Zázvor môže mať mnoho podôb: Olej, sirup či mlieko potešia jazyk aj vaše telo

Zázvor

thinkstockphotos.com

Koreň zázvoru (ďumbiera) je známym liekom proti chrípke, nachladnutiu i nevoľnosti. Vďaka látke gingerol, ktorá má prehrievacie účinky, pomáha zázvor nielen ako čaj alebo masážny olej. Popularitu si získava aj v kuchyni. Pikantná chuť i vôňa z neho robí obľúbené ochucovadlo a je súčasťou koreninových zmesí karí, do perníkov a pečiva.

Domáci zázvorový olej

Olej možno použiť v kuchyni i ako masážny prostriedok. Na jeho prípravu potrebujeme väčší koreň zázvoru a kvalitný, za studena lisovaný olej. Použiť môžete olivový, mandľový či sezamový. Postup prípravy:

  • zázvor ošúpeme a nakrájame na tenke plátky alebo nastrúhame nahrubo
  • vložíme do uzatvárateľného skleneného pohára
  • zalejeme zohriatym olejom, tak aby bol všetok zázvor ponorený
  • olej necháme lúhovať v teple 2 dni, niekoľkokrát pretrepeme
  • olej precedíme a zázvor dôkladne vytlačíme

Pohár pri lúhovaní môžete položiť na radiátor alebo krb. Po precedení skladujeme v chladničke, nemá dlhú trvanlivosť.


Mohlo by vás zaujať: Proti chrípke a nachladnutiu pomôže príroda: Využite silu týchto korenín!


Zázvorový sirup

Sirup využijete ako prevenciu i liek do teplého čaju či mlieka. Na prípravu potrebujeme:

  • 100 g koreňa zázvoru
  • 1 kg cukru
  • ½ litra vody

Postup: Čerstvý zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Varíme s cukrom a vodou 15 minút, prikryjeme a necháme ešte 15 minút vylúhovať. Scedíme do čistej fľaše a uchovávame v chlade. Vyvarené plátky zázvoru môžeme vysušiť a konzumovať ako cukrovinku, pridať do šalátov či múčnikov.

Nátierka so zázvorom

  • 100 g šošovice
  • 120 g mrkvy
  • 50 g zeleru
  • 1 malá cibuľa
  • olivový olej
  • čerstvý zázvor
  • soľ, bobkový list

Postup: Šošovicu namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny, vodu zlejeme a uvaríme v čerstvej spolu s bobkovým listom. Zeleninu nastrúhame najemno a podusíme na oleji. Pridáme k šošovici a rozmixujeme, podľa konzistencie dolejeme olej. Ochutíme strúhaným čerstvým zázvorom a soľou.


Mohlo by vás zaujať: Liečivý zázvor: Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti


Zázvorové pivo

Zázvorové pivo je perlivý nápoj pochádzajúci z Anglicka s nízkym obsahom alkoholu. Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 50-100 g koreňa zázvoru
  • ¼ kocky droždia
  • 1 lyžička kyseliny vínnej (vínny kameň)
  • 140 g cukru
  • 1 chemicky neošetrovaný citrón
  • 1 l vody

Postup: Do misky nastráhame očistený zázvor, pridáme kôru a šťavu z citróna, cukor a kyselinu vínnu. Zalejeme vriacou vodu, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme lúhovať 2-3 hodiny. Do vlažnej vody pridáme droždie rozmiešané v malom množstve vody, znovu prikryjeme a necháme kvasiť na teplom mieste 24 hodín. Z povrchu potom odstránime vytvorenú vrstvu z kvasníc a precedíme cez jemné sitko a plátno. Nalejeme do čistých sklenených fliaš, vhodné sú  s mierne zúženým hrdlom od kečupu alebo ovocnej šťavy. Fľaše plníme asi do 4/5, aby nám obsah nevykypel. Necháme kvasiť otvorené ne teplom mieste ďalších 48 hodín. Hotové zázvorové pivo skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 6 dní. Je mliečne zakalené a je to nápoj s originálnou chuťou, ktorý slúži aj ako medicína v sychravých dňoch.


Mohlo by vás zaujať: Zázvor pre vaše telo: Vyskúšajte domáce masky pre krajšiu pleť aj vlasy!


Zázvorové mlieko

Zázvorové mlieko je čínska špecialita, ktorá sa pripravuje z mlieka, cukru a čerstvého zázvoru. Má gélovú konzistenciu podobnú pudingu alebo tvarohu. Potrebujeme:

  • 10-30 g zázvoru
  • 250 ml mlieka
  • 20 g cukru

Postup: Zázvor najemno nastrúhame a prepasírujeme, aby sme získali čerstvú šťavu. Nalejeme do malej misky. Mlieko s cukrom zohrejeme na teplotu 60-65ºC a vlejeme zvysoka do misky so zázvorovou šťavou, aby sa obsah samovoľne premiešal, necháme odstáť 5-10 minút. Nemiešame lyžičkou! Nastáva proces enzymatického zrážania mlieka, čím sa zmes zahustí. Dôležité je dodržať správnu teplotu, pri ktorej má mechanizmus koagulácie najvyššiu aktivitu a použiť čerstvo vytlačené šťavu, lebo skladovaním aktivita enzýmov klesá. Hotové jeme ako puding.


Na prípravu čoho všetkého používate zázvor vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close