Ak sa kvôli chudnutiu tukom úplne vyhýbate, robíte chybu. Okrem nezdravých existujú totižt aj zdravé, ktoré by mali byť súčasťou každého správne vyváženého jedálnička. Určite ich však nehľadajte v klobáse či slanine.
Tuky sú esenciálne
Tuky sú hlavným zdrojom energie. To však nie je jediný dôvod, prečo sú pre ľudské telo tak dôležité. Okrem toho tvoria obal nervov a sú potrebné pri tvorbe bunkových membrán či substancií podobných hormónom. Rovnako zlepšujú zrážanie krvi a pohyb svalov. Pre organizmus sú teda veľmi potrebné a priam nenahraditeľné.
Zdravé aj nezdravé
Tuky sa delia na zdravé a nezdravé. Nezdravé tuky sú nasýtené tuky, ktorým by ste sa mali skutočne vyhýbať, pretože zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a upchávajú cievy. No na druhej strane, dobré tuky, ku ktorým patria mononenasýtené, polynenasýtené a omega-3 a -6 mastné kyseliny, sú veľmi potrebné. Pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu, zvýšiť hladinu toho dobrého a takisto pozitívne vplývajú na srdcovo-cievny a centrálny nervový systém.
Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás smútok a ste bez nálady? Vyškrtnite zo stravy nezdravé tuky!
Nezdravým sa vyhýbajte
Nasýtené, teda nezdravé tuky nájdete v potravinách, ktoré konzumujete úplne bežne. Ide o pekárenské výrobky, slaninu, klobásu, kokosový olej ale aj červené mäso. Ak tieto potraviny jete príliš často, dodávate telu nezdravé tuky, čo sa môže odraziť na vysokej hladine nezdravého cholesterolu a upchávaniu ciev. Jedzte ich teda pomenej alebo ich nahraďte úplne.
Kde nájdete tie zdravé?
Pravidelná konzumácia zdravých tukov prispieva k rozpúšťaniu vitamínov A, D, E a K, ale aj k rozpúšťaniu antioxidantu lykopén, ktorý obsahujú najmä rajčiny a melóny. Tento antioxidant je veľmi dôležitý najmä pre starších ľudí, pretože spomaľuje starnutie a prospieva k mladšiemu vzhľadu pleti. Rovnako zlepšuje aj zrak.
Mohlo by vás zaujímať: Tuky musia mať miesto aj na vašom tanieri: Zistite ktoré a v akom množstve
Zdravé tuky hľadajte v:
- rybách
- rastlinných olejoch
- orechoch a semienkach
- vajíčkach
- avokáde
- arašidovom masle
Ryby dvakrát týždenne
To, že sú ryby veľmi zdravé určite viete. Už dlho sa hovorí o tom, že stredomorská strava vedie k dlhšiemu životu. Jedným z dôvodov je práve konzumácia rýb, ktoré sú v týchto zemepisných šírkach na tanieri takmer každý deň.
Losos, sardinky či tuniak by mali byť teda na stole minimálne dvakrát do týždňa. Obsahujú mnoho zdravých tukov, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu srdca, nervovej sústavy ale udržiavajú aj silné zuby, kosti a nechty.
Mohlo by vás zaujímať: Späť do formy! 5 perfektných tipov na zvýšenie testosterónu
Rastlinné oleje sú tiež dobrá voľba
Zdravé tuky nájdete aj v rastlinných olejoch. Najlepší je olivový, no vhodný je aj ľanový, sezamový či tekvicový. Týchto olejov existuje nespočetné množstvo, pričom každý má iné výhody. Všetky však spája jedno: obsahujú zdravé tuky. Stačí si teda vybrať taký, ktorý vám chutí a ktorý oceníte aj pre jeho liečivé účinky.
Pozor však na ich správne skladovanie. Nepatria do chladničky a ani na miesto, kam praží slnko. A nezabudnite ani na to, že tepelnou úpravou strácajú svoje účinky. Ideálne sú teda do studených šalátov.
Orechy a semienka sú prospešné
Orechy a semienka patria tiež do zdravého jedálnička. Či preferujete lieskové alebo mandle, je úplne jedno. V každom druhu orechov aj semienok nájdete zdravé tuky, i keď vo vlašských ich je najviac. A hoci prospievajú zdraviu srdca, nezabúdajte, že ani so zdravými tukmi to netreba preháňať. Stačí vám preto hrsť orechov denne.
Ktoré potraviny obsahujúce zdravé tuky najčastejšie konzumujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na