Zdravé a dobre stráviteľné mäso: Vyskúšajte tri výborné recepty z morčacieho

Kuracina

pexels.com

Morčacie mäso je veľmi obľúbené, no stretávame sa s ním o niečo menej, ako napríklad s kuracím či bravčovým mäsom. Pritom je chudé, ľahšie stráviteľné, ako iné druhy mäsa a odporúča sa aj pri rôznych diétach.

Morčacie navyše obsahuje väčšie množstvo bielkovín, ako iné druhy mäsa nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a obsahuje malé množstvo tuku. Vyskúšajte tri zaujímavé recepty na morčacie – s oravskou slaninou, morčacie ako roládu či recept inšpirovaný Bavorskom.

Morčacie stehná s oravskou slaninou

Potrebujeme:

  • 2 morčacie stehná
  • 100 g oravskej slaniny
  • cibuľu
  • jablko
  • zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 0,2 dl bieleho vína
  • rozmarín
  • mletú červenú papriku
  • soľ a čierne korenie

Postup: Morčacie stehná nasolíme a prešpikujeme slaninou a trochou cesnaku. V troške oleja si zmiešame mletú červenú papriku, čierne korenie a rozmarín a rozotrieme zmes po povrchu. Cibuľu nakrájame na hrubšie mesiačiky, rovnako aj jablko. Stehná následne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme jablkom, cibuľou, prúžkami zemiakov a zalejeme bielym vínom. Stehná zakryté alobalom pečieme na 150 stupňov približne 1,5 až 2 hodiny. V prípade potreby podlejeme ešte počas pečenia vodou alebo bielym vínom.


Mohlo by vás zaujímať: Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?


Bavorské morčacie

 

Potrebujeme:

  • 200 g morčacieho mäsa
  • 0,2 dl bieleho vína
  • 0,2 dl smotany
  • 3 šampiňóny
  • 2 paradajky
  • petržlenovú vňať
  • vývar
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Morčacie nakrájame na plátky, osolíme a pokoreníme mletým čiernym korením. Na trošičke oleja prudko osmažíme a stiahneme z panvice. Opäť pridáme trochu oleja a osmažíme na hrubšie plátky nakrájané šampiňóny, ktoré podlejeme bielym vínom. Zakryjeme pokrievkou a podusíme. Po pár minútach pridáme na drobno nakrájané paradajky. Varíme, kým panvica nemá konzistenciu omáčky, ku ktorej vrátime kúsky mäsa a s trochou vývaru ho dusíme menej ako 5 minút. Následne primiešame smotanu. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s knedľou alebo ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


 

Plnené morčacie stehno

Potrebujeme:

  • 500 g morčacieho stehna
  • 100 g slaniny
  • 100 g eidamu alebo iného tvrdého syra
  • 2 mrkvy
  • hrášok z konzervy
  • vývar
  • 2 PL kečupu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Syr si nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Stehná nakrájame na plátky hrubé asi 2 centimetre. Nasolíme ich, pridáme čierne korenie a potrieme trochou kečupu. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme mäso. Navrch pridáme plátok slaniny a do ďalšej vrstvy zmes syra a hrášku. Opatrne mäso zvinieme a zviažeme niťou, vrch potrieme olejom. V pekáči ho podlejeme vývarom a pečieme na 180 stupňov necelú hodinu. Mäso počas pečenia podlievame výpekom. Servírujeme so zemiakovou kašou alebo ryžou.


 

Máte radi morčacinu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close