Zemiakové polievky poslúžia nielen na večeru: Presvedčte sa sami!

Zemiaková polievka

thinkstockphotos.com

My Slováci sme vraj národ zemiakov – veď kto by nemal rád jedlá z tejto zeleniny? Hoci ich najčastejšie servírujeme len ako prílohu, oplatí sa im dať aj inú formu – napríklad polievku. Pri krémovej možnosti môžete použiť aj zemiaky varného typu C, pri ostatných voľte radšej prílohové (typ B).

Krémová zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • Cca ¼ kg zemiakov
  • 2 lyžice masla
  • cibuľu
  • 250 ml smotany
  • muškátový oriešok
  • čierne korenie
  • soľ
  • hrsť sušených alebo čerstvých hríbov (podľa chuti)

Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť. Na masle si do sklovita opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a ak chceme, pridáme aj nakrájané hríby. Ochutíme čiernym korením a dusíme kým hríby nie sú hotové. Potom dáme do hrnca k uvareným zemiakom vo vode a rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme smotanu, pridáme podľa chuti soľ a muškátový oriešok. Chvíľu povaríme a môžeme podávať. Ozdobiť ju môžeme zvyškom smotany, pažítkou, alebo kúskom masla či tkvicovým olejom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu


Česká „bramboračka“

Potrebujeme:

  • 300 g zemiakov
  • mrkvu
  • petržlen
  • ½ zeleru
  • pór
  • list kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • za hrsť nakrájaných hríbov (ak nemáme čerstvé, môžu byť aj sušené)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • kocku bujónu
  • kmín
  • čierne korenie
  • soľ
  • majoránku
  • petržlenovú vňať
  • podľa chuti smotanu alebo ocot

Postup: Očistíme si zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu na menšie kúsky. Na masle si trochu opražíme cibuľku, po chvíli prihodíme ostatnú zeleninu a tiež ju trochu opražíme. Potom pridáme múku, poriadne premiešame a zalejeme horúcou vodou. Pridáme huby a bujón a za občasného miešania varíme asi pol hodinu. Keď je zelenina mäkká pridáme pretlačený cesnak, koreniny a soľ a ešte chvíľu povaríme. Podľa chuti môžeme zahustiť smotanou či dochutiť octom.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Zemiaková nakyslo

Potrebujeme:

  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 kyslú smotanu
  • lyžicu polohrubej múky
  • bobkový list
  • soľ
  • podľa chuti ocot, vajcia natvrdo

Postup: Zemiaky ošúpeme a pokrájeme na menšie kocky. Dáme variť s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme do hrnčeka trochu vody a rozhabarkujeme v nej smotanu aj s trochou múky. Pridáme k zemiakom a povaríme. Dochutíme podľa chuti octom, môžeme pridať nakrájené vajcia natvrdo.


Na aký spôsob si doma zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame