Bryndza – najmä tá, ktorá sa dostáva na naše stoly práve v tomto čase, je skutočnou delikatesou. Nielen preto, že ide o náš typický, jedinečný a originálny produkt, ale aj preto, že jej chuť a obsah výživných látok sú bez konkurencie. Bryndza obsahuje celý rad cenných vitamínov či minerálov, no jej hodnota spočíva najmä v tom, že sa v nej ukrýva okolo 28 druhov probiotických kultúr, čo nemá medzi ostatnými potravinami obdobu. Okrem toho z nej získate aj nenahraditeľné mastné kyseliny a bielkoviny.
Bryndzové pagáče
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček bryndze
- 5 lyžíc oleja
- 1 lyžicu sódy bikarbóny
- 2 žĺtka
- olej
- soľ
- rascu
Postup:V nádobe zmiešame bryndzu s múkou, olejom, žĺtkami a sódou. Cesto posolíme a vypracujeme. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, potrieme bielkom a na tri krát preložíme. Je lepšie keď necháme cesto aspoň na pol hodinu odpočívať v chladničke, ale nie je to nutné. Následne povykrajujeme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na maslom vymastený plech, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené
Bryndzové lodičky
Potrebujeme:
- 1 kg uvarených zemiakov v šupke
- 150 g balenie bryndze
- 100 ml smotany
- 100 g strúhaného syra
- ½ balenia taveného syra
- 1 jarnú cibuľku
- pažítku
Postup: V šupke uvarené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice a vydlabeme tak, aby sa nerozpadli a dali sa opätovne naplniť. Vydlabané zemiaky zmiešame s bryndzou, taveným syrom, posekanou cibuľkou a pažítkou. Do zmesi vlejeme aj smotanu a premiešame. Touto zmesou naplníme každý zemiak a jeho vrch posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút, resp. kým syr nezružovie.Kto chce, môže do plnky primiešať aj opečenú a na kúsky nakrájanú slaninku.
Mohlo by vás zaujať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny
Bryndzové rolky
Potrebujeme:
- 250 g bryndze
- 2 vajcia
- 2 lyžice oleja
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- soľ
- cesnak
- strúhanku
- pažítku
- vajce na obalenie
Postup: V mlieku zmiešame vajcia, štipku soli, múku a olej a cesto necháme chvíľu postáť. Ak sa nám zdá riedke, prisypeme múku podľa potreby, ak je príliš husté, treba doliať mlieko. Následne z neho urobíme palacinky. Každú palacinku naplníme zmesou bryndze zmiešanou s pažítkou a prelisovaným cesnakom. Zrolujeme tak, aby z palaciniek nevytekala plnka a obalíme vo vajíčku a strúhanke. Bryndzové rolky vypražíme a môžeme podávať.
Máte radi bryndzu? Na prípravu akých jedál ju najčastejšie používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na