Zemiakové polievky poslúžia nielen na večeru: Presvedčte sa sami!

Zemiaková polievka

thinkstockphotos.com

My Slováci sme vraj národ zemiakov – veď kto by nemal rád jedlá z tejto zeleniny? Hoci ich najčastejšie servírujeme len ako prílohu, oplatí sa im dať aj inú formu – napríklad polievku. Pri krémovej možnosti môžete použiť aj zemiaky varného typu C, pri ostatných voľte radšej prílohové (typ B).

Krémová zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • Cca ¼ kg zemiakov
  • 2 lyžice masla
  • cibuľu
  • 250 ml smotany
  • muškátový oriešok
  • čierne korenie
  • soľ
  • hrsť sušených alebo čerstvých hríbov (podľa chuti)

Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť. Na masle si do sklovita opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a ak chceme, pridáme aj nakrájané hríby. Ochutíme čiernym korením a dusíme kým hríby nie sú hotové. Potom dáme do hrnca k uvareným zemiakom vo vode a rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme smotanu, pridáme podľa chuti soľ a muškátový oriešok. Chvíľu povaríme a môžeme podávať. Ozdobiť ju môžeme zvyškom smotany, pažítkou, alebo kúskom masla či tkvicovým olejom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu


Česká „bramboračka“

Potrebujeme:

  • 300 g zemiakov
  • mrkvu
  • petržlen
  • ½ zeleru
  • pór
  • list kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • za hrsť nakrájaných hríbov (ak nemáme čerstvé, môžu byť aj sušené)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • kocku bujónu
  • kmín
  • čierne korenie
  • soľ
  • majoránku
  • petržlenovú vňať
  • podľa chuti smotanu alebo ocot

Postup: Očistíme si zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu na menšie kúsky. Na masle si trochu opražíme cibuľku, po chvíli prihodíme ostatnú zeleninu a tiež ju trochu opražíme. Potom pridáme múku, poriadne premiešame a zalejeme horúcou vodou. Pridáme huby a bujón a za občasného miešania varíme asi pol hodinu. Keď je zelenina mäkká pridáme pretlačený cesnak, koreniny a soľ a ešte chvíľu povaríme. Podľa chuti môžeme zahustiť smotanou či dochutiť octom.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Zemiaková nakyslo

Potrebujeme:

  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 kyslú smotanu
  • lyžicu polohrubej múky
  • bobkový list
  • soľ
  • podľa chuti ocot, vajcia natvrdo

Postup: Zemiaky ošúpeme a pokrájeme na menšie kocky. Dáme variť s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme do hrnčeka trochu vody a rozhabarkujeme v nej smotanu aj s trochou múky. Pridáme k zemiakom a povaríme. Dochutíme podľa chuti octom, môžeme pridať nakrájené vajcia natvrdo.


Na aký spôsob si doma zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close