Mohlo by sa zdať, že niet obyčajnejšej potraviny ako zemiaky. Tvoria súčasť slovanského jedálnička už po stáročia. Pre našich predkov boli mnohokrát jediným zdrojom obživy a kruté časy hladovania a vojny prežili aj vďaka nim. Zemiaky sú totiž veľmi hodnotná potravina, ktorá je nepochopiteľne podceňovaná. Skrýva sa v nej zástup živín, od vlákniny, cez bielkoviny, tuky, sacharidy, až po vitamíny C, E, K, B a dôležité minerály vápnik, horčík, meď, železo, zinok, fosfor, ba dokonca aj jód. Okrem toho chránia telo pred voľnými radikálmi, znižujú cholesterol a krvný tlak. Tak čo nebudete už viac zemiaky považovať za takmer bezcennú surovinu?
Zemiaky s kôprom
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 300 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 kyslú smotanu
- soľ
- cukor
- ocot
- kôpor
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 4 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme spolu s čiernym korením, novým korením a bobkovým listom. V mlieku si rozmiešame múku, pridáme smotanu a a prilejeme do zemiakov. Dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme aj posekaný kôpor a necháme zovrieť.
Mohlo by vás zaujať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?
Zemiaky s kapustou
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 1 menšiu klobásu
- 2 menšie cibule
- 500 g kyslej kapusty
- 200 ml mlieka
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra
- 2 vajcia
- maslo
- soľ
- mletú rascu
- korenie
- mletú papriku
Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu a klobásu si tiež nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vyložíme jednou vrstvou zemiakov. Posypeme koreninami a ukladáme vrstvy cibule, klobásy a kapusty. Takto pokračujeme kým sa nám neminú suroviny. Vrchnú vrstvu pokryjeme pár kúskami masla a dáme piecť pri teplote 180°C asi na 90 minút. Pred dovarením rozmiešame v mlieku vajcia a syr. Následne zmes nalejeme rovnomerne na zemiaky v rúre a premiešame. Dáme dopiecť ešte na zhruba 10 – 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky
Údené zemiakové gule
Potrebujeme:
- 500 g zemiakovej kaše
- 1 vajce
- 200 g uvareného údeného mäsa
- 250 g hrubej múky
- soľ
Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s múkou (podľa potreby použijeme aj viac), vajíčkom, osolíme a spracujeme tak, aby nám vzniklo tuhšie cesto. Z cesta uvaľkáme hadíka, ktorého nakrájame na kúsky a z každého kúska vyvaľkáme kruh, do ktorého zabalíme kúsok údeného mäsa tak, aby nám vznikli guľôčky. Tie hádžeme do vriacej osolenej vody a zhruba minútku povaríme. Akonáhle však vyplávajú na povrch, sú hotové, vyberieme ich a necháme odkvapkať.
Aké chutné jedlá si zo zemiakov najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na