Zdravá a lahodná ryba aj z našich vôd: Pripravte pstruha chutne a jednoducho!

Pstruh

flickr.com/Doctor of last contact

Rybárska sezóna sa už rozbehla. Skalní fanúšikovia najtichšieho športu istotne potvrdia, že pstruhy patria medzi prvé ryby, ktoré sa po dlhšej zimnej prestávke môžu chytať a že patria tiež k chuťovo najlahodnejším rybám. Ich príprava väčšinou nie je zložitá, postačí cesnak, citrón, maslo a nejaké tie bylinky. Vyskúšali ste si však už niekedy pstruha pripraviť aj v trochu netradičnejšej verzii? Ak nie, ponúkame vám pár zaujímavých inšpirácií…

Pstruh na ovocí

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • 4 lyžičky grilovacieho korenia
  • 4 lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 1 kyslú smotanu
  • 1 lyžičku štipľavej papriky
  • soľ
  • maslo

Postup: Očistené a umyté pstruhy posypeme korením a posolíme. Vnútro pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu uležať. Na panvici si rozpustíme maslo na ktorom opečieme pstruhy a odložíme ich bokom. Do výpeku pridáme na drobné kocky nakrájané hrušky a jablká, podusíme a pridáme kyslú smotanu, spoločne s štipľavou paprikou, citrónovou šťavou a soľou. Naspäť do omáčky vložíme pstruhy a asi 10 minút ich povaríme spolu s omáčkou. Podávať môžeme s pečenými zemiakmi a ozdobiť môžeme bylinkami podľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?


Mlynársky pstruh

Potrebujeme:

  • 4 pstruhy
  • 100 g masla
  • 1 citrón
  • hladkú múku
  • korenie
  • soľ
  • korenie na ryby

Postup:Očistené a umyté pstruhy posolíme a okoreníme. Obalíme ich v múke a upečieme na rozohriatom masle. Po upečení pstruhy vyberieme a dáme ich nabok. Do výpeku pridáme maslo, necháme ho rozpustiť a potom pridáme citrón a korenie na ryby. Môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?


Alpský pstruh

Potrebujeme:

  • 100 g syra
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 3 – 4 ks pstruhov
  • 250 g šampiňónov
  • 2 väčšie paradajky
  • petržlenovú vňať
  • soľ

Postup: Na rozpustenom masle opečieme umyté a očistené pstruhy. Pridáme ku nim petržlenovú vňať, pokrájané šampiňóny, osolíme a pridáme kúsky olúpaných paradajok. Pstruhy s omáčkou dáme do zapekacej misy a prilejeme ku nim zmes smotany v ktorej sme rozmiešali nastrúhaný syr.


Máte radi pstruha? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: flickr.com/Doctor of last contact, flickr.com/Doctor of last contact, Oliver
Odporúčame