Zemiaky naše každodenné: Pripravte si ich dnes trochu inak – tieto recepty sú výborné!

Plnené pečené zemiaky v šupke so slaninou a syrom

thinkstockphotos.com

Jednou z potravín, ktoré v našich kuchyniach najčastejšie používame, sú nepochybne zemiaky. Používame ich ako prílohu, robíme z nich hlavné jedlo, sú súčasťou šalátov či polievok. Jednoducho hodia sa ku všetkému. Čo tak si ich pripraviť trochu inak? Vyskúšajte naše rýchle a jednoduché recepty, ktoré potešia chuťové bunky vaše aj vašej návštevy.

Plnené zemiaky

Potrebujeme:

  • 5 väčších zemiakov
  • bryndzu
  • slaninu
  • cibuľu
  • 2 PL kyslej smotany
  • maslo
  • drvenú rascu
  • petržlenovú vňať
  • údený syr

Postup:

  1. Zemiaky v šupke povarte vo vriacej vode. Nie úplne domäkka. Potom z nich odkrojte asi polcentimetrový plátok a vydlabte vnútro.
  2. Zemiaky poukladajte na vymastený plech a nasoľte.
  3. Slaninu nakrájajte na drobné kúsky a opražte do chrumkava.
  4. Zmiešajte vnútro zemiakov, bryndzu, popraženú slaninku, kyslú smotanu, rascu a petržlenovú vňať. Kto má rád, tak aj opraženú cibuľku.
  5. Touto zmesou naplňte zemiaky a dajte zapiecť. Podávajte posypané údeným syrom či s kyslou smotanou.
  6. Do týchto zemiakov si však môžete pripraviť plnku podľa toho, čo vám  chutí. Napríklad pridáte vajce, mäso či zeleninu.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Slané pusinky

Ostala vám z obeda zemiaková kaša? Nemusíte ju vyhadzovať! Vytvorte z nej netradičnú prílohu k hlavnému jedlu.

Potrebujeme:

  • zvyšok zemiakovej kaše (alebo 4 zemiaky, kúsok masla a asi 2 dcl mlieka)
  • 2 vajcia
  • 4-5 PL polohrubej múky

Postup:

  1. Do vychladnutej zemiakovej kaše zamiešajte vajcia a múku a dôkladne dohladka vymiešajte.
  2. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte hmotu na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvorte pusinky s priemerom 2-3 cm.
  3. Pečte vo vyhriatej rúre na 200°C 10-15 min. Dávajte však pozor, veľmi rýchlo sa spália.
  4. Podávajte ako prílohu k mäsitým pokrmom, syrom či zelenine.

Mohlo by vás zaujímať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Veronské zemiaky

Aj so zemiakmi si môžete privodiť atmosféru Talianska. Vyskúšajte naše zemiaky z Verony.

Potrebujeme:

  • 1 kg v šupke uvarených menších zemiakov
  • 8 ošúpaných paradajok
  • 1 cibuľu
  • olej
  • čierne korenie
  • soľ
  • bazalku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 100 g tvrdého syra

Postup:

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte na oleji.
  2. Medzitým si pripravte paradajky – narežte ich a na chvíľu ponorte do vriacej vody. Ošúpte, pokrájajte na kocky a pridajte k cibuli. Osoľte, okoreňte a dochuťte sójovou omáčkou a duste 10 minút.
  3. Do zmesi vmiešajte na kolieska nakrájané zemiaky a celé trochu prehrejte.
  4. Nakoniec pridajte bazalku.
  5. Servírujte s postrúhaným syrom.

Aké chutné dobroty zo zemiakov si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close