Zázvor môže mať mnoho podôb: Olej, sirup či mlieko potešia jazyk aj vaše telo

Zázvor

thinkstockphotos.com

Koreň zázvoru (ďumbiera) je známym liekom proti chrípke, nachladnutiu i nevoľnosti. Vďaka látke gingerol, ktorá má prehrievacie účinky, pomáha zázvor nielen ako čaj alebo masážny olej. Popularitu si získava aj v kuchyni. Pikantná chuť i vôňa z neho robí obľúbené ochucovadlo a je súčasťou koreninových zmesí karí, do perníkov a pečiva.

Domáci zázvorový olej

Olej možno použiť v kuchyni i ako masážny prostriedok. Na jeho prípravu potrebujeme väčší koreň zázvoru a kvalitný, za studena lisovaný olej. Použiť môžete olivový, mandľový či sezamový. Postup prípravy:

  • zázvor ošúpeme a nakrájame na tenke plátky alebo nastrúhame nahrubo
  • vložíme do uzatvárateľného skleneného pohára
  • zalejeme zohriatym olejom, tak aby bol všetok zázvor ponorený
  • olej necháme lúhovať v teple 2 dni, niekoľkokrát pretrepeme
  • olej precedíme a zázvor dôkladne vytlačíme

Pohár pri lúhovaní môžete položiť na radiátor alebo krb. Po precedení skladujeme v chladničke, nemá dlhú trvanlivosť.


Mohlo by vás zaujať: Proti chrípke a nachladnutiu pomôže príroda: Využite silu týchto korenín!


Zázvorový sirup

Sirup využijete ako prevenciu i liek do teplého čaju či mlieka. Na prípravu potrebujeme:

  • 100 g koreňa zázvoru
  • 1 kg cukru
  • ½ litra vody

Postup: Čerstvý zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Varíme s cukrom a vodou 15 minút, prikryjeme a necháme ešte 15 minút vylúhovať. Scedíme do čistej fľaše a uchovávame v chlade. Vyvarené plátky zázvoru môžeme vysušiť a konzumovať ako cukrovinku, pridať do šalátov či múčnikov.

Nátierka so zázvorom

  • 100 g šošovice
  • 120 g mrkvy
  • 50 g zeleru
  • 1 malá cibuľa
  • olivový olej
  • čerstvý zázvor
  • soľ, bobkový list

Postup: Šošovicu namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny, vodu zlejeme a uvaríme v čerstvej spolu s bobkovým listom. Zeleninu nastrúhame najemno a podusíme na oleji. Pridáme k šošovici a rozmixujeme, podľa konzistencie dolejeme olej. Ochutíme strúhaným čerstvým zázvorom a soľou.


Mohlo by vás zaujať: Liečivý zázvor: Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti


Zázvorové pivo

Zázvorové pivo je perlivý nápoj pochádzajúci z Anglicka s nízkym obsahom alkoholu. Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 50-100 g koreňa zázvoru
  • ¼ kocky droždia
  • 1 lyžička kyseliny vínnej (vínny kameň)
  • 140 g cukru
  • 1 chemicky neošetrovaný citrón
  • 1 l vody

Postup: Do misky nastráhame očistený zázvor, pridáme kôru a šťavu z citróna, cukor a kyselinu vínnu. Zalejeme vriacou vodu, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme lúhovať 2-3 hodiny. Do vlažnej vody pridáme droždie rozmiešané v malom množstve vody, znovu prikryjeme a necháme kvasiť na teplom mieste 24 hodín. Z povrchu potom odstránime vytvorenú vrstvu z kvasníc a precedíme cez jemné sitko a plátno. Nalejeme do čistých sklenených fliaš, vhodné sú  s mierne zúženým hrdlom od kečupu alebo ovocnej šťavy. Fľaše plníme asi do 4/5, aby nám obsah nevykypel. Necháme kvasiť otvorené ne teplom mieste ďalších 48 hodín. Hotové zázvorové pivo skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 6 dní. Je mliečne zakalené a je to nápoj s originálnou chuťou, ktorý slúži aj ako medicína v sychravých dňoch.


Mohlo by vás zaujať: Zázvor pre vaše telo: Vyskúšajte domáce masky pre krajšiu pleť aj vlasy!


Zázvorové mlieko

Zázvorové mlieko je čínska špecialita, ktorá sa pripravuje z mlieka, cukru a čerstvého zázvoru. Má gélovú konzistenciu podobnú pudingu alebo tvarohu. Potrebujeme:

  • 10-30 g zázvoru
  • 250 ml mlieka
  • 20 g cukru

Postup: Zázvor najemno nastrúhame a prepasírujeme, aby sme získali čerstvú šťavu. Nalejeme do malej misky. Mlieko s cukrom zohrejeme na teplotu 60-65ºC a vlejeme zvysoka do misky so zázvorovou šťavou, aby sa obsah samovoľne premiešal, necháme odstáť 5-10 minút. Nemiešame lyžičkou! Nastáva proces enzymatického zrážania mlieka, čím sa zmes zahustí. Dôležité je dodržať správnu teplotu, pri ktorej má mechanizmus koagulácie najvyššiu aktivitu a použiť čerstvo vytlačené šťavu, lebo skladovaním aktivita enzýmov klesá. Hotové jeme ako puding.


Na prípravu čoho všetkého používate zázvor vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame