Zeleninové polievky: V teplých dňoch poslúžia aj namiesto obeda či večere!

Zeleninová polievka

sxc.hu

Leto je tu a s ním záhrady plné voňavej zeleniny. Okrem konzumácie čerstvej zeleninky, si z nej môžete pripraviť aj ľahkú a chutnú letnú polievku, ktorá vás osvieži a dodá vám potrebnú energiu. Prinášame vám zopár nenáročných tipov pre inšpiráciu.

Kalerábová polievka

Potrebujeme:

  • 1 stredný kaleráb
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru alebo zelerovú vňať
  • soľ, vegetu, bylinky
  • maslo
  • hladkú múku
  • vodu

Postup: Zeleninu si umyjeme, ošúpeme a pokrájame na kúsky. V hrnci rozpustíme maslo, do ktorého dáme zapražiť asi 2 lyžičky múky.  Keď je zápražka hotová, zalejeme ju vodou, pridáme pokrájanú zeleninu, ochutíme vegetou, soľou, ak chceme bylinkami a uvaríme. Polievka sa nezakrýva pokrievkou, pretože by vyhučala.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Zeleninová so špenátovými haluškami

Potrebujeme:

  • 1 veľkú mrkvu
  • 1 veľký petržlen
  • kúsok zeleru alebo zelerovú vňať
  • olej
  • soľ, vegetu, čierne korenie
  • detskú krupicu
  • 1 vajce
  • 1 kocku syrokrému
  • 5 – 6 lístkov baby špenátu

Postup: Na oleji chvíľočku opražíme pokrájanú zeleninu, zalejeme vodou, pridáme koreniny, soľ a necháme uvariť. Krátko pred dovarením si pripravíme halušky. V tanieri rozšľaháme vajce, do ktorého pridáme 1 kocku syrokrému a roztlačíme ju vidličkou. Potom pridáme na kúsky nakrájaný baby špenát a zamiešame. Zmes budeme dosýpať detskou krupicou dovtedy, dokým nám nevznikne cesto, ktoré budeme môcť hádzať do variacej sa polievky. Keď halušky vyplávajú na povrch, polievka je hotová.


Tiež by vás mohlo zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Strúhaná s mrvenicou

Potrebujeme:

  • 1 maslo
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • asi  ¼ zeleru
  • ½ kalerábu
  • 1 malú cibuľu
  • soľ, vegetu
  • hrubú múku
  • 1 vajce

Postup: Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľku. Keď je hotová, zalejeme vodou a pridáme na strúhadle postrúhanú mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler. Varíme, až kým nie sú mäkké. V miske si pripravíme mrvenicu tak, že zmiešame vajce s hrubou múkou na hustú hmotu. Tú potom postrúhame na strúhadle a keď je polievka už takmer uvarená, nasypeme mrveničku do polievky a keď vypláva, polievka je hotová.


Poznáte zaujímavý recept alebo tip na prípravu dobrej polievky? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame