Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky

Zemiaky

blogspot.com

Zemiaky sú asi tou najtradičnejšou slovenskou surovinou, z ktorej si náš národ už stovky rokov pripravuje chutné jedlá. Niet preto divu, že existuje nespočetné množstvo variácií, či druhov receptov, pripravovaných práve z tejto plodiny, pochádzajúcej z úrodnej slovenskej zeme. Okrem tradičných a vynikajúcich receptov, ktoré boli obľúbené najmä u našich predkov ako napríklad placky, pirohy, či halušky, už dnes poznáme aj mnohé menej tradičné, no zato nemenej chutné recepty, ktoré sa zo zemiakov dajú pripraviť. Sú to napríklad aj tieto…

Zemiakový slaný koláč

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 20 g masla
  • 50 g tvrdého syra
  • 3 vajcia
  • 1 strednú cibuľu
  • 1 konzervu tuniaka v oleji
  • 1 papriku
  • 50 g kukurice
  • 1,5 dcl mlieka
  • korenie
  • soľ

Postup: Z uvarených zemiakov, múky a masla si pripravíme cesto, ktoré dáme na plech a dáme ho na 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Počas pečenia si pripravíme náplň. Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľku, papriku a smažíme asi 5 minút na miernom ohni. Následne vylejeme zmes na upečené cesto. Pridáme ku nim kúsky tuniaka s kukuricou a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajíčka. Posypeme korením, soľou, prípadne inými koreninami podľa chuti a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom. Dáme opäť do rúry na 20 minút, resp. kým nie je zmes na koláči prepečená.


Mohlo by vás zujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Plnené mäsové zemiaky

Potrebujeme:

  • 10 zemiakov
  • 120 g upečeného bravčového mäsa
  • 4 vajcia
  • maslo
  • petržlenovú vňať
  • korenie
  • soľ

Postup: Celé zemiaky dáme uvariť a následne ich prekrojíme a mierne vydlabeme. V miske rozmiešame vydlabanú zemiakovú zmes s na drobno nakrájaným mäsom, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou, korením a rozmiešanými vajcami. Zmesou naplníme zemiaky a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na asi 20 – 30 minút pri teplote 170 °C.


Mohlo by vás zujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Kôprové zemiaky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 100 g tvrdého syra
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 2 dcl sladkej smotany
  • 1 zväzok kôpru
  • korenie
  • soľ

Postup: Zemiaky narežeme na plátky a dáme ich piecť do rúry asi na 20 minút pri teplote 170°C. Počas pečenia zemiakov si zmiešame obidve smotany, nasypeme do nich nasekaný kôpor, soľ a korenie. Túto zmes vylejeme na zemiaky a dáme ďalej piecť do rúry asi na 40 minút. Krátko pred dopečením ich posypeme nastrúhaným syrom a dopečieme.


Ktoré jedlá zo zemiakov najčastejšie pripravujete vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close