Zemiakový šalát trochu inak: Vyskúšajte tieto zdravé variácie

Zemiakový šalát

thinkstockphotos.com

Zemiakový majonézový šalát nechýba na sviatočnom stole, ale je aj pomerne častou prílohou napríklad k nedeľným rezňom či vyprážanej rybe. Ak chcete hostinu odľahčiť a pripraviť niečo zdravšie a pritom chutné, majonézu do šalátov možno nahradiť inými variantami bez vajec alebo sviežim nálevom. Ochutnávači často nespoznajú rozdiel, ak dressing správne dochutíte a sami neprezradíte, z čoho ste ho pripravili.

Majonéza s mliekom

  • 2 dl panenského slnečnicového oleja
  • 1 dl mlieka
  • lyžička horčice
  • soľ, čierne korenie, cukor

Všetko miešame ponorným mixérom 20-30 sekúnd na hladkú hmotu. Dochutiť môžeme podobne ako tatársku omáčku cibuľou, bylinkami, kyslými uhorkami.

Pšenová majonéza

  • 5 lyžíc uvareného pšena
  • 5 lyžíc slnečnicového panenského oleja
  • 1 lyžička horčice
  • 0,5-1dl studeného zeleninového vývaru
  • 1 téglik kyslej smotany – nemusí byť, môžete dať viac vývaru
  • soľ, korenie
  • kyslé uhorky

Pšeno pred varením prepláchneme trikrát vriacou vodou a varíme 5 minút v dvojnásobnom množstve vody. Potom necháme ešte 15 minút dôjsť pod pokrievkou. Vychladnuté pšeno vložíme do vyššej nádoby pridáme olej, horčicu a mixujeme ponorným mixérom. Keď je hmota hladká, pridáme smotanu a vývar, dochutíme kyslými uhorkami. Je to zdravá a chutná alternatíva klasickej majonézy alebo tatarky, neobsahuje cholesterol, je vhodná pre vegetariánov aj pre bezlepkovú diétu.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami


Raw majonéza

Raw majonéza sa pripravuje zo surových, trošku netradičných ingrediencií. Výsledok vás však prekvapí svojou chuťou i konzistenciou, veľmi podobnou tradičnej majonéze. Na prípravu potrebujeme:

  • 1 šálku kešu orechov (200ml)
  • 2 datle bez kôstky
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky lahôdkového droždia (neaktívne kvasnice)
  • štipku morskej soli
  • 5-6 lyžíc vody (podľa potreby)

Kešu orechy a datle namočíme aspoň na 2 hodiny v studenej vode. Vodu zlejeme – nevylievajte, je to výborný osviežujúci nápoj – orechy a datle spolu s ostatnými prísadami rozmixujeme nahladko. Vodu pridávame podľa potreby na úpravu konzistencie. Ako ochucovadlo a zároveň zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov slúži lahôdkové droždie, ktoré sa predáva v obchodoch so zdravou výživou. Kto ma rád pikantné chute, môže pridať aj čerstvú alebo sušenú chilli papričku.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Francúzsky šalát s jogurtom

Typickú chuť dodávajú tomuto šalátu bylinky, obsahuje viac zeleniny ako klasický zemiakový šalát a teda aj menej sacharidov a kalórií. Potrebujeme:

  • 100 g zemiakov
  • 400 g mrazenej zmesi mrkva-hrášok-kukurica
  • 50 g zeleru
  • 50 g kyslých uhoriek
  • 150 g kyslých jabĺk
  • posekaný tymián a bazalku

Zemiaky uvaríme v šupke, zeleninu nad parou. Po vychadnutí zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez krájač, pridáme zeleninu a ostatné nadrobno nakrájané suroviny. Nálev pripravíme z týchto prísad:

  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička práškového cukru
  • soľ, čierne korenie
  • 100 g jogurtu

Dobre premiešaný nálev vlejeme do šalátu a zľahka premiešame, necháme odležať v chlade, aby sa spojili chute.


Mohlo by vás zaujať: S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika


Diétny zemiakový šalát

V tomto šaláte majonéza nie je, ochutíme ho iba nálevom. Na šalát potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • sladkokyslé uhorky bez nálevu – asi polovica 7dl pohára
  • 3 ks uvarenej mrkvy

Nálev:

  • 120ml vody
  • 20ml (štamperlík) oleja
  • 20ml octu
  • lyžička soli
  • lyžica cukru

Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme cez drôtený krájač. Mrkvu uvaríme, nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno a odkvapkané uhorky na kocky. Všetko zľahka premiešame. Nálev pripravíme tak, že všetky ingrediencie zmiešame, prevaríme a horúci nálev nalejeme na šalát. Necháme dobre vychladiť a podávame.


Aký zemiakový šalát si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame