Morčacie mäso je veľmi obľúbené, no stretávame sa s ním o niečo menej, ako napríklad s kuracím či bravčovým mäsom. Pritom je chudé, ľahšie stráviteľné, ako iné druhy mäsa a odporúča sa aj pri rôznych diétach.
Morčacie navyše obsahuje väčšie množstvo bielkovín, ako iné druhy mäsa nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a obsahuje malé množstvo tuku. Vyskúšajte tri zaujímavé recepty na morčacie – s oravskou slaninou, morčacie ako roládu či recept inšpirovaný Bavorskom.
Morčacie stehná s oravskou slaninou
Potrebujeme:
- 2 morčacie stehná
- 100 g oravskej slaniny
- cibuľu
- jablko
- zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 0,2 dl bieleho vína
- rozmarín
- mletú červenú papriku
- soľ a čierne korenie
Postup: Morčacie stehná nasolíme a prešpikujeme slaninou a trochou cesnaku. V troške oleja si zmiešame mletú červenú papriku, čierne korenie a rozmarín a rozotrieme zmes po povrchu. Cibuľu nakrájame na hrubšie mesiačiky, rovnako aj jablko. Stehná následne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme jablkom, cibuľou, prúžkami zemiakov a zalejeme bielym vínom. Stehná zakryté alobalom pečieme na 150 stupňov približne 1,5 až 2 hodiny. V prípade potreby podlejeme ešte počas pečenia vodou alebo bielym vínom.
Mohlo by vás zaujímať: Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?
Bavorské morčacie
Potrebujeme:
- 200 g morčacieho mäsa
- 0,2 dl bieleho vína
- 0,2 dl smotany
- 3 šampiňóny
- 2 paradajky
- petržlenovú vňať
- vývar
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
Postup: Morčacie nakrájame na plátky, osolíme a pokoreníme mletým čiernym korením. Na trošičke oleja prudko osmažíme a stiahneme z panvice. Opäť pridáme trochu oleja a osmažíme na hrubšie plátky nakrájané šampiňóny, ktoré podlejeme bielym vínom. Zakryjeme pokrievkou a podusíme. Po pár minútach pridáme na drobno nakrájané paradajky. Varíme, kým panvica nemá konzistenciu omáčky, ku ktorej vrátime kúsky mäsa a s trochou vývaru ho dusíme menej ako 5 minút. Následne primiešame smotanu. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s knedľou alebo ryžou.
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Plnené morčacie stehno
Potrebujeme:
- 500 g morčacieho stehna
- 100 g slaniny
- 100 g eidamu alebo iného tvrdého syra
- 2 mrkvy
- hrášok z konzervy
- vývar
- 2 PL kečupu
- soľ a čierne korenie
Postup: Syr si nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Stehná nakrájame na plátky hrubé asi 2 centimetre. Nasolíme ich, pridáme čierne korenie a potrieme trochou kečupu. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme mäso. Navrch pridáme plátok slaniny a do ďalšej vrstvy zmes syra a hrášku. Opatrne mäso zvinieme a zviažeme niťou, vrch potrieme olejom. V pekáči ho podlejeme vývarom a pečieme na 180 stupňov necelú hodinu. Mäso počas pečenia podlievame výpekom. Servírujeme so zemiakovou kašou alebo ryžou.
Máte radi morčacinu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.