Ak by bola zelenina taká lákavá, ako vysmážaný rezeň, isto by sme si jej na tanier naložili viac. Mnohí z nás s ňou bojujú už od detských čias, no ukrýva v sebe obrovský potenciál.
Výskumníci z Babraham Institute v Cambridgei prišli na to, že práve tá zelená je nositeľom chemického signálu, ktorý dokáže posilniť imunitný systém a zdravie čriev. Svojím zložením totiž pomáha zabezpečiť správne fungovanie špecifického typu bielych krviniek. Tie sa nachádzajú v koži, slizniciach a črevách, čím zvyšujú schopnosť obrany pred patogénnymi baktériami. Viete, po ktorej zelenine siahnuť a aké sú jej ďalšie prínosy?
Kapusta, kel, brokolica
Rodina hlúbovej zeleniny je bohatá na silné tromfy. Mnohé z nich konzumujeme pravidelne, najčastejšie vo forme príloh alebo ako súčasť zeleninových polievok. Sú zároveň aj ľahko dopestovateľné, a rovnako ich cena v obchodoch je príliš nízka. Obsahujú množstvo látok, u ktorých bola potvrdená antikarcinogénna aktivita – vitamíny A, C, E, K, flavonoidy, fenoly aj karotenoidy.
Mohlo by vás zaujať: Stavte na zelenú: Doprajte si na jar čo najviac zelenej, chlorofyl pomáha aj nám
Špenát a zelenolisté šaláty
„Obľúbený“ najmä u detí, je zdrojom luteínu, betakaroténu aj vitamínov C a E, ktoré udržujú zrak v dobrej kondícii a chránia bunky zraku pred oxidačným stresom. Pri šalátoch platí – čím tmavší, tým lepší a aj zdravší. Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov a čo je najlepšie – obsahujú sýtiacu vlákninu, železo, vitamín C aj kyselinu listovú.
Čerstvé zelené bylinky
Bazalka, petržlenová vňať, koriander, mäta, kôpor, medvedí cesnak, pažítka… Ak máte možnosť oživiť svoje jedlo, urobte tak a neodkladajte ich na bok taniera. Vyniknú v polievkach aj šalátoch a niektoré z nich aj v čerstvých šťavách. Dokážu posilniť váš imunitný systém a pomôcť pri problémoch s nadúvaním, kŕčmi v bruchu či pri premnožení škodlivých patogénov, ktoré spôsobujú časté hnačky.
Náš tip: Mnohé zo spomenutých potravín sú výborné do smoothie. To totiž nemusí byť iba ovocné. Vyskúšajte pridať kel, špenát, brokolicu či bylinky.
Špargľa
Špargľa patrí medzi ľahko stráviteľné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Obsahuje betakarotén, vitamíny B, C a E, minerály ako železo, draslík, vápnik aj horčík. Jej prínos oceníme pri chorobách obličiek, pečene a žlčníka. Podporuje totiž očistu tela od toxínov a stimuluje aj zdravú krvotvorbu.
Mohlo by vás zaujať: Sila zeleného detoxu: Skúste ho s riasami, jačmeňom alebo pšenicou
Zeler
Jeho prenikavú arómu majú na svedomí silné éterické oleje (silice), ktoré sa vyznačujú antibakteriálnymi a antimykotickými vlastnosťami. Pravidelnou konzumáciou zeleru môžeme znížiť riziko žalúdočných vredov a rozmnoženie infekcií v obličkách a močovom mechúre. Ak cítite, že sa vo vašich dutinách rozhostil vírus, pripravte si silné zelerové smoothie alebo šťavu.
Zelené fazuľové struky
Jesť by sa mali zásadne tepelne upravené – parením, varením alebo pečením. V surovom stave môžu totiž privodiť hnačku alebo vracanie. Ukrývajú v sebe železo, vápnik, draslík, horčík či mangán. Vďaka vysokému podielu vlákniny majú schopnosť očistiť črevá od nánosov nestrávenej potravy a škodlivín. V ľudovom liečiteľstve majú svoje miesto ako andibiatetikum – prispievajú k znižovaniu hladiny cukru v krvi.
Čo ďalšie?
Zelené plody ovocia a zeleniny majú jedného spoločného menovateľa – chlorofyl – zelené farbivo. Smelo teda siahnite po zelených odrodách jabĺk, hruškách, kiwi, zelenej paprike, hrášku alebo cukete. Pomáhajú čistiť obličky, pečeň aj črevá, stimulujú krvotvorbu, odstraňujú plesne a baktérie, zabraňujú rozvoju zápalov alebo množeniu infekcií.
Ktoré zelené potraviny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na