Zeleninové, krémové a osviežujúce: Také sú tieto skvelé jarné polievky

Špargľová polievka

thinkstockphotos.com

Zunovali sa vám tradičné mäsové či zeleninové polievky? Máte chuť na niečo sýtejšie, jemnejšie či lahodnejšie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na zdravé jarné krémové polievky, ktoré vám určite zachutia.

Špargľovo-smotanová

Potrebujeme:

  • 500 g zelenej špargle
  • 1 malú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • olivový olej
  • ½ polievkovej lyžice masla
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • soľ
  • korenie
  • citrón

Postup: Najskôr zeleninu zbavíme šupky (okrem špargle) a umyjeme. Potom všetko nakrájame na menšie kúsky. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej a maslo. Opražíme si na cibuľu tak, aby bola mäkká. Potom pridáme cesnak, špargľu a zemiak. Všetko spolu chvíľu restujeme. Keď má špargľa jasnú zelenú farbu, pridáme soľ, korenie a zalejeme vývarom. Za občasného miešania varíme v zakrytom hrnci dovtedy, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme smotanu na šľahanie. Chvíľku spolu povaríme a potom odstavíme zo sporáka a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Podávame s krutónmi alebo nastrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Skvelý tip na ľahkú večeru: Skúste jednoduché zelené polievky


Krémová z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • hrsť čerstvých listov medvedieho cesnaku
  • 1 väčší zeler
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • vodu
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky a zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky približne rovnakej veľkosti. Na troche olivového oleja ich potom spolu podusíme v hrnci asi 5 minút. Potom zalejeme vodou tak, aby bola všetka zelenina ponorená. Osolíme, okoreníme a varíme zemiaky i zeler domäkka. Nakrájame si medvedí cesnak. Keď je zelenina zmäknutá, vhodíme ho do vývaru a pomiešame. Potom odstavíme zo sporáka, do misky odoberieme 2 naberačky vývaru, pridáme smotanu a spolu zmiešame. Túto smotanovú zmes vlejeme späť do hrnca a a následne ponorným mixérom všetko rozmixujeme.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút


Viaczeleninová krémová

Potrebujeme:

  • 4 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ póru
  • 1 malý kaleráb
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 liter horúcej vody
  • olivový olej
  • 1 čajovú lyžičku kari korenia
  • dva bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • štipku tymiánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy. V stredne veľkom hrnci si zohrejeme olej, speníme na ňom šalotku a cesnak. Po chvíľke pridáme kari korenie, zamiešame a môžeme pridať aj ostatnú zeleninu. Chvíľu restujeme a potom podlejeme horúcou vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom dochutíme koreninami, pridáme smotanu na šľahanie a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. V prípade, že je veľmi hustá, pridáme ešte smotanu alebo mlieko a necháme prevrieť.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Krémová pórová so slaninkou

Potrebujeme:

  • 6 pórov
  • 1/3 šálky bieleho suchého vína
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • strúčik cesnaku
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • olivový olej
  • 2 jarné cibuľky (nakrájané na jemné kolieska)
  • 4 plátky prerastenej slaninky

Postup: Pór očistíme, umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na kolieska. Vo veľkom hrnci necháme spolu s olivovým olejom roztopiť maslo. Pór vysypeme do hrnca, osolíme, okoreníme, pridáme papriku a všetko spolu premiešame. Podlejeme troškou vody, aby paprika nezhorkla. Za stáleho miešania varíme asi 20-25 minút, až kým pór nezačne hnednúť. Akonáhle začne chytať farbu, pridáme cukor a miešame asi 10 minút, kým neskaramelizuje. Potom pretlačíme cesnak. Potom pridáme oheň a do hrnca vylejeme víno. Všetko spolu miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Varíme zopár minút, kým sa väčšina vína nevyvarí. Potom zalejeme vývarom a premiešame. Polievku privedieme do varu, znížime oheň a varíme ešte 15 minút. Potom odstavíme z ohňa, mixérom všetko dôkladne premixujeme znovu položíme na oheň. V prípade potreby dochutíme soľou a korením. Slaninku si opražíme dohneda z oboch strán, potom ju nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky a polievku v tanieri dozdobíme slaninkou a jarnou cibuľkou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka


Žeruchová smotanová

Potrebujeme:

  • 2 zväzky žeruchy
  • 3 zavárané hrušky
  • 1 pór
  • 230 ml smotany na šľahanie
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 4 lyžice masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: V hrnci si na miernom ohni rozpustíme maslo. Pór očistíme, umyjeme, osušíme, nakrájame na kolieska a hodíme ho do hrnca. Keď začne mäknúť, pridáme hrušky nakrájané na menšie kúsky. Zakryté spolu varíme do zmäknutia. Potom k nich pridáme nakrájanú žeruchu so zeleninovým vývarom a varíme asi 10 minút. Dochutíme soľou, korením. Potom pridáme smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme. Podávame s krutónmi.


Aké chutné jarné polievky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame