Nie sú tuky ako tuky. Kým niektoré z nich nášmu zdraviu neprospievajú, iné si telo priam vyžaduje. Reč je o omega-3 mastných kyselinách, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mäse, vajciach, zelenine a niektorých rastlinných olejoch.
Svoje zastúpenie majú aj v repkovom oleji a zo živočíšnych zdrojov ich nájdeme najmä v plodoch mora, ako je losos, sleď a makrela. Ak ste sa v týchto potravinách ani zďaleka nenašli, svoj denný príjem zdravých tukov môžete zvýšiť jednou polievkovou lyžicou ľanových semiačok. Ich konzumácia pozitívne vplýva na činnosť srdca, pomáha znižovať riziko arytmie, pôsobí protizápalovo a chráni organizmus pred rakovinou.
Prečo sú také vzácne
Esenciálne mastné kyseliny si telo nedokáže vytvoriť samo a musí ich prijímať z potravy. Slúžia na produkciu chemických prenášačov, ktoré sú nevyhnutné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí. Majú blahodarný účinok na pamäť a dobré duševné zdravie.
Mnohé výskumy poukazujú na to, že nedostatok tukov typu omega má spojitosť s rastom civilizačných ochorení, hlavne so srdcovo-cievnymi ochoreniami, artritídou, obezitou, depresiami a schizofréniou. Pokiaľ má telo nedostatok týchto mastných kyselín, prejaví sa to zlou kvalitou kože, vlasov a nechtov a tiež zníženou obranyschopnosťou organizmu.
Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa rakovine prsníka: Týchto šesť potravín je skvelou prevenciou
V lekárni bez predpisu
Ľudia, ktorí pravidelne jedia ryby, nemusia užívať žiaden doplnok stravy s omega-3 mastnými kyselinami. Pre ostatných je tu riešenie z lekárne, ktoré by však nemali vyhľadávať pacienti so zlou zrážanlivosťou krvi. Pri kúpe výživových kapsúl si pozorne preštudujte ich zloženie, pretože kvalitné prípravky by nemali obsahovať nepotrebné tuky. Omega-3 doplnky nájdete často v kombinácii s vitamínom E, ktorý ako antioxidant zabraňuje ich znehodnoteniu oxidáciou. Náhradou tabliet môže byť aj v detstve nenávidený rybí olej, no radšej sa poraďte s lekárom, ako často a v akých dávkach ho užívať.
Omega-3 proti degeneratívnym chorobám
Najnovšie vedecké výskumy preukázali kľúčovú úlohu omega-3 mastných kyselín v prevencii Alzheimerovej choroby a iných vážnych ochorení mozgu, srdca, očí a celého tela. Priaznivo tiež ovplyvňujú priebeh kardiovaskulárnych chorôb a zmierňujú niektoré depresívne poruchy. Predmetom výskumu je i štúdium funkcie omega-3 mastných kyselín v mozgu a ich vplyvu na zrak, pretože údajne dokážu zabrániť degenerácii žltej škvrny (makuly) v oku. Podporujú tiež cirkuláciu krvi, pomáhajú znižovať krvný tlak a pre diabetikov sú účinné z hľadiska zlepšenia metabolizmu inzulínu a glukózy.
Mohlo by vás zaujať: Potraviny pre zdravší životný štýl: Zaraďte ich do jedálnička čo najskôr!
Obsah omega-3 mastných kyselín v rybách a kôrovcoch
(Množstvá sú uvedené v gramoch na 100 g porcie)
- údený losos 1.8
- ančovička v oleji 1.7
- konzervovaná sardinka v rajčinovom pretlaku 1.4
- nakladaný atlantický sleď 1.2
- údená makrela 1.0
- dúhový pstruh 1.0
- údený mečiar 0.7
- biely konzervovaný tuniak 0.7
- atlantický údený polok 0.5
- platesotvaré ryby (platesa, kambala, solea) 0.4
- atlantický halibut 0.4
- treska škvrnitá 0.2
- treska obyčajná 0.1
- tepelne upravená ustrica divá 0.5
- tepelne upravené hrebenatky 0.3
- varené garnáty 0.3
Ktoré z hlavných zdrojov omega-3 mastných kyselín sú pravidelnou súčasťou vášho jedálnička? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na