Zemiaky majú miesto v každej kuchyni: Vyčarujte si z nich takéto dobroty

Zemiaky s kalerábom

thinkstockphotos.com

Mohlo by sa zdať, že niet obyčajnejšej potraviny ako zemiaky. Tvoria súčasť slovanského jedálnička už po stáročia. Pre našich predkov boli mnohokrát jediným zdrojom obživy a kruté časy hladovania a vojny prežili aj vďaka nim. Zemiaky sú totiž veľmi hodnotná potravina, ktorá je nepochopiteľne podceňovaná. Skrýva sa v nej zástup živín, od vlákniny, cez bielkoviny, tuky, sacharidy, až po vitamíny C, E, K, B a dôležité minerály vápnik, horčík, meď, železo, zinok, fosfor, ba dokonca aj jód. Okrem toho chránia telo pred voľnými radikálmi, znižujú cholesterol a krvný tlak. Tak čo nebudete už viac zemiaky považovať za takmer bezcennú surovinu?

Zemiaky s kôprom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 kyslú smotanu
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • kôpor
  • 6 guľôčok čierneho korenia
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy

Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme spolu s čiernym korením, novým korením a bobkovým listom. V mlieku si rozmiešame múku, pridáme smotanu a a prilejeme do zemiakov. Dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme aj posekaný kôpor a necháme zovrieť.


Mohlo by vás zaujať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Zemiaky s kapustou

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 menšiu klobásu
  • 2 menšie cibule
  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • maslo
  • soľ
  • mletú rascu
  • korenie
  • mletú papriku

Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu a klobásu si tiež nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vyložíme jednou vrstvou zemiakov. Posypeme koreninami a ukladáme vrstvy cibule, klobásy a kapusty. Takto pokračujeme kým sa nám neminú suroviny. Vrchnú vrstvu pokryjeme pár kúskami masla a dáme piecť pri teplote 180°C asi na 90 minút. Pred dovarením rozmiešame v mlieku vajcia a syr. Následne zmes nalejeme rovnomerne na zemiaky v rúre a premiešame. Dáme dopiecť ešte na zhruba 10 – 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Údené zemiakové gule

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakovej kaše
  • 1 vajce
  • 200 g uvareného údeného mäsa
  • 250 g hrubej múky
  • soľ

Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s múkou (podľa potreby použijeme aj viac), vajíčkom, osolíme a spracujeme tak, aby nám vzniklo tuhšie cesto. Z cesta uvaľkáme hadíka, ktorého nakrájame na kúsky a z každého kúska vyvaľkáme kruh, do ktorého zabalíme kúsok údeného mäsa tak, aby nám vznikli guľôčky. Tie hádžeme do vriacej osolenej vody a zhruba minútku povaríme. Akonáhle však vyplávajú na povrch, sú hotové, vyberieme ich a necháme odkvapkať.


Aké chutné jedlá si zo zemiakov najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame