Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty

Pečený zemiak

brannyboilsover.com

Napriek tomu, že k nám docestovali až v 17. storočí sme si zemiaky na Slovensku obľúbili a stali sa neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Zvyčajne ich poznáme len ako prílohu k rôznym druhom mäsa, no existuje mnoho spôsobov, ako si z nich spraviť výdatné a určite aj finančne nenáročné hlavné jedlo. Pripravili sme pre vás viacero chutných receptov, ktoré potešia priaznivcov zeleniny, ale aj milovníkov sladkých dobrôt.

Vegetariánske plnené zemiaky

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov (približne osem väčších kusov)
  • soľ
  • 300 g póru
  • 20 g paradajok
  • 20 g masla
  • 100 g tvrdého syra
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup: Dôkladne umyté zemiaky v šupke rozložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme približne 50 minút. Z upečených zrežeme vrch, vydlabeme ich lyžicou a posolíme zvnútra. Pór očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké kolieska a na rozohriatom masle pražíme 5 minút. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a niekoľko minút dusíme. Zmes dáme do misy a spolu s vnútrom zemiakov, na malé kocky pokrájaným syrom a koreninami podľa chuti dôkladne premiešame. Pripravenú plnku dávame do zemiakov, ktoré položíme naplech a vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút. Podávame ich posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Plnené zemiaky pre fajnšmekrov

Potrebujeme:

  • 12 ks stredne veľkých zemiakov
  • 1 ks cibule
  • 250 g bryndze
  • 100 g šunkovej salámy
  • 150 g prerastanej slaniny
  • červená paprika
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka tak, aby sa vnútro dalo vydlabať. Plnku si pripravíme zmiešaním bryndze, najemno posekanej cibule, šunkovej salámy a korenín podľa uváženia. Vnútro zemiakov vyberieme (ako praktická pomôcka okrem lyžice pomôže aj škrabka na zemiaky) a naplníme pripravenou zmesou. Potom ich prikryjeme plátkom slaniny, ktorý prichytíme špáradlom a dáme zapiecť do rúry, kým nie je slanina chrumkavá. Ak sa nám zvýši plnka, zmiešame ju so zvyškami zemiakov, zabalíme ju do alobalu a pečieme spolu s tými plnenými.


Mohlo by vás zujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Zemiakové guľky so slivkami

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 4-5 ks uvarených zemiakov
  • ½ kávovej lyžičky soli
  • 1 ks vajce
  • 35 ks sliviek (alebo iného ovocia)
  • 80 g strúhanky
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g vlašských orechov
  • 120 g masla

Postup: Múku, soľ, vajce a studené postrúhané zemiaky spracujeme na mäkké cesto, ktoré necháme oddychovať minimálne 10 minút. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska a balíme do nich umyté, osušené slivky (kôstku môžete ale nemusíte vyberať). Môžeme použiť aj iné druhy sezónneho ovocia ako sú jahody, čerešne a marhule (tie odporúčame rozpoliť). Guľky hádžeme do vriacej osolenej vody na približne 12 minút. Po vyplávaní na povrch ich necháme ešte pár minút prevrieť a vyberieme ich.

Strúhanku opražíme doružova, ale dávame pozor, aby neprihorela, lebo by mohla zhorknúť. Do strúhanky pridáme orechy a necháme zmes prehriať. Nakoniec pridáme práškový cukor. Zemiakové guľky môžeme posypať aj makom, tvarohom alebo opraženou detskou krupicou. V pripravenej posýpke knedličky pogúľame a roztopíme si maslo, ktorým ich pred podávaním polejeme.


Mohlo by vás zujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Zemiaková klobáska

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov
  • 200goškvarkov
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • bravčové črevá

Postup: Zemiaky a oškvarky pomelieme na mlynčeku na mäso (môžeme použiť aj kuchynský robot), pridáme koreniny podľa chuti a zmiešame. Pre lepšiu konzistenciu môžeme jednu tretinu zmesi rozmixovať na kašu. Umyté bravčové črevá naplníme a na koncoch uzavrieme drievkami (podobne ako jaternice). Takto pripravené klobásky varíme v osolenej vode až kým nezbelejú a zemiaky sa neuvaria. Pred podávaním ich zohrievame na vymastenom plechu pri 200°C asi 15 minút. Podávať ich môžeme s čajom.


Aké ďalšie zemiakové recepty máte radi vo vašej rodine? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: brannyboilsover.com, brannyboilsover.com, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close