Zdravá jarná lahôdka trikrát inak: Pochutnajte si na týchto bryndzových dobrotách

Pečený zemiak

thinkstockphotos.com

Bryndza – najmä tá, ktorá sa dostáva na naše stoly práve v tomto čase, je skutočnou delikatesou. Nielen preto, že ide o náš typický, jedinečný a originálny produkt, ale aj preto, že jej chuť a obsah výživných látok sú bez konkurencie. Bryndza obsahuje celý rad cenných vitamínov či minerálov, no jej hodnota spočíva najmä v tom, že sa v nej ukrýva okolo 28 druhov probiotických kultúr, čo nemá medzi ostatnými potravinami obdobu. Okrem toho z nej získate aj nenahraditeľné mastné kyseliny a bielkoviny.

Bryndzové pagáče

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček bryndze
  • 5 lyžíc oleja
  • 1 lyžicu sódy bikarbóny
  • 2 žĺtka
  • olej
  • soľ
  • rascu

Postup:V nádobe zmiešame bryndzu s múkou, olejom, žĺtkami a sódou. Cesto posolíme a vypracujeme. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, potrieme bielkom a na tri krát preložíme. Je lepšie keď necháme cesto aspoň na pol hodinu odpočívať v chladničke, ale nie je to nutné. Následne povykrajujeme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na maslom vymastený plech, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené


Bryndzové lodičky

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarených zemiakov v šupke
  • 150 g balenie bryndze
  • 100 ml smotany
  • 100 g strúhaného syra
  • ½ balenia taveného syra
  • 1 jarnú cibuľku
  • pažítku

Postup: V šupke uvarené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice a vydlabeme tak, aby sa nerozpadli a dali sa opätovne naplniť. Vydlabané zemiaky zmiešame s bryndzou, taveným syrom, posekanou cibuľkou a pažítkou. Do zmesi vlejeme aj smotanu a premiešame. Touto zmesou naplníme každý zemiak a jeho vrch posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút, resp. kým syr nezružovie.Kto chce, môže do plnky primiešať aj opečenú a na kúsky nakrájanú slaninku.


Mohlo by vás zaujať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny


Bryndzové rolky

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice oleja
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • soľ
  • cesnak
  • strúhanku
  • pažítku
  • vajce na obalenie

Postup: V mlieku zmiešame vajcia, štipku soli, múku a olej a cesto necháme chvíľu postáť. Ak sa nám zdá riedke, prisypeme múku podľa potreby, ak je príliš husté, treba doliať mlieko. Následne z neho urobíme palacinky. Každú palacinku naplníme zmesou bryndze zmiešanou s pažítkou a prelisovaným cesnakom. Zrolujeme tak, aby z palaciniek nevytekala plnka a obalíme vo vajíčku a strúhanke. Bryndzové rolky vypražíme a môžeme podávať.


Máte radi bryndzu? Na prípravu akých jedál ju najčastejšie používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame