Napriek tomu, že k nám docestovali až v 17. storočí sme si zemiaky na Slovensku obľúbili a stali sa neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Zvyčajne ich poznáme len ako prílohu k rôznym druhom mäsa, no existuje mnoho spôsobov, ako si z nich spraviť výdatné a určite aj finančne nenáročné hlavné jedlo. Pripravili sme pre vás viacero chutných receptov, ktoré potešia priaznivcov zeleniny, ale aj milovníkov sladkých dobrôt.
Vegetariánske plnené zemiaky
Potrebujeme:
- 800 g zemiakov (približne osem väčších kusov)
- soľ
- 300 g póru
- 20 g paradajok
- 20 g masla
- 100 g tvrdého syra
- tymian
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
Postup: Dôkladne umyté zemiaky v šupke rozložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme približne 50 minút. Z upečených zrežeme vrch, vydlabeme ich lyžicou a posolíme zvnútra. Pór očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké kolieska a na rozohriatom masle pražíme 5 minút. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a niekoľko minút dusíme. Zmes dáme do misy a spolu s vnútrom zemiakov, na malé kocky pokrájaným syrom a koreninami podľa chuti dôkladne premiešame. Pripravenú plnku dávame do zemiakov, ktoré položíme naplech a vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút. Podávame ich posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
Plnené zemiaky pre fajnšmekrov
Potrebujeme:
- 12 ks stredne veľkých zemiakov
- 1 ks cibule
- 250 g bryndze
- 100 g šunkovej salámy
- 150 g prerastanej slaniny
- červená paprika
- soľ
- čierne korenie
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka tak, aby sa vnútro dalo vydlabať. Plnku si pripravíme zmiešaním bryndze, najemno posekanej cibule, šunkovej salámy a korenín podľa uváženia. Vnútro zemiakov vyberieme (ako praktická pomôcka okrem lyžice pomôže aj škrabka na zemiaky) a naplníme pripravenou zmesou. Potom ich prikryjeme plátkom slaniny, ktorý prichytíme špáradlom a dáme zapiecť do rúry, kým nie je slanina chrumkavá. Ak sa nám zvýši plnka, zmiešame ju so zvyškami zemiakov, zabalíme ju do alobalu a pečieme spolu s tými plnenými.
Mohlo by vás zujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!
Zemiakové guľky so slivkami
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 4-5 ks uvarených zemiakov
- ½ kávovej lyžičky soli
- 1 ks vajce
- 35 ks sliviek (alebo iného ovocia)
- 80 g strúhanky
- 80 g práškového cukru
- 50 g vlašských orechov
- 120 g masla
Postup: Múku, soľ, vajce a studené postrúhané zemiaky spracujeme na mäkké cesto, ktoré necháme oddychovať minimálne 10 minút. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska a balíme do nich umyté, osušené slivky (kôstku môžete ale nemusíte vyberať). Môžeme použiť aj iné druhy sezónneho ovocia ako sú jahody, čerešne a marhule (tie odporúčame rozpoliť). Guľky hádžeme do vriacej osolenej vody na približne 12 minút. Po vyplávaní na povrch ich necháme ešte pár minút prevrieť a vyberieme ich.
Strúhanku opražíme doružova, ale dávame pozor, aby neprihorela, lebo by mohla zhorknúť. Do strúhanky pridáme orechy a necháme zmes prehriať. Nakoniec pridáme práškový cukor. Zemiakové guľky môžeme posypať aj makom, tvarohom alebo opraženou detskou krupicou. V pripravenej posýpke knedličky pogúľame a roztopíme si maslo, ktorým ich pred podávaním polejeme.
Mohlo by vás zujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak
Zemiaková klobáska
Potrebujeme:
- 800 g zemiakov
- 200goškvarkov
- majoránka
- soľ
- korenie
- bravčové črevá
Postup: Zemiaky a oškvarky pomelieme na mlynčeku na mäso (môžeme použiť aj kuchynský robot), pridáme koreniny podľa chuti a zmiešame. Pre lepšiu konzistenciu môžeme jednu tretinu zmesi rozmixovať na kašu. Umyté bravčové črevá naplníme a na koncoch uzavrieme drievkami (podobne ako jaternice). Takto pripravené klobásky varíme v osolenej vode až kým nezbelejú a zemiaky sa neuvaria. Pred podávaním ich zohrievame na vymastenom plechu pri 200°C asi 15 minút. Podávať ich môžeme s čajom.
Aké ďalšie zemiakové recepty máte radi vo vašej rodine? Napíšte do diskusie pod článkom.