Pripraviť jedlo, pri ktorom budú vaše chuťové poháriky spokojné a zároveň bude zdravé a plné vitamínov, nie je vždy úplne jednoduché. Je tu však leto a spolu s ním prichádza chuť na tekvicovú polievku, lososa s čerstvo odtrhnutou zeleninou či na šalát s cícerom. Všetky tieto jedlá chutia fantasticky a ako bonus, sú aj veľmi zdravé.
Polievka z hokkaido tekvice
Potrebujeme:
- 1 hokkaido tekvicu
- 3 veľké mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 stredne veľkú cibuľu
- soľ
- mleté čierne korenie
- bazalku
- oregano
- olivový olej
- krutóniky
Postup: Krémová tekvicová polievka je veľmi rýchla a zdravá pochúťka, ktorá jednoznačne patrí k letu. Začnite tým, že si v hrnci na troche oleja speníte cibuľu a po chvíľke pridajte zemiaky a mrkvu. Kým sa zelenina trochu orestuje ošúpte tekvicu, odstráňte z nej semienka a nakrájate na menšie kúsky. Pridajte do hrnca, zmes zalejte vodou, dochuťte soľou a korením a varte, až kým zelenina nie je úplne mäkká. Korenie používajte s mierou, pretože tekvica má svoju špecifickú chuť, ktorú by ste nemali potlačiť. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujte. Ak je príliš hustá môžete ju rozriediť vodou. Podávajte s krutónmi.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché letné menu poslúži rodine i hosťom: Presvedčte sa sami!
Losos so zeleninou a bulgurom
Potrebujeme:
- 6 filetov lososa
- 80 g bulguru
- 2 stredne veľké cibule
- 2 paradajky
- 1 citrón
- petržlenovú vňať
- mätu
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Postup: Ryby by mali byť na vašom tanieri aspoň dvakrát do týždňa, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, vďaka ktorým spomaľujú starnutie a zlepšujú imunitu. To robí z tohto obeda zdravú pochúťku. Filety lososa najprv zbavte kože, jemne ich osoľte a okoreňte z oboch strán. Pripravte na rozpálenom olivovom oleji. Podávajte so zeleninovým šalátom s bulgurom, ktorý je veľmi bohatý na vápnik a železo. Bulgur sprudka opražte na olivovom oleji a následne zalejte vriacou vodou. Posoľte a varte približne 5 minút. Zakrytý ho potom nechajte dôjsť, kým nie sú zrná mäkké. Uvarený ho zmiešajte s nakrájanou petržlenovou vňaťou, mätou, paradajkami a cibuľkou. Celú zmes na záver ešte dochuťte štipkou soli a citrónovou šťavou.
Mohlo by vás zaujímať: Nielen príroda, ale aj jedlo hýri farbami: Tip na chutné obedy
Šalát s cícerom a tofu
Potrebujeme:
- 1 konzervu cíceru
- 1 menšiu konzervu kukurice
- 1 menšiu konzervu hrášku
- 100 g olív
- 250 g tofu
- sójovú omáčku
- bazalku
- soľ
- olivový olej
Postup: Cícer patrí medzi najľahšie stráviteľné strukoviny. S tofu a zeleninou chutí výborne. Tofu treba najprv potrieť sójovou omáčkou a počkať pár minút, kým ňou nasiakne. Zatiaľ si zmiešajte olivy, hrášok, kukuricu a cícer. Po chvíľke pridajte nadrobno nakrájané tofu. Šalát si dobre rozumie aj s tatárskou omáčkou na dochutenie.
Aké chutné jedlá si počas leta varíte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy na recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na