Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?

ovocie

photl.com

Ak chceme presedlať na zdravší životný štýl, je potrebné aplikovať zásadné zmeny najmä na tanieri. To však pri súčasnom stave ekonomiky pre mnohé domácnosti nie je jednoduché. Kvôli zdraviu prospešným potravinám, ktoré obsahujú vlákninu, bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a ďalšie nutrične cenné látky, musíme častokrát siahnuť hlbšie do peňaženky. Ako a čo teda nakupovať, aby sme náš jedálny lístok obohatili o výživné porcie a zostali zdraví?

Myslíte ekonomicky?

Hoci elektronika a domáce spotrebiče pozvoľna lacnejú, ceny produktov dennej spotreby, naopak, stúpajú. To spôsobuje, že mnoho Slovákov si zo svojej výplaty môže dovoliť kúpiť čoraz menej kvalitných potravín. Avšak v momente, keď začneme nakupovať lacnejšie alternatívy s vysokým glykemickým indexom, plné sacharidov, nasýtených tukov, glutamanu a rôznych chemických prísad, konáme sami proti sebe. Nielenže sa pri konzumácií takýchto výrobkov môže ručička váhy rozhýbať smerom nahor, no z dlhodobého hľadiska skôr či neskôr zavítame do ambulancie lekára. Postará sa o to kolísajúca hladina cukru v krvi, vysoký cholesterol, hypertenzia či srdcovocievne ochorenia. A to v konečnom dôsledku bude znamenať ďalšie výdavky – na lieky a zdravotnú starostlivosť. Aj preto je to, čo si servírujeme na tanier každý deň, kľúčové.


Mohlo by vás zujímať: Štyri šetriace tipy: Využite ich pri nákupe či v domácnosti aj vy!


Chce to viac času a viac plánovania

Ak chceme ušetriť čo najviac peňazí, je nevyhnutné, aby sme sa stravovali predovšetkým doma. Náklady na jedlo pripravené vo vlastnej kuchyni oproti reštaurácii totiž dokážu klesnúť až na polovicu. Ak ale zakaždým varíme z toho, čo chladnička dá, nezriedka minieme zbytočne drahé zásoby alebo primiešame aj tie lacnejšie, ktoré by sa dali využiť celkom inak. Oveľa efektívnejší je nasledujúci postup:

  1. Vždy si rozmyslite, čo budete celý týždeň variť – vrátane polievok, hlavných jedál, potravín na raňajky a večere.
  2. Spíšte si presný zoznam – a držte sa ho v obchode za každú cenu.
  3. Nikdy nevhadzujte do košíka to, čo neskonzumujete – ani v prípade, že je to práve za zľavnenú cenu. Príkladom môže byť koreňová zelenina „v akcii“ tesne pred dátumom spotreby – ak v daný týždeň zeleninovú polievku neplánujete, mrkva s petržlenom sa vám pokazí v chladničke.
  4. Dajte šancu mrazeným potravinám – niektoré z nich sú lacnejšie ako čerstvé, nepodliehajú skaze a uchovávajú si viac vitamínov ako čerstvé ovocie dovezené z ďalekých krajín a dozreté v skladoch.

Aj plytvanie môže byť kameňom úrazu

Aj keď sa to na prvý pohľad zdá neuveriteľné, celý svet s výnimkou krajín tretieho sveta bojuje s tonami vyhodených potravín. Aby ste tomu predchádzali, naučte sa, ako využiť zvyšky jedál a uvariť z nich nové (predovšetkým prílohy – zo zemiakov posúchy, z ryže rizoto, z cestovín zapekané cestoviny a podobne). Ideálne však je, ak si dokážete presne odmerať porcie a uvaríte len presne toľko, koľko vaša rodina zje. Ďalšou možnosťou je celú porciu zmraziť v menšej škatuľke a spotrebovať inokedy.


Mohlo by vás zujímať: Potraviny pre chudobných: Zachránia v čase krízy váš rodinný rozpočet?


Čoho sa vzdať a čoho nie?

  • mlieko – patrí k základným potravinám, na ktorej sa však šetriť oplatí. Všetky škatule mlieka v našich obchodoch podliehajú prísnej kontrole a ich nutričné hodnoty (v závislosti od druhu a podielu tuku) sú približne rovnaké. Či si kúpite liter za 60 centov alebo dvojnásobok, rozdiel pocíti len vaša peňaženka.
  • mäso – je stabilnou súčasťou našich tanierov, pretože má schopnosť rýchleho zasýtenia. Odborníci však upozorňujú, že optimálnou dávkou živočíšnych proteínov tohto typu je len 300 gramov do týždňa, ktoré v sebe už zahŕňajú aj spracované mäso – párky, klobásy, slaninu, či mäsové konzervy. Mäso patrí k najdrahším položkám, no malo by nám stačiť približne trikrát do týždňa.
  • biele pečivo – je len o trochu lacnejšie ako celozrnné, no kvôli jeho vysokému glykemickému indexu skôr vyhladneme. Ak sa vám zdajú celozrnné pekárske výrobky pridrahé, upečte si doma vlastné.
  • syr – je pomerne drahý, preto by sme si ho mali vychutnávať. Ideálne v kombinácii s celozrnným pečivom, nie vo forme kalorických omáčok na cestovinách. Stavte radšej hoci aj na kvalitnejší a drahší syr, ale s výraznejšou chuťou – zjete ho menej ako nekvalitnej napodobeniny Eidamu, ktorá chuťovo pokrivkáva. Vašej peňaženke tak neublíži a postave prospeje.
  • jogurty – sú chutné a výživné, no často obsahujú zbytočne presladené sirupy. Ak si chcete dopriať ozajstnú lahôdku, kúpte si biely jogurt a dotvorte si ho podľa vlastnej chuti – čerstvým ovocím, orieškami alebo medom. Ešte lepšou možnosťou môže byť príprava vlastného domáceho jogurtu.
  • ovocie a zelenina – je nevyhnutná, preto ju zo zoznamu určite neškrtajte. Dopestujte si všetko, čo môžete a venujte svojej záhradke dostatok času. Ak takéto možnosti nemáte, vyhľadajte malých lokálnych pestovateľov. Zvyčajne sa dočkáte voňavých plodov za oveľa prijateľnejšie ceny než v obchodoch. Nepísaným pravidlom je kupovať len to, čo je sezónne a zároveň dovezené z čo najbližšej krajiny – vtedy stúpa pravdepodobnosť, že ide o čerstvý tovar s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Samozrejme, v zime je situácia s lokálnym ovocím či zeleninou horšia, preto kupujte najmä citrusy, banány a kivi. Vlete zas všetko, na čo sme v našom podnebnom pásme zvyknutí.

Cesta starých mám

Aj naši predkovia prechádzali ťažkými časmi a boli do veľkej miery závislí od úrody. V dnešnom konzumnom svete však akoby zabúdame na niekdajšie poklady bohaté na železo a ďalšie minerály – strukoviny a obilniny. Šošovica, hrach, fazuľa, sója či pohánka by mali tvoriť stabilnú súčasť nášho stravovania. Z týchto plodín sa totiž dajú vyčarovať chutné a výživné polievky či prívarky. Predovšetkým polievky by sme nikdy vynechávať nemali. Sú totiž rýchle, ľahko stráviteľné a zaplnia žalúdok. Ten si potom nebudeme zbytočne zaťažovať väčšou porciou hlavného jedla a v niektorých prípadoch dokonca dokáže hustá výdatná polievka hlavný chod celkom nahradiť..


Zmenilo sa vaše stravovanie v dôsledku krízy? Ako nakupujete a varíte vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Johnny
Odporúčame