Zemiaky majú miesto v každej kuchyni: Vyčarujte si z nich takéto dobroty

Zemiaky s kalerábom

thinkstockphotos.com

Mohlo by sa zdať, že niet obyčajnejšej potraviny ako zemiaky. Tvoria súčasť slovanského jedálnička už po stáročia. Pre našich predkov boli mnohokrát jediným zdrojom obživy a kruté časy hladovania a vojny prežili aj vďaka nim. Zemiaky sú totiž veľmi hodnotná potravina, ktorá je nepochopiteľne podceňovaná. Skrýva sa v nej zástup živín, od vlákniny, cez bielkoviny, tuky, sacharidy, až po vitamíny C, E, K, B a dôležité minerály vápnik, horčík, meď, železo, zinok, fosfor, ba dokonca aj jód. Okrem toho chránia telo pred voľnými radikálmi, znižujú cholesterol a krvný tlak. Tak čo nebudete už viac zemiaky považovať za takmer bezcennú surovinu?

Zemiaky s kôprom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 kyslú smotanu
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • kôpor
  • 6 guľôčok čierneho korenia
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy

Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme spolu s čiernym korením, novým korením a bobkovým listom. V mlieku si rozmiešame múku, pridáme smotanu a a prilejeme do zemiakov. Dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme aj posekaný kôpor a necháme zovrieť.


Mohlo by vás zaujať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Zemiaky s kapustou

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 menšiu klobásu
  • 2 menšie cibule
  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • maslo
  • soľ
  • mletú rascu
  • korenie
  • mletú papriku

Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu a klobásu si tiež nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vyložíme jednou vrstvou zemiakov. Posypeme koreninami a ukladáme vrstvy cibule, klobásy a kapusty. Takto pokračujeme kým sa nám neminú suroviny. Vrchnú vrstvu pokryjeme pár kúskami masla a dáme piecť pri teplote 180°C asi na 90 minút. Pred dovarením rozmiešame v mlieku vajcia a syr. Následne zmes nalejeme rovnomerne na zemiaky v rúre a premiešame. Dáme dopiecť ešte na zhruba 10 – 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Údené zemiakové gule

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakovej kaše
  • 1 vajce
  • 200 g uvareného údeného mäsa
  • 250 g hrubej múky
  • soľ

Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s múkou (podľa potreby použijeme aj viac), vajíčkom, osolíme a spracujeme tak, aby nám vzniklo tuhšie cesto. Z cesta uvaľkáme hadíka, ktorého nakrájame na kúsky a z každého kúska vyvaľkáme kruh, do ktorého zabalíme kúsok údeného mäsa tak, aby nám vznikli guľôčky. Tie hádžeme do vriacej osolenej vody a zhruba minútku povaríme. Akonáhle však vyplávajú na povrch, sú hotové, vyberieme ich a necháme odkvapkať.


Aké chutné jedlá si zo zemiakov najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close