Zemiakový majonézový šalát nechýba na sviatočnom stole, ale je aj pomerne častou prílohou napríklad k nedeľným rezňom či vyprážanej rybe. Ak chcete hostinu odľahčiť a pripraviť niečo zdravšie a pritom chutné, majonézu do šalátov možno nahradiť inými variantami bez vajec alebo sviežim nálevom. Ochutnávači často nespoznajú rozdiel, ak dressing správne dochutíte a sami neprezradíte, z čoho ste ho pripravili.
Majonéza s mliekom
- 2 dl panenského slnečnicového oleja
- 1 dl mlieka
- lyžička horčice
- soľ, čierne korenie, cukor
Všetko miešame ponorným mixérom 20-30 sekúnd na hladkú hmotu. Dochutiť môžeme podobne ako tatársku omáčku cibuľou, bylinkami, kyslými uhorkami.
Pšenová majonéza
- 5 lyžíc uvareného pšena
- 5 lyžíc slnečnicového panenského oleja
- 1 lyžička horčice
- 0,5-1dl studeného zeleninového vývaru
- 1 téglik kyslej smotany – nemusí byť, môžete dať viac vývaru
- soľ, korenie
- kyslé uhorky
Pšeno pred varením prepláchneme trikrát vriacou vodou a varíme 5 minút v dvojnásobnom množstve vody. Potom necháme ešte 15 minút dôjsť pod pokrievkou. Vychladnuté pšeno vložíme do vyššej nádoby pridáme olej, horčicu a mixujeme ponorným mixérom. Keď je hmota hladká, pridáme smotanu a vývar, dochutíme kyslými uhorkami. Je to zdravá a chutná alternatíva klasickej majonézy alebo tatarky, neobsahuje cholesterol, je vhodná pre vegetariánov aj pre bezlepkovú diétu.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami
Raw majonéza
Raw majonéza sa pripravuje zo surových, trošku netradičných ingrediencií. Výsledok vás však prekvapí svojou chuťou i konzistenciou, veľmi podobnou tradičnej majonéze. Na prípravu potrebujeme:
- 1 šálku kešu orechov (200ml)
- 2 datle bez kôstky
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky lahôdkového droždia (neaktívne kvasnice)
- štipku morskej soli
- 5-6 lyžíc vody (podľa potreby)
Kešu orechy a datle namočíme aspoň na 2 hodiny v studenej vode. Vodu zlejeme – nevylievajte, je to výborný osviežujúci nápoj – orechy a datle spolu s ostatnými prísadami rozmixujeme nahladko. Vodu pridávame podľa potreby na úpravu konzistencie. Ako ochucovadlo a zároveň zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov slúži lahôdkové droždie, ktoré sa predáva v obchodoch so zdravou výživou. Kto ma rád pikantné chute, môže pridať aj čerstvú alebo sušenú chilli papričku.
Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!
Francúzsky šalát s jogurtom
Typickú chuť dodávajú tomuto šalátu bylinky, obsahuje viac zeleniny ako klasický zemiakový šalát a teda aj menej sacharidov a kalórií. Potrebujeme:
- 100 g zemiakov
- 400 g mrazenej zmesi mrkva-hrášok-kukurica
- 50 g zeleru
- 50 g kyslých uhoriek
- 150 g kyslých jabĺk
- posekaný tymián a bazalku
Zemiaky uvaríme v šupke, zeleninu nad parou. Po vychadnutí zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez krájač, pridáme zeleninu a ostatné nadrobno nakrájané suroviny. Nálev pripravíme z týchto prísad:
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 lyžička práškového cukru
- soľ, čierne korenie
- 100 g jogurtu
Dobre premiešaný nálev vlejeme do šalátu a zľahka premiešame, necháme odležať v chlade, aby sa spojili chute.
Mohlo by vás zaujať: S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika
Diétny zemiakový šalát
V tomto šaláte majonéza nie je, ochutíme ho iba nálevom. Na šalát potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule
- sladkokyslé uhorky bez nálevu – asi polovica 7dl pohára
- 3 ks uvarenej mrkvy
Nálev:
- 120ml vody
- 20ml (štamperlík) oleja
- 20ml octu
- lyžička soli
- lyžica cukru
Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme cez drôtený krájač. Mrkvu uvaríme, nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno a odkvapkané uhorky na kocky. Všetko zľahka premiešame. Nálev pripravíme tak, že všetky ingrediencie zmiešame, prevaríme a horúci nálev nalejeme na šalát. Necháme dobre vychladiť a podávame.
Aký zemiakový šalát si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na