Rybárska sezóna sa už rozbehla. Skalní fanúšikovia najtichšieho športu istotne potvrdia, že pstruhy patria medzi prvé ryby, ktoré sa po dlhšej zimnej prestávke môžu chytať a že patria tiež k chuťovo najlahodnejším rybám. Ich príprava väčšinou nie je zložitá, postačí cesnak, citrón, maslo a nejaké tie bylinky. Vyskúšali ste si však už niekedy pstruha pripraviť aj v trochu netradičnejšej verzii? Ak nie, ponúkame vám pár zaujímavých inšpirácií…
Pstruh na ovocí
Potrebujeme:
- 4 pstruhy
- 4 lyžičky grilovacieho korenia
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
- 2 hrušky
- 2 jablká
- 1 kyslú smotanu
- 1 lyžičku štipľavej papriky
- soľ
- maslo
Postup: Očistené a umyté pstruhy posypeme korením a posolíme. Vnútro pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu uležať. Na panvici si rozpustíme maslo na ktorom opečieme pstruhy a odložíme ich bokom. Do výpeku pridáme na drobné kocky nakrájané hrušky a jablká, podusíme a pridáme kyslú smotanu, spoločne s štipľavou paprikou, citrónovou šťavou a soľou. Naspäť do omáčky vložíme pstruhy a asi 10 minút ich povaríme spolu s omáčkou. Podávať môžeme s pečenými zemiakmi a ozdobiť môžeme bylinkami podľa chuti.
Mohlo by vás zaujať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?
Mlynársky pstruh
Potrebujeme:
- 4 pstruhy
- 100 g masla
- 1 citrón
- hladkú múku
- korenie
- soľ
- korenie na ryby
Postup:Očistené a umyté pstruhy posolíme a okoreníme. Obalíme ich v múke a upečieme na rozohriatom masle. Po upečení pstruhy vyberieme a dáme ich nabok. Do výpeku pridáme maslo, necháme ho rozpustiť a potom pridáme citrón a korenie na ryby. Môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?
Alpský pstruh
Potrebujeme:
- 100 g syra
- 500 ml smotany na šľahanie
- 3 – 4 ks pstruhov
- 250 g šampiňónov
- 2 väčšie paradajky
- petržlenovú vňať
- soľ
Postup: Na rozpustenom masle opečieme umyté a očistené pstruhy. Pridáme ku nim petržlenovú vňať, pokrájané šampiňóny, osolíme a pridáme kúsky olúpaných paradajok. Pstruhy s omáčkou dáme do zapekacej misy a prilejeme ku nim zmes smotany v ktorej sme rozmiešali nastrúhaný syr.
Máte radi pstruha? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na