  • obkladačky: 160 g kyseliny citrónovej rozpustíme v jednom litri vody. Prelejeme do rozprašovača a postriekame kúpeľňové obklady a batérie. Necháme pôsobiť zopár minút a opláchneme. Pre voňavý výsledok môžeme do roztoku pridať niekoľko kvapiek éterického oleja.
  • vlastná aviváž: Do litra vlažnej vody prisypte 80 – 100 gramov kyselinového prášku a zopár kvapiek éterického oleja obľúbenej vône. Dobre premiešajte a dávkujte ako bežnú aviváž.

Mohlo by vás zaujímať: Spríjemnite si upratovanie: Vieme ako na to!


Prečo je odvápňovanie také dôležité?

V prvom rade ide predovšetkým o ochranu spotrebiča a predĺženie jeho životnosti. Vodný kameň totiž na povrchu vyhrievacích telies pôsobí ako izolačná vrstva, ktorá zabraňuje úplnému prestupu tepla do vody v okolí. Vďaka tomu si ohrev vody vyžaduje dlhší čas (a stúpa spotreba elektrickej energie) a samotné teleso sa príliš namáha – prehrieva. Na zreteli by sme tiež mali mať vlastné zdravie. Mikrositká v nalievacích častiach kanvíc síce hrubé čiastočky vodného kameňa zachytia, no aj napriek nim si nápoje často zalievame zakalenou vodou so zmenenou chuťou.

Tip: Pokiaľ chcete, aby sa vám vodný kameň v rýchlovarnej kanvici usádzal pomalšie, po zaliatí nápoja ju vždy opláchnite studenou vodou.


Máte s kyselinou citrónovou nejaké skúsenosti? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: pesiazona.sk, pesiazona.sk, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close