Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak

zemiaky

photl.com

Hovorí sa, že kto nemá rád zemiaky, akoby ani nebol Slovák. Jedlá pripravené z tejto suroviny pre niekoho môžu znamenať závan sedliactva, pre iného jednu z najrýdzejších chutí rodného kraja. Prekvapte svojich blízkych receptami (nielen) starých mám a rozvoňajte si domov v duchu tradície. Prinášame vám zopár tipov na zemiakové orgie v kuchyni!

Na úvod zopár faktov

Hoci táto hľuznatá poľnohospodárska plodina pochádza z horských oblastí peruánskych Ánd, vďaka svojej nenáročnosti na pestovanie sa v polovici 17. storočia udomácnila aj v našich zemepisných šírkach. Najhlavnejšou zložkou zemiakov je voda a škrob, obsahujú však aj dôležité vitamíny (C, B1, B2) a celý rad dôležitých minerálnych látok (horčík, draslík, železo, zinok, vápnik). Pre ich pomerne nízky kalorický obsah nimi navyše neublížite ani svojej štíhlej figúre. V stovke gramov zemiakov uvarených v šupke prijmete len okolo 70 kalórií.


Tiež by vás mohlo zaujať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Tradícia trochu inak

  • Halušky

Keďže halušky sa pýšia statusom nášho národného jedla, ich prípravu nie je potrebné bližšie popisovať. Na ich kombináciu s bryndzou a slaninkou väčšina gurmánov nedá dopustiť. Čo však v prípade, že bryndza vašim deťom a vnúčatám nechutí? K jednoduchším náhradám patrí kvalitný smotanový syr rozmixovaný v piatich lyžiciach mlieka. Skúsiť však môžete tiež kyslú kapustu, tvaroh či dokonca praženicu bez cibuľky. Ani v jednom prípade by vám ale nemala chýbať vyššie spomínaná slaninka, ktorá dodá jedlu nielen vôňu, ale aj svojský „šmak“.

  • Pirohy

Fantázii nemusíte klásť medze ani v prípade pochúťky, akou sú pirohy. Bryndzovú plnku totiž môžete nahradiť nielen slanými prísadami, ale aj sladkými. V druhom prípade odporúčame použiť sušené slivky, prípadne sladký tvaroh s hrozienkami. Hotovú porciu nezabudnite poliať rozpusteným maslom a posypať troškou opraženej strúhanky. Úspech u najmenších jedákov pri stole zaručený!

  • Rezňový kompromis

Ak sa vám zdajú vyprážané rezne na večeru príliš ťažké, ponúkame vám recept, ktorým svoju porciu trochu odľahčíte. Potrebovať budete pol kila uvarených zemiakov, 100 gramov varenej údeniny, rovnaké množstvo hrubej múky a na dochutenie soľ s muškátovým orieškom. Zemiaky spolu s mäsom pomeľte a primiešajte zvyšok surovín tak, aby ste zo zmesi vypracovali tuhé cesto. Z neho následne vytvarujte hrubšie oválne „rezne“, obaľte ich v klasickom trojobale z hladkej múky, vajíčka a strúhanky a vypražte na oleji. Ako prílohu odporúčame ľahký zeleninový šalát.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Zemiakové placky netradične

Čo budete potrebovať: 4 stredne veľké zemiaky, 70 g smotanového syra (najlepšie ochutený pažítkou či mladou cibuľkou), 1 polievkovú lyžicu polohrubej múky, 1 vajce, 150 ml sladkej smotany, lyžičku soli (ochutená cibuľová soľ), trochu mletej červenej papriky, 150 – 200 g nastrúhaného ementálu

Ako na to: Zemiaky očistite, postrúhajte a nechajte chvíľu postáť, aby ste ich ľahšie zbavili prebytočnej vody. Smotanový syr, múku, vajíčko, smotanu, cibuľovú soľ a papriku dobre premiešajte, pridajte nastrúhané zemiaky s ementálom. Z takto pripraveného cesta vyformujte hrubšie placky, ktoré opečiete na rozpálenom oleji (z každej strany cca 5 minút). Dozlatista opečené placky zbavte prebytočného oleja na papierových obrúskoch.

Tip: Ak patríte k labužníkom, ktorí milujú explóziu chutí, potrite si placku obľúbeným dresingom, prípadne tatarskou omáčkou light. Posypte ju troškou strúhaného ementálu a zapite bylinkovým čajom. Večera, za ktorou sa budete po výdatnej lyžovačke doslova zalizovať!


Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo kuchyne Emmy Tekelyovej: Čo varí najradšej?


Ošúchané francúzske zemiaky?

Toto jednoduché a rýchle jedlo predstavuje núdzovú záchranu snáď v každej domácnosti. Výživnú a chutnú porciu totiž vyčarujete už zo zemiakov, klobásky, cibuľky a zmesi obľúbených korenín. Ak vás však takáto verzia nudí, vyskúšajte tip od jednej z čitateliek. „Ja pod francúzske zemiaky pridávam kyslú kapustu. Vtedy ani nemusím mastiť pekáč, o všetko sa postará šťava. Tieto „francuzáky“ zaručene ocenia aj vaši chlapi,“ radí Lenka (39). Aj v tomto prípade teda platí, že kreativitu v kuchyni obmedzovať netreba!

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close