Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty

Pečený zemiak

brannyboilsover.com

Napriek tomu, že k nám docestovali až v 17. storočí sme si zemiaky na Slovensku obľúbili a stali sa neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Zvyčajne ich poznáme len ako prílohu k rôznym druhom mäsa, no existuje mnoho spôsobov, ako si z nich spraviť výdatné a určite aj finančne nenáročné hlavné jedlo. Pripravili sme pre vás viacero chutných receptov, ktoré potešia priaznivcov zeleniny, ale aj milovníkov sladkých dobrôt.

Vegetariánske plnené zemiaky

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov (približne osem väčších kusov)
  • soľ
  • 300 g póru
  • 20 g paradajok
  • 20 g masla
  • 100 g tvrdého syra
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup: Dôkladne umyté zemiaky v šupke rozložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme približne 50 minút. Z upečených zrežeme vrch, vydlabeme ich lyžicou a posolíme zvnútra. Pór očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké kolieska a na rozohriatom masle pražíme 5 minút. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a niekoľko minút dusíme. Zmes dáme do misy a spolu s vnútrom zemiakov, na malé kocky pokrájaným syrom a koreninami podľa chuti dôkladne premiešame. Pripravenú plnku dávame do zemiakov, ktoré položíme naplech a vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút. Podávame ich posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Plnené zemiaky pre fajnšmekrov

Potrebujeme:

  • 12 ks stredne veľkých zemiakov
  • 1 ks cibule
  • 250 g bryndze
  • 100 g šunkovej salámy
  • 150 g prerastanej slaniny
  • červená paprika
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka tak, aby sa vnútro dalo vydlabať. Plnku si pripravíme zmiešaním bryndze, najemno posekanej cibule, šunkovej salámy a korenín podľa uváženia. Vnútro zemiakov vyberieme (ako praktická pomôcka okrem lyžice pomôže aj škrabka na zemiaky) a naplníme pripravenou zmesou. Potom ich prikryjeme plátkom slaniny, ktorý prichytíme špáradlom a dáme zapiecť do rúry, kým nie je slanina chrumkavá. Ak sa nám zvýši plnka, zmiešame ju so zvyškami zemiakov, zabalíme ju do alobalu a pečieme spolu s tými plnenými.


Mohlo by vás zujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Zemiakové guľky so slivkami

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 4-5 ks uvarených zemiakov
  • ½ kávovej lyžičky soli
  • 1 ks vajce
  • 35 ks sliviek (alebo iného ovocia)
  • 80 g strúhanky
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g vlašských orechov
  • 120 g masla

Postup: Múku, soľ, vajce a studené postrúhané zemiaky spracujeme na mäkké cesto, ktoré necháme oddychovať minimálne 10 minút. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska a balíme do nich umyté, osušené slivky (kôstku môžete ale nemusíte vyberať). Môžeme použiť aj iné druhy sezónneho ovocia ako sú jahody, čerešne a marhule (tie odporúčame rozpoliť). Guľky hádžeme do vriacej osolenej vody na približne 12 minút. Po vyplávaní na povrch ich necháme ešte pár minút prevrieť a vyberieme ich.

Strúhanku opražíme doružova, ale dávame pozor, aby neprihorela, lebo by mohla zhorknúť. Do strúhanky pridáme orechy a necháme zmes prehriať. Nakoniec pridáme práškový cukor. Zemiakové guľky môžeme posypať aj makom, tvarohom alebo opraženou detskou krupicou. V pripravenej posýpke knedličky pogúľame a roztopíme si maslo, ktorým ich pred podávaním polejeme.


Mohlo by vás zujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Zemiaková klobáska

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov
  • 200goškvarkov
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • bravčové črevá

Postup: Zemiaky a oškvarky pomelieme na mlynčeku na mäso (môžeme použiť aj kuchynský robot), pridáme koreniny podľa chuti a zmiešame. Pre lepšiu konzistenciu môžeme jednu tretinu zmesi rozmixovať na kašu. Umyté bravčové črevá naplníme a na koncoch uzavrieme drievkami (podobne ako jaternice). Takto pripravené klobásky varíme v osolenej vode až kým nezbelejú a zemiaky sa neuvaria. Pred podávaním ich zohrievame na vymastenom plechu pri 200°C asi 15 minút. Podávať ich môžeme s čajom.


Aké ďalšie zemiakové recepty máte radi vo vašej rodine? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: brannyboilsover.com, brannyboilsover.com, Ľudmila
Odporúčame